Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România pierde anual sute de hectare de pășuni și fânețe pe care cresc copaci

Your browser doesn't support HTML5 video.

România pierde anual sute de hectare de pășuni și fânețe pe care cresc copaci, pentru că turmele duse la păscut s-au împuținat și nu mai cosește nimeni.

Culmea este că responsabilii nu au grijă nici de cele 500 de mii de hectare de pădure, recent apărute. Pentru că nu sunt înregistrate în fondul forestier național, proprietarii le pot defrișa oricând.

Ion Precup creşte vaci de mic copil şi le paşte pe marginea drumului naţional 1, lângă Braşov. Spune că vede cu ochiul liber cum, de la an la an, păşunile sunt acoperite de copaci.

Ion Precup, cercetător științific ecologie forestieră:„Nu există nicio limitare a explotării. nu sunt supuse codului silvic, ele sunt de fapt păşuni care s-au împădurit, deci nu sunt văzute ca păduri.”

Proprietarii au tot interesul să taie periodic pădurile noi, ca să încaseze subvenţiile acordate pentru păşuni. Pentru un hectar pot primi între 160 şi 420 de euro.

Numai că, spun specialiştii, terenurile neglijate mult timp riscă să se transforme în pârloagă.

Potrivit datelor oficiale, România are 4,9 milioane de hectare de pajişti, majoritatea în zonele de deal şi podiş. Peste 10 la sută din această suprafaţă a fost deja acoperită cu pădure, iar procesul este accelerat.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult