Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Orașul chinez Putian, „capitala” pantofilor sport contrafăcuți. Ce au descoperit jurnaliștii sub acoperire

Your browser doesn't support HTML5 video.

În China se falsifică orice doreşte clientul. Ca să demonstreze asta, o echipă a televiziunii germane RTL a pornit pe urmele mărfurilor dubioase într-un oraş considerat chiar "capitala neoficială'' a pantofilor sport contrafăcuţi.

Iar falsificatorii nu fac un secret din afacerile lor.

Cutii mari cu încălțăminte sunt cărate peste tot la Putian. 3.000 de companii locale copiază de zor branduri originale faimoase. Şi le oferă spre vânzare în magazinele care se înşiră pe arterele comerciale ale oraşului.

Jurnaliști sub acoperire de la televiziunea germană RTL pretind că sunt oameni de afaceri.

Întreprinzătorii cu care au stat de vorbă i-au asigurat că pot reproduce orice doreşte clientul. E de ajuns o fotografie de pe Internet - şi perechea de pantofi sport copiată este gata în câteva ore. Preţul este doar o fracţiune din cel original.

Reporterul cercetează două modele de pantofi sport care îi sunt aduse, după câteva zile, la hotel.

Citește și
Tribunal China
Un tribunal din China l-a obligat pe un bărbat să-și plătească soția pentru treburile casnice

Pia Schrörs, reporter RTL: „Mi-au adus o pereche de pantofi Adidas contrafăcuţi ca să mă conving că ei fac treabă de calitate. Şi perechea de Nike pe care am primit-o este un fals reuşit. Ca profan, îmi este imposibil să disting dacă ţin acum în mână un "fake" de înaltă calitate, sau o pereche de pantofi originali.”

Materialul, cusăturile, dar şi fiecare detaliu sunt similare cu originalul.

Nu doar marile firme de articole sportive sunt afectate de această industrie a contrafacerilor. O companie de tehnologie cu sediul în Hong Kong este victima copierii gadgeturilor pe care le produce. Acum încearcă să inoveze și foloseşte materiale rare, cum este marmura italiană. Astfel, falsificarea devine mult mai dificilă.

Pentru că "afacerea contrafacerilor" este în plin avânt în China, o altă meserie cunoaşte un boom - aceea de investigator al falsurilor. Viitorii inspectori de calitate sunt antrenaţi să recunoască toate copiile făcute cu profesionalism.

Dar în China nu există nicicum doar alb și negru. Oficial, falsurile sunt combătute , neoficial însă...

Peng Lei, committee for anti-fake products China: "Industria falsurilor a devenit atât de puternică şi influentă încât e foarte delicat să vorbeşti despre aşa ceva."

La Putian, capitala pantofilor copiaţi, falsurile constituie bazele fundamentale ale economiei. Nu e de mirare, aşadar, că autoritățile închid ochii la afacerile întreprinzătorilor locali.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult