Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Carnea pe care o preferă tot mai mulți români. Începe să rivalizeze cu cea de porc. „Are un gust deosebit”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Consumul de carne de pui a atins un record istoric mondial, iar creșterea este vizibilă și în România. Au ajutat prețurile mai mici și costurile reduse de producție, comparativ cu porcul și vita.  

La noi, sectorul avicol este printre puținele la care ne descurcăm singuri și nu depindem de importuri. Chiar și așa, porcul rămâne prima alegere a românului.

Cumpărător: „Pe astea le iau că știu că mânăncă toată lumea. Să arate bine. Cum zice și ăsta, să fie crescut la sol și hrănit cu porumb”.

Deși nu a ajuns să întreacă porcul în preferințele românilor, puiul câștigă tot mai mult teren.

28 de kilograme este cantitatea pe o mănâncă un român, în medie, într-un an. Ai noștri preferă, în general, pulpele dar și aripioarele care sunt, de altfel, și părțile mai ieftine dintr-un pui, spre deosebire de piept care e mai scump și are mai multe proteine.

Cumpărător: „Mai pentru buzunarul meu. Pulpele, copanele”.

Citește și
cumparaturi
Românii mănâncă din ce în ce mai mult și mai prost. Câte calorii a ajuns să consume un adult în fiecare zi

Reporter: De ce copane și nu piept?

Cumpărător: „Pieptul e mai ațos”.

Carnea de pui este aleasă și pentru prețul mai mic, iar sectorul păsărilor de carne a înflorit și este pe lista celor care nu depind deloc de importuri. Merg foarte bine și exporturile.

Constantin Stafie, reprezentantul Uniunii Crescătorilor de Păsări din România: „Firmele mari din domeniu merg foarte bine pe Germania, pe Olanda, Danemarca, datorită faptului că avem o carne de calitate. Ce mânăncă pasărea se regăsește în carne. De asta la noi carnea are gust și la ei nu”.

În ultimii ani au apărut și multe afaceri cu păsări crescute în aer liber, lent.

Flavius Savin, crescător de păsări: „Le cresc în special pentru carne, pentru gustul autentic de carne de țară. Mai ales pasărea de Bresse care are un gust deosebit. Nu se compară cu cea de la magazin”.

În același timp, în România, vânzarea cărnii de vită este în declin. Prețul în creștere a descurajat cumpărătorii.

Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne: „Carnea pe care o producem noi este o carne premium și automat, ca orice produs de calitate, prețul este mai mare. E clar că suntem mult sub ceea ce înseamnă putere de cumpărare a celor din statele cu tradiție și acolo unde consumul cărnii de vită este mult mai mare”.

Fermierii români reușesc să acopere doar 30% din consumul național de carne de vită și sub 20% din consumul cărnii de porc. Restul luăm de la alții.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult