Gabriel Liiceanu, despre candidații la alegerile prezidențiale din 2025: ”Ne aflăm în fața unei oferte extrem de precare”

×
Codul embed a fost copiat

Scriitorul și filosoful Gabriel Liiceanu este de părere că românii se află, în prezent, în fața unei oferte electorale ”extrem de precare”, atunci când vine vorba despre candidații la alegerile prezidențiale din 2025.

Într-un interviu realizat de Cristian Leonte pentru ȘtirileProTV.ro, Liiceanu a explicat faptul că, din punctul său de vedere, există câteva așa zise condiții care nu sunt îndeplinite de cei 11 candidați la Președinția României.

Scriitorul a subliniat faptul că, în primul rând, un candidat trebuie să fi făcut ceva pentru România.

”Cum să alegi un om să-ți conducă o țară, dacă n-a făcut proba niciunei fapte care a iradiat spre binele colectivității în care trăiește? Fie ca primar, fie ca agent civic în societate, așa cum au fost doamnele care au pus pe picioare spitalul de cancer pentru copii, așa cum a fost primarul Ilie Bolojan la Oradea și pe urmă s-a extins competența lui administrativă asupra județului Bihor. Deci oameni care au făcut ceva. Ori ăsta este, după mine, principalul criteriu. Altminteri, pentru ce-l aleg? Ce competențe vestește el? Ce competențe a avut el pentru a ține marea cârmă a țării în mână.”, spune el.

Din acest punct de vedere, a explicat Gabriel Liiceanu, sunt trei categorii. Prima se referă la trecutul politic al candidaților, iar Victor Ponta și Crin Antonescu, spune el, au făcut deja ceva ”catastrofal” pentru România, atunci când au format alianța USL.

Citește și
alegeri prezidentiale
Rezultate surprinzătoare într-un sondaj IRSOP: Doi candidați s-au ”desprins de pluton”. 70% dintre români detestă partidele

Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.

Și avem, cred, trei categorii. Una, care a făcut pentru țară foarte mult negativ. Nu nimic negativ. E cu totul altceva. În clipa în care ai un trecut politic ești deja verificat. Ori doi dintre candidați, cum îi cheamă, Ponta și Antonescu, sunt oameni care au trecut prin viața politică a României începând din anii 2010-2009, ei au intrat pe scena politică și au dat măsura. Catastrofală. Catastrofală. Au unit polii politici ai societății. E cel mai grav lucru să nu mai ai poli ai societății, să ai un partid, un mișmaș, un partid, un mix politic care se constituie într-un așa-zis centru, fără dreapta și stânga, și în care mai aduci și personaje care au otrăvit poporul cu o televiziune. Deci acel USL, Uniunea Social Liberală pe care au făcut-o ei a fost o tăiere a aripilor a două partide, care în loc să funcționeze, unul la puterea, altul în opoziție, au anulat nervul vieții politice.

Răul pe care l-au făcut atunci României a fost nemaipomenit, mai ales că s-a continuat și cu blessing-ul Iohannis, după aia, care a reînnoit acest pact nefericit, această monstruoasă coaliție, cum era numită în secolul 19, unirea unor partide care stăteau la polii diferiți politici ai societății. Când ies la suprafață, repropunându-se, ei trebuie să vină cu ceva nou, dar nu mai au credit.

Din moment ce au făcut atâta rău României, n-au cum să transforme peste noapte, să devină Făți-Frumoși. Ei au alura, în locul unei mâncări proaspete de care avem nevoie, ei sunt niște conserve. Deci, apariția lor pe scenă este impudică, pentru că ne oferă, oferă poporului român să mănânce conserve politice, și nu o mâncare proaspătă. Asta este prima categorie, negativul.” - a spus scriitorul în interviul acordat ȘtirileProTV.ro.

Partidul AUR: ”Această exhibiție a unui populism jalnic”

O altă ”categorie” de care ar trebui să țină cont românii când intră în cabina de vot, în opinia lui Gabriel Liiceanu, este cea a politicienilor care nu au nimic bun de arătat.

El dă exemplul partidului AUR, care, spune el, ”merge pe linia unui naționalism de tip ceaușist”.

”A doua este cea care n-are ce arăta, n-a arătat nimic, n-a făcut niciun bine României, n-a făcut un rău de-a lungul anilor, a făcut doar un rău în preajma alegerilor, cum e partidul AUR, care, mergând pe linia unui naționalism de tip ceaușist, ne împinge iarăși într-o gaură din care, istoric, din care am reușit, am vrut să ieșim după 90. N-am făcut nimic. Așa cum spuneam, acolo n-am văzut decât fotografii cu ei în ii, îmbrăcați în ii. Această exhibiție a unui populism jalnic, te îmbraci în ie și înseamnă că ești patriot, asta nu este o carte de vizită pentru a deveni președintele României.

Pe urmă, biografia lor, hobby-urile care mergeau către exprimări violente în spațiul public, galerii de fotbal, astea nu sunt cărți de vizită pentru a fi candidat la președinție. Bănuieli, lucrurile care planează asupra biografiilor, când agenți ruși cu care au avut contacte, și astea nu mai sunt simple calomnii.

Sunt lucruri care au ajuns până la procese și care s-au judecat și candidatul cu pricina a pierdut procesul în care era acuzat că avea legături de câțiva ani de zile cu agenți ruși. Acuma apare într-o nouă variantă, nu mai înțelegi nimic. Acuma are probleme cu raportarea la americani, la felul în care se cheltuiesc banii de campanie și așa mai departe. Deci, aici nu știi ce oferă acest om și partidul lui. În afară de o febrilitate a declarațiilor iubitoare de țară, asta nu înseamnă nimic. A-ți iubi țara este cel mai important lucru, și felul în care poți să o faci trebuie să exprime dincolo de vorbe, prin fapte.” - a declarat Gabriel Liiceanu.

Liiceanu: ”A fi primarul unui orășel, nu dă garanții că poți să treci la scara unei țări”

Nici cei doi candidați-primari, Nicușor Dan și Elena Lasconi, nu sunt lăudați de scriitorul Gabriel Liiceanu.

El spune că funcțiile pe care cei doi le au în prezent nu sunt suficiente pentru a garanta faptul că vor fi capabili să conducă o țară întreagă.

Și, în sfârșit, ar trebui să avem unul, doi, trei care au dovedit că au făcut ceva. Ceva destul de subțire, a fi primarul unui orășel, nu dă garanții că poți să treci la scara unei țări și să o administrezi. Mă rog, sigur e mai credibil dacă ești primarul unui oraș mare. Dar și acolo se pune problema ce cultură politică ai? Și o grămadă de alte lucruri. Deci, vedeți, ne aflăm în fața unei oferte extrem de precare, extrem de precare.”, spune Liiceanu.

Ce este de făcut? ”E de ieșit la vot”

Faptul că românii au parte de o ofertă electorală ”extrem de precară” la alegerile prezidențiale nu înseamnă că ”totul este pierdut”.

Scriitorul spune că ”nu suntem puși la zidul istoric definitiv” și că trebuie să ieșim la vot, ”cu speranța că alegerea va fi răul cel mai mic din nou, deși poate să fie binele”.

”Și atunci mă puteți întreba păi atunci de ce ziceați că trebuie neapărat să folosim momentul, nu? Păi, pentru că e o vorbă celebră, nu numim nume culturale, că nu asta e... Deci, un mare gânditor român a spus, și-a pus întrebarea ce e de făcut, când nu mai e nimic de făcut? Și a răspuns: e de făcut. Doar atunci când întrebarea ce e de făcut când nu mai e nimic de făcut nu se mai poate pune, atunci nu mai e nimic de făcut. Ori noi nu suntem în situația asta, nu suntem puși la zidul istoric definitiv.

Nu vin mongolii peste noi, cum au venit peste ruși acum 1000 de secole ca să distrugă un popor. Nu vin peste noi barbarii care să pună la pământ Imperiul Roman. Nu suntem acolo. E de făcut, e de ieșit la vot și de ales cu speranța că alegerea va fi răul cel mai mic din nou, deși poate să fie binele. Pentru că noi nu știm dacă cei care au avut momente de pozitivitate în postura lor de administratori n-ar putea să o augmenteze, să o crească, să devină președinți valabili, dacă Guvernul și primul ministru care va fi ales va fi cu adevărat un guvernator autentic.”, a mai spus Gabriel Liiceanu.

Interviul integral cu Gabriel Liiceanu poate fi urmărit aici.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Șoc în fotbalul românesc! Clubul nu a primit licența și va fi retrogradat
NEWS ALERT Șoc în fotbalul românesc! Clubul nu a primit licența și va fi retrogradat
Citește și...
Kelemen Hunor: Ori câştigăm alegerile noi, această coaliţie, prin Antonescu, ori va câştiga Simion
Kelemen Hunor: Ori câştigăm alegerile noi, această coaliţie, prin Antonescu, ori va câştiga Simion

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat miercuri, că fie actuala coaliţie de guvernare câştigă alegerile prin candidatul pe care îl susţine, fie câştigă George Simion.

Rezultate surprinzătoare într-un sondaj IRSOP: Doi candidați s-au ”desprins de pluton”. 70% dintre români detestă partidele
Rezultate surprinzătoare într-un sondaj IRSOP: Doi candidați s-au ”desprins de pluton”. 70% dintre români detestă partidele

George Simion și Nicușor Dan sunt principalii favoriți la câștigarea prezidențialelor, într-un sondaj IRSOP care îi cotează pe ceilalți candidați cu mult sub cei doi. Pe de altă parte, un număr mare de români nu știu nici măcar un singur candidat.

George Simion a informat americanii despre „lovitura dată democrației”. „M-am asigurat că republicanii cunosc totul”
George Simion a informat americanii despre „lovitura dată democrației”. „M-am asigurat că republicanii cunosc totul”

George Simion anunță că a informat delegația americană despre „lovitura dată democrației”, respectiv anularea alegerilor prezidențiale din decembrie 2024.

Sociolog, despre retragerea sprijinului USR Elenei Lasconi: ”Una dintre cele mai mari erori de campanie electorală posibile”
Sociolog, despre retragerea sprijinului USR Elenei Lasconi: ”Una dintre cele mai mari erori de campanie electorală posibile”

Directorul INSCOP Research, Remus Ioan Ştefureac, este de părere că scandalul provocat de unii lideri USR împotriva președintelui acestui partid, Elena Lasconi, este ”una dintre cele mai mari erori de campanie electorală posibile”.

Recomandări
Viitoarea coaliție guvernamentală se clatină. Negocieri tensionate între PSD, PNL, USR și UDMR pentru împărțirea ministerelor
Viitoarea coaliție guvernamentală se clatină. Negocieri tensionate între PSD, PNL, USR și UDMR pentru împărțirea ministerelor

Deși joi la Cotroceni vor avea loc consultări oficiale cu partidele pentru numirea premierului, viitoarea coaliție guvernamentală se clatină deja.

Măsurile fiscale care pot aduce 20 de miliarde la buget. Ce riscă România dacă nu le adoptă până la finalul lunii
Măsurile fiscale care pot aduce 20 de miliarde la buget. Ce riscă România dacă nu le adoptă până la finalul lunii

Măsurile pentru care se ceartă de trei săptămâni cei care vor forma guvernul ar urma să aducă la buget 20 de miliarde de lei.

Iranul a lansat rachete hipersonice împotriva Israelului
Iranul a lansat rachete hipersonice împotriva Israelului

Iranul a lansat miercuri rachete hipersonice împotriva Israelului, a anunţat televiziunea de stat iraniană în a şasea zi a războiului dintre cele două ţări, relatează AFP.