Modifica setarile cookie
Toate categoriile

A crescut numărul cererilor de izolare termică a blocurilor. Cei care locuiesc într-un bloc anvelopat simt deja beneficiile

Your browser doesn't support HTML5 video.

Primăriile din toată țara primesc sute de noi cereri pentru finanțarea izolării termice a blocurilor.

Oamenii și-au dat seama că ar putea face astfel economii, pentru că ar reduce cheltuielile chiar și cu 40 de procente. Contribuția proprietarilor poate fi amortizată în câțiva ani, însă cei mai mulți speră să prindă un loc în programul de finanțare prin PNRR, care acoperă integral costurile anvelopării. 

Izolarea termică a blocului crește inclusiv valoarea de piață a apartamentului 

În Oradea, de pildă, numărul cererilor de izolare termică a blocurilor a ajuns, în ultimele luni, la 400, față de numai 40, anul trecut. Cei care locuiesc într-un bloc anvelopat simt deja beneficiile. Într-o iarnă, economia pe care o familie o poate face se ridică la câteva sute de lei.

Critian Ile, administratorul unor asociații de proprietari: „Gigacaloria a ajuns undeva la 400 de lei, e normal să îți dorești să faci economie la încălzire. Reducerea, undeva la 600 de lei, undeva la 100 de lei pe lună.”

În plus, izolarea termică a blocului crește inclusiv valoarea pe piață a apartamentului și chiar chiria.

Citește și
Barbat a cazut de la etajul 10 al unui bloc din Slatina Olt
Un bărbat a murit după ce a căzut de la etajul 10 al unui bloc din Slatina

Alexandru Apostu, proprietar de companie imobiliară: „Un procent de 80% din clienți care întreabă dacă blocul este anvelopat sau nu. Este și o diferență de preț între blocurile anvelopate și cele neanvelopate, poate un procent de 10% din prețul de achiziție.” 

Cei care au depus cererile speră să primească fonduri prin PNRR 

Până acum, blocurile au fost reabilitate termic prin Programul Operațional Regional, în care locatarii au contribuit cu 25% din valoarea lucrării. Proprietarii unui apartament cu două camere plăteau eșalonat aproximativ 4.000 de lei, bani ce pot fi recuperați în trei-patru ani prin facturi mai mici.

Acum, cei care au depus cereri în ultimele luni speră să primească fonduri prin PNRR, care acoperă integral costul lucrării.

Marius Moș, directorul Direcției pentru Investiții pe Fonduri Europene, Primăria Oradea: „În ultimele luni de zile, cererile au început să curgă către primăria Oradea în ceea ce privește reabilitarea termică a blocurilor.”

Și mai există varianta anvelopării din fonduri proprii, prin credit bancar, dar costurile suportate de proprietari sunt foarte mari.

Ioan Mintaș, managerul unei companii de construcții: „250 de euro pe metru pătrat. Sigur că valoarea este foarte mare, motiv pentru care toată lumea solicită ca finanțarea să se facă din fonduri europene.” 

Probleme cu materialele de construcții 

Apar, însă, probleme cu materialele de construcții, care își schimbă prețul de la o zi la alta sau pot întârzia dacă vin din import. Așa că mulți constructori refuză contractele.

Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei: „A fost o creștere foarte mare pe vata bazaltică, unul dintre materialele pe care le folosim pentru izolare. Ne-a dus în situația în care ne-a fost dificil să găsim un constructor. Există foarte multe cereri la primărie.”

Prin PNRR se mai pot depune cereri acolo unde mai sunt fonduri disponibile sau dacă se va suplimenta bugetul.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult