Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Bilanțul deceselor la scăldat. Victimele, împinse de căldură să intre în apă în locuri periculoase

Your browser doesn't support HTML5 video.

Bilanţ sumbru pentru ultimele zile caniculare. Șapte persoane şi-au pierdut viaţa, după ce au încercat să scape de căldură si s-au scăldat în zone neamenajate.

Alte două sunt căutate şi acum de pompieri şi scafandri în adâncuri tulburi, repezi și extrem de periculoase.

La 15 kilometri de Corabia, râul Olt a furat doi băieţi, de 12 şi 13 ani. Primul a intrat să înoate luni după-amiază, dar a fost luat de curenţi. A strigat speriat, iar prietenul lui i-a sărit în ajutor, însă amandoi au dispărut. Gigi Fanait, tatăl băiatului de 13 ani: „Au fost 4 băieței, din spusele la băieții ăia că a intrat unu' să facă baie, al meu cică a intrat să îl salveze pe ăla și l-a luat pe ăla de mâna și i-a luat pe amândoi." Daniela Soare, mătușa băiatului de 13 ani: „Ei au zis că ies la poartă, de la poartă au ajuns aici, la Olt. Le-a fost cald, că sunt copii, să se răcorească, să se joace și ei." Costel VArdol, nașul băiatului de 12 ani: „Am intrat cu motoarele, cu sonarul, am mai fost și aseară cu proiectorul pe apa ca sa îl găsim și nu l-am găsit. pe sonar am văzut ca e undeva pana la 7 metri adâncime, aici e o zona excavată, s-a escavat, s-a carat piatra și s-au făcut găuri." Șase scafandri i-au căutat pe cei doi copii neîncetat și în final le-au găsit trupurile la 20 de metri distanță de mal. Iulian Pipin, ISU Olt: „Fundul apei este neregulat, are de la 1 metru, 2 până la 12 metri. Curenții de apa sunt puternici la acea adâncime, scafandrii noștri au spus că se iese foarte greu cu echipamentul din dotare." Potrivit Administrației Bazinale de Apă Olt, în zonă nu există locuri de îmbăiere.

Au loc căutări şi într-o localitate din Botoşani. Acolo un băiat de 16 ani a dispărut în apele Prutului. Un localnic i-a găsit hainele și telefonul pe mal. Și-a dat seama că ceva nu este în regulă, şi a chemat ajutoare. Mama băiatului: „Nu era el o persoană care să se ducă, să se aventureze. Nu mi-a spus că vrea să se ducă la scăldat. Nu prea știa să înoate.”

Reporter: Nu se băga în apă?

Citește și
raul mures, cautari barca
Misiune contracronometru. Doi copii de 12 şi 13 ani sunt căutaţi de scafandri după ce s-ar fi înecat în râul Olt

Mama băiatului: „Nu, se băga un pic. Îi era frică."   În județul Galați un tânăr de 21 de ani a intrat în Siret și le-a cerut celor doi prieteni cu care era să-i facă o poza. Când au văzut că este luat de ape aceștia s-au speriat.

Ionuț Diaconu, șef serviciu voluntari pentru Situații de Urgență: „Ceilalți doi s-au panicat și practic au fugit de la fața locului. Un domn care era mai alături a văzut incidentul a sunat la 112. Și au început căutările: cu elicopterul, pompierii, noi, cu ancore de pe mal, cu barca, s-au alăturat și scafandrii, a venit și o echipă de la Constanța” Marcel Ghioca, primarul comuna Ivești, județul Galați: „Avem obligația, ca atutorități locale, să identificăm zonele unde tineretul, în general în zilele astea caniculare, vine și se scaldă. Și să ontăm acele plăcuțe cu "scăldatul interzis". Lucru care se întâmplă. Aceste plăcuțe au mai fost montate, dar, la un anumit interval scurt de timp, aceste plăcuțe dispar." Și un bărbat de 32 de ani a fost scos mort din Crişul Repede. Autoritățile atrag atenția că scăldatul este interzis în lacuri, canale sau cursuri de apa. Iar copiii ar trebui supravegheați de un adult.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult