Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România, una dintre cele mai poluate țări din Europa. Care este situația în Capitală. “Poluarea este un ucigaș tăcut”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Trăim într-una dintre cele mai poluate țări din Europa. Confirmarea vine și de la „Observatorul Calității Aerului”, lansat joi de Agenția Europeană a Mediului, care plasează orașele românești la coadă.

Clasamentul a fost întocmit în baza indicatorilor de măsurare a poluării din ultimii doi ani.

Umea, un orășel cu 117.000 de locuitori din Suedia, este așezarea cu cel mai curat aer din Europa, potrivit monitorizării Agenției Europene a Mediului. Urmează orașul Tampere din Finlanda și Funchal în Portugalia. Vestul Europei respiră, în general, un aer mai puțin poluat decât estul înroșit de particulele în suspensie PM2.5.

Dintre orașele românești incluse în această monitorizare, cel mai bine plasat în top este Botoșaniul, unde calitatea aerului este considerată moderată, fiind pe locul 223. Bucureștiul este pe poziția 263 cu un indice al particulelor în suspensie de 16,4, în condițiile în care orașul cu cel mai curat aer are un coeficient de poluare de doar 3.7. Capitala este urmată în clasament de Timișoara pe locul 267 și Brașov pe 273, toate cele trei orașe românești având o calitate slabă a aerului.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, calitatea aerului este considerată bună dacă există o concentrație de particule în suspensie PM2.5 mai mică de 10 micrograme pe metru cub.

Citește și
Insula Grecia
Primul loc din Europa în care ar putea fi eliminată complet poluarea. Pe drumuri vor circula doar mașini electrice

Eduard Dumitrașcu, președintele Asociației Române pentru Smart City: ”Cu siguranță gradul de poluare este mult mai ridicat. Ăsta este și motivul pentru care noi ne-am apucat să colectăm aceste date. Realitatea este mult mai tristă, iar ea este dată de numărul de decese la care România, din păcate, este fruntașă în Europa. 80 de oameni mor în fiecare zi în România din cauze asociate poluării."

Radu Țincu, medic primar ATI Spitalul Floreasca: "Poluarea este un ucigaș tăcut, pentru că nu doare, nu determină niciun fel de simptomatologie zgomotoasă, însă creează premisele apariției bolilor pulmonare cronice, a cancerelor bronho-pulmonare la persoanele adulte, iar în rândul copiilor crește susceptibilitatea de a dezvolta diferite forme de alergii respiratorii.”

Pentru că în România nu avem imaginea completă a poluării din cauza numărului mic de stații de monitorizare, o organizație neguvernamentală a demarat o campanie de instalare a senzorilor de măsurare a calității aerului în școli. Valorile de poluare pot fi consultate în permanență pe site-ul cityair.ro.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult