Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Aurora boreală a apărut din nou în România, cu lumini spectaculoase pe cerul nopții. Ce se întâmplă cu Soarele

Your browser doesn't support HTML5 video.

Aurora boreală și-a făcut din nou apariția pe cerul nostru, în urma unei furtuni solare puternice.  

Potrivit fizicienilor, soarele este la finalul unui ciclu de 11 ani, adică la vârful activității sale, ceea ce înseamnă că și în 2025 vom putea observa acest fenomen spectaculos și în România. Cerul a început să se coloreze în nuanțe de roșu la miezul nopții, iar asta s-a văzut cel mai bine în zona de nord a țării.

Timp de o oră, pasionații de fotografie au putut să surprindă imagini spectaculoase cu luminile nordului.

Potrivit fizicienilor, soarele, cel care este responsabil de apariția aurorelor boreale, este la sfârșitul unui ciclu de 11 ani, ceea ce înseamnă că are are o activitate intensă.

Cristian Presură, fizician: „Soarele are o activitate cu un ciclu de 11 ani, când este mai puternic, când este mai puțin puternic, și noi, în 2025, deci asta înseamnă anul viitor, ne apropiem de un maxim al activității solare. Asta înseamnă că vântul cosmic, radiațiile care vin de la soare sunt foarte puternice în perioada aceasta. Cu cât acest vânt solar este mai puternic, așa cum se întâmplă acum, cu atât aurorele boreale nu numai că sunt mai puternice, dar cu atât mai mult crește probabilitatea ca ele să fie observate și la latitudini mai joase”.

Citește și
aurora boreala
Spectacol unic în viață: Perseidele, cu auroră boreală pe fundal. „Nu s-a mai înregistrat în România așa ceva niciodată”
Aplicații pentru cei care vor să vadă aurore boreale

Valentin Grigore, președinte Societatea Astronomică Română de Meteori: „Este o zonă acolo foarte activă care este și îndreptată spre Pământ în acest moment și este posibil ca în zilele următoare să apară noi erupții care să transmită în spațiu masă nouă de vânt solar. Activitatea solară se va întinde in continuare, va fi puternică anul acesta și poate și anul viitor, deci șansele cresc să avem perioadele următoare aurore polare vizibile și din România”.

În prezent, există aplicații care le furnizează informații despre activitatea soarelui, activitatea geomagnetică și care sunt șansele să vadă aurora boreală tuturor pasionaților de astronomie și fotografie. Eduard primește alerte pe telefon de fiecare dată.

Eduard, fotograf: ”De fiecare dată e un sentiment de bucurie maximă, mai ales când sunt ocazii rare, cum a fost în 10 mai, respectiva cum a apărut de câteva clipe să vezi cu ochiul liber, deci da bucurie abia aștept să vezi ce este după procesarea imaginilor, cum se mișcă coloanele de la minut la minut, cum dansează pe cer”.

Aurora boreală a fost vizibilă în mai multe țări din Europa și din Asia.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult