Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Festival culinar la Sovata: Ciupercile, vedetele weekendului. „Aromele intense ne ajută”

Vă invităm acum la un festin culinar, organizat la Sovata în acest weekend, unde ciupercile sunt în centrul atenției.  

Oaspeții au ocazia să se răsfețe cu preparate delicioase, dar primesc și o lecție importantă. Gălbiorii, cunoscuți drept aurul pădurii, și hribii - soiuri des întâlnite în zona stațiunii Sovata - sunt vedete la festivalul culinar. Bucătari iscusiți își dau silința să pună în valoare aceste ciuperci.

Chefii au pregătit și tot felul de sosuri, care merg de minune cu friptura de vită ori cu o porție zdravănă de cârnați gătiți în tigaie.

Radu Zărnescu, chef premium: „Ciuperca este un ingredient extraordinar pentru bucătărie, aromele intense ne ajută. Gălbiorii se pot folosi începând de la ciorbe, sosuri, la pur și simplu trași în tigaie cu unt, usturoi și puțină verdeață.”

Din ofertă ispititoare nu lipsește ciorba.

Citește și
vită Wellington
Trei persoane au murit după ce au mâncat vită Wellington. Bucătarul a folosit ciuperci „buretele viperei”

Bucătar: „Aici avem o ciorbă de pleurotus. Se cheamă și ciorbă de burtă falsă, imită gustul de ciorbă de burtă.”

Înainte de a-și etala talentul în bucătărie, chefii au pornit prin pădurile din preajmă, însoțiți de experți din țară, dar și din străinătate, în căutare de materie primă.

Pe lângă răsfățul gastronomic, oaspeții au parte și de o lecție importantă - să facă diferența între ciupercile comestibile și cele toxice.

Attila Fődii, membru al Societății Micologice Maghiare și Britanice: „Noi încercăm să introducem această practică cunoscută în întreaga lume și să arătăm că se poate face și la alt nivel. Avem forumuri de ciuperci, încercăm să identificăm toate ciupercile care se găsesc în aceste zone.”

Ioan Costa, organizator: „Lipsa științei, lipsa instruirii populației influențează negativ consumul de ciuperci. Anul trecut am estimat 30 de mii de intoxicații digestive la nivel național.”

În plus, curioșii sunt invitați să afle de la specialiști, în cadrul unor ateliere, cum să integreze ciupercile în meniul lor.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult