Modifica setarile cookie
Toate categoriile

OMV Petrom a preluat uriașul zăcământ de gaze Han Asparuh al Bulgariei din Marea Neagră. Este dublu față de Neptun Deep

OMV Petrom a primit aprobarea statului bulgar pentru preluarea uriașului zăcământ de petrol și gaze naturale Han Asparuh din Marea Neagră. Zăcământul ar avea 221 miliarde de metri cubi de gaze, mai mult decât dublu față de Neptun Deep al României.

Guvernul bulgar a aprobat preluarea de către OMV Petrom a pachetului de 57,14% deținut de gigantul francez TotalEnergies în zăcământul de petrol și gaze Han Asparuh din Marea Neagră și a prelungit autorizația de explorare pentru proiect cu 23 de luni, scrie Profit. Tranzacția a fost efectuată prin intermediul OMV Offshore Bulgaria GmbH, parte a grupului românesc.

Contractul de explorare offshore pentru blocul 1-21 Han Asparuh a fost atribuit inițial în septembrie 2012. În 2022, TotalEnergies și OMV Petrom au primit o prelungire cu doi ani a autorizației, valabilă până în acest an.

Zacământul bulgăresc, mai mult decât dublu decât cel românesc

Din zăcământul bulgăresc offshore este așteptată o producție de 221 miliarde metri cubi de gaze naturale, din care celor de la OMV Petrom le-ar reveni 42,86%, adică 94,7 miliarde metri cubi.

Prin comparație, la perimetrul offshore Neptun Deep, cel mai mare din Marea Neagră românească și adiacent celui bulgăresc Han Asparuh, este așteptat un volum total de producție de circa 100 miliarde metri cubi, care urmează să fie împărțit în mod egal de către cei doi concesionari, OMV Petrom și Romgaz.

Citește și
Gaze
Când vor intra în rețea primele molecule de gaz din Neptun Deep. Ministrul Energiei: E cel mai important zăcământ al României

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult