Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Fondul de rulment. Ce este și cum se calculează

În mod normal, fondul de rulment este inclus în plata întreținerii și este achitat de fiecare proprietar în parte.

Fondul de rulement este o plată anticipată pe care proprietarul o depunde la Asociația de Proprietari pentru achitarea serviciilor oferite de furnizori (curent electrict, internet, calbu).

Ce este fondul de rulment

Legea spune că fondul de rulment se constituie prin plata anticipată a cotei ce revine fiecărui proprietar, iar reîntregirea acestuia se face lunar, prin plata sumelor afișate pe lista de plată, conform storia.ro.

Fondul de rulment este menționat pentru fiecare apartament în parte, într-un registru special, trebuie să fie raportat la nivelul celei mai mari întrețineri din bloc și se stabilește doar de către adunarea generală.

Cum se calculează fondul de rulment

Fondul de rulment se poate calcula în funcție de:

- natura serviciului facturat

- numărul de persoane înregistrate în Cartea de Imobil ca locuitori ai blocului sau apartamentului

- cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună (aceasta se calculează, de regulă, adunând suprafețele utile ale tuturor apartamentelor de pe scară și împărțind sprafața utilă la acest total. Rezultatul se înmulțește cu valoarea cheltuielii repartizate).

Cine plătește fondul de rulment

De asemenea, fondul de rulment se încasează distinct față de contribuția la cheltuielile asociației. Pentru acesta, administratorul este obligat să elibereze chitanță nominală separată.

De asemenea, potrivit Art. 24 din Hg Nr. 1588-2007, fondul de rulment încasat poate fi restituit la schimbarea domiciliului sau a dreptului de proprietate, dacă prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosinței locuinței nu se stipulează altfel. Astfel, în cazul în care vrei să îți vinzi apartamentul, ai dreptul, ca proprietar, să recuperezi fondul de rulment, dar numai după ce are loc vânzarea și doar dacă asociația constată că nu există datorii.

Dacă ești chiriaș, legea prevede că vei plăti fondul de rulment doar în situaţia în care se stabilește acest lucru prin contractul de închiriere.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult