Cine a dat în judecată statul pentru că a desecretizat documentele care au dus la anularea alegerilor
Asociaţia pentru Apărarea Libertăţilor Publice a dat în judecată Președinția Română și serviciile secrete pentru că au desecretizat documentele care dezvăluiau ilegalitățile comise în campania sa electorală și au dus, astfel, la anularea alegerilor.
Pe site-ul CAB a apărut iniţial şi numele lui Călin Georgescu, în calitate de reclamant. Judecarea cauzei a fost amânată pentru miercuri, 11 decembrie.
UPDATE Contactaţi de HotNews.ro, reprezentanţii Curţii de Apel Bucureşti au spus că numele lui Călin Georgescu a apărut „dintr-o eroare materială”. Ulterior, informaţia a fost modificată pe site şi apare ca reclamant doar Asociaţia pentru Apărarea Libertăţilor Publice (APALP), conform News.ro.
Preşedintele asociaţiei care a dat în judecată cele cinci instituţii se numeşte Cătălin Georgescu, iar acesta a precizat, într-un comunicat de presă dat publicităţii în 6 decembrie, că „nu există nicio legătură de rudenie sau de altă natură cu vreunul dintre candidaţii la funcţia de Preşedinte al României” şi că procesul a fost deschis înainte de decizia CCR de anulare a alegerilor prezidenţiale.
---
Călin Georgescu a dat în judecată Administrația Prezidențială, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Direcția Generală de Informații Interne (DGIPI) a Ministerului Afacerilor Interne.
Acțiunea în instanță a fost depusă pe 6 decembrie 2024 la Curtea de Apel București, în Contencios administrativ și fiscal, având ca obiect suspendare executare act administrativ, la Secția Contestații Electorale.
Instanța a stabilit primul termen de judecată miercuri, 11 decembrie 2024.
Călin Georgescu a dat statul în judecată alături de Cătălin Georgescu
Călin Georgescu apare în acest dosar ca reclamant alături de Asociația pentru Apărarea Libertăților Publice (APALP). ONG-ul este reprezentat de un avocat pe nume Cătălin Georgescu.
Georgescu a dat astfel în judecată președintele României și toate serviciile secrete ale țării pentru că au făcut publice informațiile strânse despre el în documentele înaintate Consiliului Suprem de Apărare a Țării.
Declasificarea acestor informații a determinat ulterior Curtea Constituțională a României să anuleze alegerile prezidențiale și realuarea întregului proces electoral pentru alegerea președintelui.
Demersul lui Călin Georgescu împotriva statului român este susținut în principal de APALP, un ONG deținut de un Cătălin Georgescu, dar sunt menționate ca sprijinind această acțiune și Asociația ANGEL (președinte Eugen Lucan), Asociația Arhetip (vicepreședinte Magdalena Mihalache) și Asociația Strâmba (președinte Ion Nica).
Georgescu spune că serviciile trebuiau să arate cine este după alegerile prezidențiale
APALP susține că arată în acest fel instanței că ”documentele pentru care am solicitat suspendarea sunt acte administrative emise cu exces de putere, instituțiile emitente acționând cu scopul clar de a influența voința alegătorilor și implicit rezultatul alegerilor pentru funcția de președinte al României, nefiind acte legal emise în exercitarea competentei de apărare în domeniul securității naționale”, potrivit unui comunicat.
Asociația mai afirmă că statul trebuia să arate cine este, de fapt, Georgescu și cum și-a făcut acesta ilegal campanie după alegeri.
Astfel, ONG-ul lui Georgescu spune că ”aceste documente trebuiau emise și ulterior declasificate și prezentate opiniei publice după alegeri și doar dacă acestea cuprindeau o analiză obiectivă și imparțială asupra tuturor candidaților, inclusiv o analiză a practicii unor instituții și mass media”.
”Fiind conștienți că subiectul este deosebit de sensibil, dar și de o mare importanță pentru România, avem așteptarea legitimă ca instanțele de judecată să verifice într-un mod profesional, adecvat și cu celeritate modalitatea în care în special serviciile și structurile de informații cu atribuții în domeniul siguranței securității și protecției naționale, a democrației și statului de drept și-au îndeplinit atribuțiile într-un mod democratic și apolitic”, a mai transmis ONG-ul lui Georgescu care îl sprijină pe Georgescu.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: alegeri prezidentiale, calin georgescu, anulare, dat in judecata, declasificare, servicii secrete, presedintia romaniei, consiliul suprem de aparare a tarii,
Dată publicare:
10-12-2024 13:46