Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Satul românesc în care s-a găsit o pepită de 53 de kilograme de aur masiv. Este unică în lume

Un sat din județul Hunedoara a devenit celebru după ce s-a găsit aici o pepită de 53 de kilograme de aur masiv, unică în lume. În prezent, Ruda Brad aproape că nu mai există, odată cu închiderea minelor de aur din zonă.  

Satul hunedorean Ruda Brad, cunoscut în trecut și sub denumirile de Musariu sau Ruda Musariu, era, cu aproape o sută de ani în urmă, una dintre cele mai bogate regiuni aurifere din Europa, scrie Apuseni Info.

Satul a intrat în istorie după ce, în decembrie 1940, a fost descoperită aici o pepită de 53 de kilograme de aur masiv, unică în lume. Pământul de aici era, de altfel, extrem de bogat în aur, cu zăcăminte întinse pe sute de metri, motiv pentru care minerii găseau deseori bulgări mari de aur pur.

„La 6 decembrie 1947, s-a găsit o pepită de 53 de kilograme de aur masiv, într-o lentilă de minereu de o bogăţie excepţională. După cum relatează cei care au avut ocazia să lucreze la extragerea aurului din asemenea puncte de concentrare, spectacolul oferit de natură era fantastic. Pare de necrezut că este posibilă prezenţa atâtor forme, în care imaginaţia găseşte asemănări izbitoare de flori, plante, insecte, animale sau obiecte create de mâna omului”, arăta geologul Grigorie Verdeş.

Aproape toți locuitorii au plecat spre alte părți din țară

Aflat lângă orașul Brad, satul era odinioară un centru esențial pentru industria minieră din România, unde trăiau aproximativ 200 de familii de mineri.

Citește și
polul lui carol
Care este cea mai rară monedă românească. A fost vândută cu 450.000 de dolari

Astăzi, perioada de prosperitate a satului Ruda Brad a rămas doar o amintire dintr-o altă lume. Declinul satului, construit pe bogății aurifere excepționale, a început în anii 2000, odată cu închiderea minelor de aur din zona Bradului (Munții Metaliferi).

Cei aproximativ 600 de locuitori, dintre care mulți erau mineri, s-au mutat treptat spre alte părți ale țării.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult