Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Românii, dornici de rambutan, mangustan, pitaia și durian. Unii fac chiar comenzi speciale pentru maprang și sapodilla

Your browser doesn't support HTML5 video.

Coșurile cu rambutan și mangustan, pitaia, papaia și alte fructe exotice culese la comandă, pot deveni un cadou special la aniversări și petreceri.

Dar sunt și clienți curioși, care nu vor să dea sute de lei, așa că iau, uneori, ca răsfăț, un fruct al pasiunii, un mango sau o felie de jackfruit, cu câteva zeci de lei. De câteva luni, pe piața noastră este adus și durianul. Miroase oribil, dar e delicios, spun cunoscătorii.

E dimineața devreme, într-un sătuc din Indonezia. Culegătorii pregătesc o livrare de Nam Dok Mai, o rudă mai nobilă a mango-ului. A doua zi pleacă în avion spre România. După încă trei zile, fructele ajung la clienții din țara noastră, în coșuri cu alte fructe exotice, cum ar fi maprang și sapodilla. Pentru patru kilograme de fructe aflate în pomi când e plasată comanda, plătesc în jur de 350 de lei. Separat, la cutie, costă între 50 și 75 de lei.

Sascha Schoonen, importator: „Avem foarte mulți părinți care comandă, avem un baby box unde punem produsele pentru diversificare alimentară de bebe. Și părinții comandă asta pentru copii. Și noi încercăm să schimbăm produsele în baby box la fiecare două săptămâni, așa părinții pot lăsa copiii să descopere gusturi diferite la fiecare două săptămâni”.

Altele sunt oferite la aniversări și botezuri. Există o diferență de gust evidentă între fructul copt, în plantații mici, și cel cules verde, în agricultura industrială. Dar prețul, în magazine, este mai accesibil. Fructul dragonului costă aproape 30 de lei.

Citește și
elisa
O copilă de trei ani a murit după ce a băut sodă caustică. Fetița a crezut ca e suc de fructe

Cumpărător: „E foarte frumoasă! Aș pune-o în vitrină”.

Kiwano, castravetele african, costă 15 lei. O doamnă spune că vrea să încerce de toate pentru că are o vârstă.

Cumpărător: „De două ori opt... 16?”.

Papaya formosa, un soi uriaș, costă tot 30 de lei.

Cumpărător: „Mănânc, dar mai rar. Nu mă încântă gustul”.

Pe cele mai mici le găsiți chiar și în piața Obor, lângă o grămadă de mere și de fructul pasiunii.

Desigur, calitatea e similară cu prețul. Totuși, de pe rafturile marilor magazine lipsește tocmai regele fructelor, așa i se spune durianului, un fruct care poate ajunge la cinci kilograme.

Acesta e adus în țara noastră numai cu comandă specială, din cauza mirosului respingător care l-a făcut celebru. O combinație de ouă clocite, ceapă împuțită, gură de canal și mucegai, care i-ar da pe spate, la propriu, pe toți clienții din interior. Totuși, cei care trec peste duhoare descoperă, mestecând, arome uluitoare de miere și caramel.

Un durian ajunge la 400 de lei, dar, spun cunoscătorii, e o sursă excelentă de nutrienți, iar semințele pot fi mâncate prăjite. Trebuie, totuși, mâncat totul deodată, altfel va ști tot cartierul că aveți acest fruct numit durian.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult