Femeie din Suceava internată la ATI cu botulism, după ce a mâncat o conservă de legume
O femeie de 70 de ani a fost transferată de la Spitalul Fălticeni la Spitalul Județean de Urgență Suceava, unde a fost internată la ATI cu suspiciunea de botulism, scrie Monitorul de Suceava.
Bătrâna a fost dusă la spital cu tulburări de deglutiție (înghițire), disfonie (modificarea tonului și intensității vocii) și ptoză palpebrală (căderea pleoapelor) și le-a spus medicilor că problemele au apărut după ce a mâncat vineri o conservă de legume. Ulterior, femeia a început să manifeste și dispnee (tulburări de respirație).
Citește și: Rusia anunță că va înceta ofensiva sa în Ucraina atunci când Kievul va capitula: ”Să depună armele!”
Marți urma să ajungă la Suceava și serul antibotulinic, care va fi administrat pacientei pe baza „suspiciunii înalte de boală”, dată de simptomele caracteristice, confirmarea de la laborator a diagnosticului urmând să vină de la Institutul Cantacuzino din București în câteva zile de la trimiterea probelelor.
În lipsa unui tratament rapid, botulismul cauzează moarteaEste al doilea caz de botulism din acest an în Suceava, primul fiind înregistrat în luna martie, la un pacient în vârstă de 60 de ani, care s-a îmbolnăvit după ce a mâncat zacuscă pregătită acasă. A fost salvat de serul antibotulinic, administrat de medicii suceveni.
Citește și: Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Cui i se trimit mesaje de SânPetru
Botulismul este o boală rară, extrem de gravă, provocată de neurotoxina botulinică eliberată de o bacterie. Omul o poate contracta prin ingestia de alimente contaminate (marea majoritate, conserve incorect sterilizate) sau dacă o rană deschisă ajunge în contact cu sporii bacteriei.
În absența unui tratament rapid, infecția provoacă paralizie, dificultăți severe de respirație și deces. Neurotoxina botulinică este una dintre cele mai agresive toxine cunoscute. În ultimii 2 ani a mai fost diagnosticat un singur pacient cu botulism, care a fost de asemenea salvat.