Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Peste 30 de tineri pictori români se vor face remarcați într-un salon amplasat la km zero al Parisului

Your browser doesn't support HTML5 video.

Peste 30 de artişti români primesc şansa de a se face remarcaţi în Franţa într-un salon al tinerilor artişti români ce va fi amplasat la km zero al Parisului.

Este vorba despre un schimb cultural între cea mai cunoscută comunitate de artişti francezi şi o asociaţie de la noi. Demersul a început aici, în Bucureşti, cu o expoziţie a pictorilor francezi şi români, iar în septembrie, artiştii de la noi pornesc spre Paris, unde se vor strădui să se facă remarcați prin lucrările lor.

Radu are 24 de ani şi pictează de când a început să vorbească. A crescut într-o familie de pictori, însă ne spune că oportunitatea de a expune la Paris reprezintă o rampă de lansare în carieră.

Radu Carp: ”Sunt foarte mândru că voi expune acolo eu mă joc, când pictez mă joc îmi imaginez şi mă distrez singur. Este un soi de energie primară, cum au animalele, un soi de automatism când pictez, dau frâu liber. Nu mai raţionez cum să fac, doar mă las purtat şi devine un joc, te pierzi”.

Demersul comunităţii artiştilor parizieni din Rivoli 59 şi asociaţia 1001 Arte de la noi a fost salutat de autorităţile locale dintre ambele capitale, iar acum, peste 30 de tineri români vor avea șansa de a expune în inima Parisului, oraş artistic prin excelență.

Expoziţia cuprinde peste 60 de lucrări de pictură, sculptură, colaj sau new media, ce abordează problematici actuale precum situaţia pandemică, războiul, feminismul sau toleranţă.

Cristian Cojanu, Curator: ”Temele sunt din realitatea imediată, şi conceptul de bestiar e o reflectare a fricilor lor de fapt. În 2016 fricile erau legate oarecum de teme religioase, inegalităţi sociale, iar acum în 2022 avem tema războiului”.

O mână de oameni de la noi se mai luptă ca artiştii tineri să se facă văzuţi peste hotare. Ei spun că arta contemporană este prea puţin promovată şi adesea - ascunsă prin galerii cu public restrâns.

George Bodocan, artist franco-roman: ”Va fi un salon al tinerilor artişti români în centrul Parisului, asta va da o mare vizibilitate”.

Expoziţia "în oglindă" realizată de artiştii francezi şi români, se mută în Capitala Grantei în Septembrie.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult