Modifica setarile cookie
Toate categoriile

(P) Calendarul reparațiilor: când trebuie înlocuite piesele auto esențiale

O mașină presupune mai mult decât să fie alimentată cu benzină - are nevoie de întreținere constantă pentru a o păstra în stare bună.

Mulți șoferi se pot trezi în situații neplăcute pentru simplul motiv că nu știau că o anumită piesă a mașinii lor trebuie înlocuită, iar atunci când este vorba de ceva esențial, cum ar fi plăcuțele de frână, acea situație neplăcută poate deveni rapid una periculoasă.

Iată toate reparațiile importante pe care va trebui să ți le notezi în calendar odată ce ai achiziționat un autoturism, astfel încât să poți evita situațiile riscante și deranjante care ar putea ajunge să fie și costisitoare.

Bujiile de aprindere

Bujiile de aprindere sunt piese auto esențiale care declanșează amestecul de aer și combustibil în cilindrii mașinii tale și provoacă o combustie în interiorul motorului. Acestea, practic, permit deplasarea automobilului de la punctul A la punctul B. Această tehnologie a avansat destul de mult în ultimii ani, dar bujiile de aprindere trebuie înlocuite din când în când sau riști să nu treci testul de emisii. Estimarea pentru înlocuire este la fiecare 50.000-160.000 de kilometri, în funcție de modelul mașinii.

Frânele

Cel mai periculos sistem al mașinii tale, în cazul în care componentele se uzează și aceasta nu mai funcționează corespunzător, este cel de frânare. Din fericire, tot ce trebuie să faci este să verifici nivelul lichidului de frână și să îl completezi din când în când și să înlocuiești plăcuțele de frână de îndată ce, la o revizie auto, mecanicul observă că siguranța este compromisă. Schimbă lichidul la fiecare 2 ani sau 40.000 de kilometri și înlocuiește plăcuțele de frână înainte ca acestea să atingă grosimea minimă de siguranță. Dacă trebuie să le schimbi cât de curând, poți găsi placute de frana pe Autoeco.

Filtrul de combustibil

Filtrul de combustibil este unul dintre cele mai importante componente ale autovehiculului tău. Acesta intră în acțiune din momentul în care pornești mașina și până când o parchezi în garaj și are rolul foarte important de a preveni înfundarea injectoarelor cu impurități, motiv pentru care este esențial să fie înlocuit în mod regulat. De obicei, ar trebui schimbat la fiecare doi ani sau 40.000 de kilometri.

Bateria

Mulți oameni nu își dau seama că înlocuirea bateriei este inevitabilă și că lăsarea acesteia pe ultima sută de metri ar putea duce la apariția unor situații neplăcute, cum ar fi să rămâi blocat pe marginea șoselei. Atunci când schimbi bateria, asigură-te că folosești una care corespunde specificațiilor autovehiculului tău. Cel mai bun mod de a face acest lucru este prin înlocuirea bateriei de către un profesionist autorizat. Bateria se schimbă cam la fiecare 4-5 ani sau după cum este necesar.

Filtrul de aer

Filtrul de aer nu primește prea mult timp sau atenție pe toată durata de viață a mașinii, deoarece nu îl poți vedea, astfel încât oamenii adesea nu își dau seama că acesta trebuie înlocuit. Totuși, funcționalitatea motorului depinde de această mică piesă, așa că ține cont de recomandările producătorului atunci când vine momentul să o înlocuiești. Filtrul de aer se schimbă, în mod ideal, la fiecare 12 luni sau 20.000 de kilometri.

Fluidul sau filtrul pentru transmisia automată

Dacă mașina ta are cutie de viteze automată, acest lichid este la fel de important pentru transmisie precum uleiul de motor. El luptă împotriva forțelor de frecare și menține sistemul la temperaturi de funcționare sigure, așa că verifică periodic nivelul și completează-l cu produsul potrivit recomandat de producător. Același lucru este valabil și pentru filtru. Filtrul se înlocuiește, ideal, la fiecare 2 ani sau 40.000 de kilometri.

Curelele de distribuție și ale motorului

Verificarea acestor componente ar trebui să fie făcută de fiecare dată când duci mașina la revizia periodică sau te-ai putea confrunta cu facturi de reparații mari mai târziu. Aceste curele mențin alternatorul și pompa de alimentare active, ceea ce le face esențiale pentru buna funcționare a mașinii. Ar trebui să înlocuiești curelele de motor la fiecare 3 ani sau 60.000 de kilometri, iar cureaua de distribuție, la fiecare 150.000 de kilometri.

Investiția în întreținerea autovehiculului tău înseamnă o investiție în siguranța și liniștea ta. Mentenanța regulată nu numai că prelungește durata de viață a mașinii tale, dar astfel te asiguri și că aceasta este întotdeauna pregătită să pornească la drum.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult