Cele mai populare rețete românești. Au plasat România pe harta celor 100 de țări cu cea mai bună mâncare din lume
Your browser doesn't support HTML5 video.
În total, peste 50.000 de experți culinari au lucrat la ghidul gastronomic numit „Atlasul gustului” și au stabilit care sunt și cele mai răspândite preparate la nivel mondial.
Turiștii care își planifică vacanțele nu țin cont atunci când aleg o destinație doar de atracțiile locului, ci și de mâncarea specifică fiecărei țări. Pentru asta au la îndemăna „Atlasul gustului”.
Această enciclopedie a produselor locale din toată lumea clasează anul acesta Italia, Japonia, Grecia și Portugalia printre printre ţările cu cele mai bune bucătarii din lume. România se află pe locul 29 din 100, iar preparatul cel mai lăudat este ciorbă rădăuțeană. Apreciată este și varza a la Cluj. I se mai spune și sarmale împrăștiate.
Valeria Bîlc, bucătăreasă: „E rețeta cea veche având în vedere că folosim și ingredientele care se foloseau de mult nu am improvizat nimic nou”.
Bărbat: „Suntem din Ardeal și mâncăm des varză a la Cluj, dar la ea acasă. Aici mi se pare că are alt gust, mult mai bun”.
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că de pe mesele românilor nu lipsesc niciodată micii atunci când fac un grătar. Acesta este și unul dintre motivele pentru care Bucureștiul apare pe harta gustului cu acest produs, iar tot mai mulți turiști care ajung în România doresc să îl încerce.
Adrian Rebenciuc, managerul unei terase: „Chiar ne bucurăm că și ăștia de afară au învățat să mănânce mici. Bucureștiul a crescut mult pe harta turismului internațional și e foarte bine asta”.
Turist străin: „Iubita mea m-a adus și a spus că este o mâncare tradițională și că trebuie să o încerc”.
R: Mâncați des mici?
Cuplu: „Destul de des, mai ales ea. Sunt buni, sunt gustoși, sunt românești, mai ales în perioada asta merg cel mai bine”.
Femeie: „Când e o sărbătoare respectăm tradiția cu mici, cârnați și fasole. E bine să promovăm și tradițiile noastre din țară pentru că merită să vadă și ei ce avem”.
Romania a ajuns cunoscută în lume și pentru salamul de Sibiu, magiunul de prune de la Topoloveni, cârnații de pleșcoi, ciorba de pește, telemeaua de Ibănești și brânza de burduf.