Usturoi - superalimentul cu beneficii uimitoare pentru sănătate. Cine nu ar trebui să consume usturoi niciodată
Galerie foto
Printre ele se numără gestionarea colesterolului, îmbunătățirea sănătății inimii, susținerea sistemului imunitar, protecția împotriva răcelii comune și multe altele. Usturoiul face parte din genul Allium și este strâns înrudit cu ceapa, ceapa verde, arpagicul, prazul și șalota. Oamenii l-au folosit de mii de ani și a fost popular în Egiptul antic atât pentru scopuri culinare, cât și pentru beneficiile sale pentru sănătate și terapeutice.
Usturoiul este considerat un condiment, dar și o legumă, datorită modului în care este utilizat în gătit.
Usturoiul, un superaliment, este recunoscut de secole pentru beneficiile sale extraordinare asupra sănătății. Atunci când gătim cu usturoi, este important să fim atenți la modul de preparare al usturoiului pentru a evita greșeli care pot afecta gustul preparatelor. Un truc simplu te poate ajuta să eviți un gust amar nedorit. De asemenea, dacă vrei să cureți rapid usturoiul, un truc coreean îți poate economisi timp și efort. Și dacă vrei să scapi de mirosul de usturoi de pe mâini după ce gătești există câteva metode utile.
Pentru cei care doresc să conserve usturoiul, există diverse metode care te pot ajuta să te bucuri de aroma sa pe termen lung, de la usturoiul la borcan până la prepararea unei paste de usturoi delicioase. Usturoiul joacă, de asemenea, un rol esențial în prepararea murăturilor, alături de alte ingrediente precum hreanul, țelina, frunzele de dafin, sarea și piperul boabe.
Dacă ești deschis să experimentezi, usturoiul poate fi surprinzător de versatil, fiind folosit chiar și în rețete de dulcețuri. De exemplu, dulceața de ardei iute și usturoi poate aduce un plus de savoare în bucătărie. Acesta este recoltat în general vara, dar poate fi plantat în toamnă pentru o recoltă în anul următor. Este apreciat nu doar pentru aroma sa distinctivă, ci și pentru beneficiile sale nutritive și medicinale, iar de aceea nu lipsește din cămara de iarnă a unei gospodine adevărate.
Beneficiile usturoiuluiIncluderea usturoiului în alimentație poate oferi numeroase beneficii posibile pentru sănătate. Știm deja că usturoiul și ceapa sunt aliați puternici împotriva răcelilor, dar usturoiul are multe alte proprietăți:
Un studiu din 2016 a constatat că administrarea de extract de usturoi îmbătrânit timp de 90 de zile în sezonul rece și al gripei nu a redus numărul de participanți care s-au îmbolnăvit. Cu toate acestea, a ajutat la reducerea severității simptomelor și a numărului de zile de repaus.
Proprietăți antibioticeUsturoiul conține alicină, care acționează ca un antibiotic. Usturoiul eliberează alicină atunci când este tocat sau zdrobit. Conform unui articol din 2018, usturoiul poate fi eficient împotriva organismelor rezistente la antibiotice. Consumul de usturoi poate ajuta la protejarea împotriva acestor organisme și la gestionarea infecțiilor bacteriene.
Este recomandat să consulți un medic pentru sfaturi dacă suspectezi o infecție bacteriană, deoarece un medic poate recomanda un antibiotic adecvat.
Colesterol și sănătatea inimiiUsturoiul poate ajuta la scăderea colesterolului total și a lipoproteinelor cu densitate mică (LDL), sau „colesterolul rău”, conform unui studiu din 2018. Acest lucru poate ajuta la gestionarea colesterolului, ceea ce, la rândul său, poate îmbunătăți sănătatea inimii.
Conform British Heart Foundation, extractele de usturoi și pudra de usturoi pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale, ceea ce poate aduce beneficii sănătății inimii. O meta-analiză din 2016 a 20 de studii a constatat, de asemenea, că usturoiul a redus tensiunea arterială, cu o scădere mai mare la participanții cu hipertensiune arterială preexistentă.
Totuși, este necesară mai multă cercetare în privința beneficiilor usturoiului pentru sănătatea inimii.
Leziuni hepatice induse de etanolConform unui articol din 2018, usturoiul are proprietăți hepatoprotectoare. Acest lucru înseamnă că poate ajuta la protejarea ficatului de leziuni.
În special, usturoiul poate fi benefic în protejarea împotriva leziunilor hepatice induse de etanol. Etanolul este un compus din băuturile alcoolice.
Usturoiul poate ajuta la reducerea riscului de boală hepatică alcoolică, deși sunt necesare mai multe cercetări.
Gestionarea greutățiiUsturoiul poate ajuta la gestionarea greutății, inclusiv:
• pierderea în greutate
• pierderea masei de grăsime
• reducerea circumferinței taliei, o măsură a grăsimii abdominale
Un studiu din 2023 a constatat că femeile cu sindromul ovarelor polichistice care au luat suplimente de usturoi au înregistrat reduceri ale:
• greutății
• indicelui de masă corporală
• circumferinței taliei
Un studiu din 2018 a constatat, de asemenea, că consumul de usturoi crud zdrobit de două ori pe zi timp de 4 săptămâni a redus circumferința taliei la persoanele cu sindrom metabolic.
Un cățel de usturoi (3 grame) conține aproximativ 4,47 calorii. Acest lucru înseamnă că poate fi o opțiune cu puține calorii pentru aromatizarea preparatelor.
Prevenirea problemelor de memorieUnele cercetări sugerează că usturoiul negru (un tip de usturoi îmbătrânit) poate ajuta la protejarea împotriva deficitelor cognitive și de memorie. Acest lucru se poate datora faptului că antioxidanții din usturoi ajută la prevenirea daunelor oxidative.
Asta poate însemna că usturoiul poate încetini dezvoltarea bolii Alzheimer. Totuși, pentru că există numeroase cauze ale bolii Alzheimer, cel mai probabil nu există prevenirea totală a afecțiunii.
Sunt necesare mai multe studii despre beneficiile usturoiului în protejarea împotriva bolii Alzheimer și a altor tipuri de demență.
Îmbunătățirea sănătății oaselorConsumul de usturoi poate fi benefic pentru sănătatea oaselor. Acest lucru se datorează faptului că poate ajuta la reducerea stresului oxidativ.
Un studiu mic din 2017 a notat că usturoiul crud și comprimatele de usturoi ar putea îmbunătăți absorbția calciului. Acest lucru poate fi util în tratarea afecțiunilor precum osteoporoza.
Proprietăți anticancerigeneUsturoiul conține numeroși compuși care pot avea proprietăți anticancerigene, care ajută la protejarea împotriva cancerului. Acești compuși includ:
• alicină
• disulfură de dialil
• sulfură de dialil
• trisulfură de dialil
• S-alil mercapto cisteină
• S-alilcisteină
Acești compuși pot ajuta la protejarea împotriva cancerului prin diferite mecanisme, cum ar fi oprirea ciclului celular al celulelor canceroase și inducerea apoptozei, adică moartea celulelor canceroase.
Conform Centrului Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă, consumul unei diete bogate în legume din familia usturoiului poate reduce riscul de anumite tipuri de cancer, cum ar fi cele gastrointestinale. Exemple de legume din familia usturoiului includ:
• usturoi
• ceapă
• șalote
• praz
• arpagic
Deși usturoiul singur nu va proteja împotriva cancerului, consumul de usturoi ca parte a unei diete echilibrate poate ajuta la reducerea riscului de cancer.
Cum să folosești usturoiulExistă diferite modalități de a adăuga usturoi în alimentația ta. Fie că adaugi usturoi proaspăt ca ingredient în rețete sau folosești pudră de usturoi ca să condimentezi carnea sau că folosești ulei de usturoi sau pastă de usturoi la borcan pentru a aroma preparatele, integrarea usturoiului în dietă este foarte ușoară. Trebuie doar să cunoști trucul pentru a găti corect usturoiul.
Desigur, îl poți consuma oricând ca mujdei alături de pește sau alte preparate.
De asemenea, poți lua suplimente de usturoi, însă cel mi bine ar fi să ceri sfatul medicului înainte.
Usturoiul poate fi consumat în diverse forme, fiecare având un gust și o utilizare specifică:
Proaspăt: Cea mai comună formă, utilizat tocat, zdrobit sau întreg în diverse rețete.
Usturoi măcinat: Folosit ca condiment uscat, adesea în amestecuri de condimente sau ruburi pentru carne.
Usturoi prăjit: Prăjirea îi conferă o aromă dulce și mai blândă, ideal pentru sosuri sau garnituri.
Usturoi la cuptor: Usturoiul copt devine moale și dulce, perfect pentru tartine sau ca ingredient în piureuri.
Usturoi conservat: Poate fi conservat în oțet, ulei sau murat, adăugându-se arome unice preparatelor.
Pastă de usturoi: Amestecat cu ulei de măsline sau unt, este folosit ca sos sau condiment pentru pâine.
Pulbere de usturoi: Utilizată în rețete pentru un gust intens, fiind un ingredient versatil.
Istoria usturoiuluiOamenii au folosit usturoiul în întreaga lume de mii de ani. Există înregistrări care indică faptul că usturoiul era utilizat acum aproximativ 5.000 de ani în culturile egiptene și indiene din Lumea Veche.
Există sugestii că babilonienii foloseau usturoiul în urmă cu aproximativ 4.500 de ani, în timp ce chinezii îl foloseau cu aproximativ 2.000 până la 4.000 de ani în urmă, scrie medicalnewstoday.
Tradițional, usturoiul a fost folosit în scopuri medicinale. De-a lungul timpului, cercetările asupra beneficiilor pentru sănătate ale usturoiului s-au concentrat pe modul în care acesta poate influența colesterolul și tensiunea arterială. Unele studii au investigat, de asemenea, beneficiile usturoiului în reducerea riscului de cancer.
Deși sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege mai bine modul în care usturoiul poate ajuta la tratarea unor afecțiuni specifice, consumul de usturoi și administrarea de suplimente de usturoi pot sprijini sănătatea generală a unei persoane.
Este clar că vei beneficia cel mai mult de consumul de usturoi crud, în detrimentul tuturor celorlalte forme. Totuși, usturoiul gătit poate oferi, de asemenea, o gamă largă de beneficii pentru sănătate, iar unii oameni îl pot considera mai ușor de consumat decât cel crud.
Cine nu ar trebui să consume usturoiEfectele secundare comune ale usturoiului includ arsuri la stomac și disconfort la nivelul stomacului. Asta înseamnă că persoanele cu afecțiuni precum refluxul gastric ar trebui să evite consumul de usturoi, în special crud.
Cantitățile mari de usturoi crud și suplimentele de usturoi pot crește, de asemenea, riscul de sângerare. Persoanele care iau medicamente anticoagulante ar putea fi sfătuite să evite consumul excesiv de usturoi.