Romgaz dă un miliard de dolari pe un zăcământ din Marea Neagră. Ce înseamnă pentru România
Guvernul a anunțat, marți, că a fost semnat contractul de vânzare-cumpărare pentru preluarea de către compania de stat Romgaz a participației companiei Exxon aferente perimetrului Neptun Deep din Marea Neagră.
Valoarea acestei tranzacții este de 1,06 miliarde de dolari.
Tranzacția va permite companiei românești să exploateze resurse estimate de până la 84 de miliarde de metri cubi, care ne-ar asigura, potrivit unor estimări, întreg consumul național de gaze naturale, pe o perioadă de cel puțin 8 ani.
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, este de părere că, prin acest contract s-a făcut ”un pas uriaș pentru asigurarea securității și independenței energetice”.
“Astăzi, prin semnarea contractului dintre ROMGAZ S.A. și ExxonMobil, România a făcut un pas uriaș pentru asigurarea securității și independenței energetice. În actualul context geopolitic nu mai avem timp de pierdut. Vom face eforturile necesare pentru a grăbi începerea exploatării, pentru a consuma gazul românesc. Da, așa cum am spus, românii vor avea gaz românesc în case. Și nu numai! România va avea surplus de gaze naturale, practic dublându-și producția cu mult peste necesarul actual al consumului intern. Și un alt aspect foarte important: țara noastră va deveni un furnizor de securitate energetică regională”, a afirmat ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Directorul companiei Romgaz a declarat că prima producție de gaze ar putea fi obținută la sfârșitul anului 2026.
”Semnarea contractului va fi urmată de demersurile legate de finalizarea tranzacției, moment după care, împreună cu viitorul partener, o să realizăm formalitățile necesare și utile pentru trecerea la faza de dezvoltare-exploatare a zăcămintelor de gaze din zona perimetrului Neptun Deep, astfel încât prima producție de gaze naturale să fie obținută la sfârșitul anului 2026 sau începutul anului 2027. Acest proiect reprezintă o oportunitate strategică atât pentru ROMGAZ, cât și pentru țara noastră, mai ales în actualul context geopolitic, oferind astfel României o sursă importantă de gaze naturale în vederea asigurării securității și independenței energetice.” - a spus directorul general Romgaz, Aristotel Jude.