Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Românii preferă să cumpere zacusca gata făcută și se înscriu pe liste de așteptare la băcănii. Cât costă un borcan

Your browser doesn't support HTML5 video.

Delicioasa zacuscă, vedeta conservelor de toamnă, este întâlnită acum mai des pe rafturile magazinelor și în coșurile de cumpăraturi.  

Pentru că pregătirea ei cere timp și pricepere, multe doamne preferă să o cumpere gata făcută, mai ales că oferta este diversificată.

”Avem minim 8 tipuri de zacuscă, bineînțeles diversificate”.

Zacusca este printre cele mai sănătoase și gustoase conserve și unul dintre preparatele favorite ale românilor din anotimpul rece. În această perioadă toate gospodinele aleargă să își umple cămările. Și au de unde alege, pentru că au apărut numeroase sortimente.

Pe lângă zacusca clasică de vinete coapte și ardei, tot mai populară a devenit acum zacusca din ciuperci. Gospodinele cumpără pentru a pune la cămară zacuscă din hribi, ghebe, gălbiori sau trâmbița piticului, o ciupercă mai puțin cunoscută, de culoare neagră.

Citește și
placinte
Mii de vizitatori au redescoperit gustul de acasă la târgul ”Iașiul în bucate”. ”Caut amintirile copilăriei”

Și zacusca de țelină este populară. Doamna Nina o prepară după o rețetă  străveche. Este preferata familei și a clienților pentru că are un gust dulce, parfumat și ușor picant.

Vânzătorii din piață spun că se vând mai puține legume decât în anii trecuți

Doamna Nina: ”Se pune ceapa să se caramelizeze, se adaugă țelina crudă dată prin răzătoare, după ce țelina se înmoaie se adaugă sucul de roșii, se adaugă piper, sare. Toate legumele se pun crude, nu se coc, nu se fierb și rămâne un gust așa dulceag”.

În unele cazuri, clienții se trec pe liste, nu cumva să rămână fără zacuscă.

Marius, proprietar băcănie: „Avem o listă de precomenzi de câteva zeci de borcane înainte să ne apucăm să facem. Oamenii încearcă să fie prevăzători și să se treacă pe liste, să nu rămână fără”.

Un borcan cu zacuscă artizanală costă între 20-35 de lei la băcănie, în funcție de ingrediente. Pe de altă parte, comerciantii din piețe recunosc că anul acesta n-au vândut legumele pentru zacuscă la fel ca în anii trecuți. La piață, un kg cu vinete sau ceapă costă 5 lei, iar ardeiul poate ajunge și la 10 lei.

”Vânzătoare piață: Mai puțin fată de anii trecuți.

Reporter: Mai puțin? De ce credeți?

Vânzătoare: Din lipsa banilor, lipsa spațiului”.

Specialiștii spun că trebuie să fim atenți la cum preparăm zacusca și de unde o cumpărăm, mai ales pe cea de vinete, pentru că ne poate crea probleme digestive, dacă nu este gătită corect.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult