Profil de președinte: Românii vor un independent de dreapta. Majoritatea preferă un bărbat la Cotroceni - Sondaj INSCOP

Oameni pe strada
Shutterstock

Mai mult de jumătate dintre români ar prefera un independent la Preşedinţie, iar un procent similar ar opta pentru un preşedinte de dreapta, în timp ce puţin peste 20% ar prefera unul de stânga, indică un sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

Tot peste 50% preferă un bărbat ca preşedinte, varianta unei femei la Cotroceni fiind aleasă de 31% dintre cei chestionaţi. În ceea ce priveşte vârsta viitorului preşedinte, procentele sunt apropiate.

Acelaşi sondaj mai relevă că, dintre votanţii PSD, aproape o treime îl consideră pe Marcel Ciolacu cel mai potrivit candidat la Preşedinţie al partidului, urmat de Mircea Geoană şi de Victor Ponta.

Dintre votanţii PNL, 15,1% îl indică drept candidatul cel mai potrivit din partea formaţiunii pe Nicolae Ciucă, urmat de Emil Boc şi de Mircea Geoană, care sunt la egalitate.

Peste jumătate dintre votanţii AUR, îl consideră pe George Simion candidatul cel mai potrivit pentru Cotroceni, iar 17,8% optează pentru o candidatură a Dianei Şoşoacă.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

În cazul votanţilor Alianţei Dreapta Unită, 21,2% consideră că cel mai potrivit candidat la Preşedinţie ar fi liderul USR Cătălin Drulă, acesta fiind urmat de Mircea Geoană, Dan Barna, Ludovic Orban, Laura Codruţa Koveşi. Mircea Geoană este indicat ca prezidenţiabil şi de votanţi ai PSD, şi de votanţi ai PNL, precum şi de unii dintre cei ai Alianţei Dreapta Unită, în toate cele trei cazuri fiind a doua opţiune.

Atribute preşedinte

Independent versus membru al unui partid politic

Întrebaţi pentru ce fel de preşedinte ar opta între un independent şi un membru al unui partid politic, 55% dintre cei chestionaţi spun că ar alege un independent, 36.1% un membru al unui partid politic, iar 9% nu ştiu sau nu răspund.

Îşi exprimă preferinţa pentru un candidat independent politic mai ales: femeile, gulerele gri, locuitorii din urban, cei cu un venit mai redus. Bărbăţii, persoanele cu educaţie primară, cei inactivi potenţial activi, locuitorii din regiunile sudice ar prefera cel mai mult un membru al unui partid politic pentru funcţia prezidenţială.

De stânga versus de dreapta

50.4% dintre cei chestionaţi spun că ar prefera un preşedinte de dreapta, 20.7% unul de stânga, iar 28.9% nu ştiu sau nu răspund.

Votanţii Alianţei Dreapta Unită, ai PNL şi ai AUR, bărbaţii, cei inactivi potenţial activi, gulerele albastre, locuitorii din Bucureşti îşi exprimă preferinţa pentru un preşedinte de dreapta într-o proporţie mai mare decât media. Ar prefera mai degrabă un preşedinte de stânga mai ales: votanţii PSD, persoanele peste 60 de ani.

Mai tânăr versus mai cu experienţă

46.8% dintre români ar prefera un preşedinte mai tânăr, chiar dacă nu are suficientă experienţă, iar 48.9% un preşedinte mai cu experienţă, chiar dacă este mai vârstnic. Ponderea non-răspunsurilor este de 8.2%.

Îşi exprimă preferinţa pentru un preşedinte mai tânăr în special: votanţii Alianţei Dreapta Unită şi ai AUR, persoanele cu vârsta sub 45 de ani, cei cu educaţie medie sau superioară, angajaţii la privat. Votanţii PSD şi ai PNL, persoanele cu vârsta peste 45 de ani, inactivii pasivi ar prefera într-o proporţie mai mare decât media un preşedinte mai cu experienţă, chiar dacă este mai vârstnic.

Bărbat versus femeie

53.8% dintre participanţii la sondaj spun că ar prefera un preşedinte care să fie bărbat, iar 31% un preşedinte femeie. 15.2% nu ştiu sau nu răspund.

Votanţii PSD, ai PNL şi ai AUR, bărbaţii, cei cu vârsta peste 60 de ani, inactivi pasivi, locuitorii din urbanul mic, angajaţii la stat îşi exprimă preferinţa pentru un preşedinte bărbat într-o proporţie mai mare decât celelalte categorii de populaţie. Ar prefera un preşedinte femeie mai ales: femeile, persoanele cu vârsta sub 30 de ani, cei inactivi potenţial activi.

Opiniile votanţilor privind candidatul prezidenţial cel mai potrivit al partidului

Candidat preşedinţie din partea PSD (întrebare deschisă adresată votanţilor doar PSD)

Întrebaţi care cred că ar fi cel mai potrivit candidat pentru funcţia de preşedinte al României din partea PSD, 32.3% dintre votanţii Partidului Social Democrat îl indică spontan pe Marcel Ciolacu, 18.8% pe Mircea Geoană, 9.8% pe Victor Ponta, 4.9% pe Gabriela Firea, iar 3.9% altul. 29.1% dintre votanţii PSD nu ştiu sau nu pot aprecia, iar 1.2% nu răspund.

Candidat preşedinţie din partea PNL (întrebare deschisă adresată votanţilor doar PNL)

15.1% dintre votanţii PNL indică spontan drept candidatul cel mai potrivit din partea PNL pe Nicolae Ciucă, 7.7% pe Emil Boc, 7.7% pe Mircea Geoană, 1.5% pe Ilie Bolojan, 0.4% pe Rareş Bogdan, iar 10% altul. 56.9% dintre votanţii liberali nu ştiu sau nu pot aprecia, iar 0.7% nu răspund.

Candidat preşedinţie din partea AUR (întrebare deschisă adresată votanţilor doar AUR)

53.6% % din votanţii AUR indică spontan drept candidatul cel mai potrivit al formaţiunii pe George Simion, 17.9% pe Diana Şoşoacă, 0.3% pe Claudiu Târziu, iar 3.2% altul. 25% dintre votanţii AUR nu ştiu sau nu pot aprecia.

Candidat preşedinţie din partea ADU (întrebare deschisă adresată doar votanţilor ADU)

21.2% din votanţii Alianţei Dreapta Unită indică spontan drept candidatul cel mai potrivit pe Cătălin Drulă, 8.2% pe Mircea Geoană, 5.4% pe Dan Barna, 4.1% pe Ludovic Orban, 3.4% Laura Codruţa Kovesi, 0.2% Eugen Tomac, iar 11.8% altul. 45.8% dintre votanţii Alianţei Dreapta Unită nu ştiu sau nu pot aprecia.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 16 - 24 ianuarie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3 %, la un grad de încredere de 95%.

Articol recomandat de sport.ro
Fostul star al fotbalului englez, de nerecunoscut | FOTO
Fostul star al fotbalului englez, de nerecunoscut | FOTO
Citește și...
Ciucă vs. Ciolacu la prezidențiale, scenariu posibil la alegeri. Președintele PNL: „Poate fi o ipoteză”
Ciucă vs. Ciolacu la prezidențiale, scenariu posibil la alegeri. Președintele PNL: „Poate fi o ipoteză”

Nicolae Ciucă nu exclude o confruntare cu Marcel Ciolacu la alegerile prezidențiale, în situația unor candidaturi depuse de ambii lideri politici.

Mircea Geoană rămâne favoritul românilor pentru prezidențiale. Șoșoacă îi depășește pe Ciucă și Simion - Sondaj INSCOP
Mircea Geoană rămâne favoritul românilor pentru prezidențiale. Șoșoacă îi depășește pe Ciucă și Simion - Sondaj INSCOP

Mircea Geoană continuă să se situează pe primul loc în intenţiile de vot la alegerile prezidenţiale, cu 26,5%.

PSD ia în calcul comasarea alegerilor locale cu primul tur de la prezidenţiale. Varianta este acceptată şi de liberali
PSD ia în calcul comasarea alegerilor locale cu primul tur de la prezidenţiale. Varianta este acceptată şi de liberali

Scenariul comasării alegerilor locale cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, în toamna anului viitor, este luat în calcul şi de PSD, au precizat surse politice pentru News.ro.

Recomandări
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”

Economia Rusiei nu își poate permite să câștige sau să piardă războiul din Ucraina, spune un specialist în domeniu. Asta pentru că Rusia nu poate să suporte costurile de reconstrucție și securizare a Ucrainei.

Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa

Pentagonul pregătește mult timp livrările de muniție către Ucraina, iar armele americane au un traseu bine stabilit prin Europa pentru a ajunge în posesia trupelor ucrainene.