Alegeri prezidențiale în România. Surpriză după ultimele sondaje. Cine ar putea ajunge în turul al doilea
Locul doi la primul tur al alegerilor prezidenţiale este extrem de disputat, diferenţele dintre Simion, Lasconi, Ciucă şi Geoană fiind în marja de eroare, astfel că se poate spune că sunt la egalitate, spune Cătălin Stoica, profesor la SNSPA.
După agregarea a 9 sondaje publicate după eliminarea Dianei Şoşoacă din cursa pentru Cotroceni profesorul de sociologie spune că Nicolae Ciucă înregistrează cea mai mare probabilitate de a intra în turul al doilea, fiind avantajat şi de faptul că are în spate un partid cu reţea în teritoriu.
„Împreună cu studenţii şi studentele de la cursul „Metodologia anchetei sociologice şi a sondajelor de opinie”, monitorizăm sondajele privind primul tur al alegerilor prezidenţiale de la noi. Studenţii şi studentele introduc datele publicate ale acestor sondaje într-un fişier, iar eu încerc să pun la punct o metodă de a recalcula scorurile candidaţilor, ţinând cont de 1) experienţa institutelor de sondare; 2) metoda de intervievare (faţă-în-faţă, telefonic sau online); 3) perioada de timp rămasă până la alegeri”, explică profesorul, care prezintă un astfel de calcul care a luat în considerare 9 sondaje publicate după ieșirea Dianei Şoşoacă din cursă, potrivit News.ro.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Cătălin Stoica precizează că în acest moment, încearcă să pună la punct o metodă de agregare a acestor sondaje şi să o testeze şi că cifrele rezultate diferă de ceea ce a apărut în presă, întrucât scorurile candidaţilor sunt ponderate în funcţie de experienţa institutelor de sondare , metodă, perioadă de realizare.
„Presupoziţia este că, toţi ceilalţi factori fiind egali, pe măsură ce ne apropiem de data alegerilor, şi sondajele (cele mai multe) se vor „apropia” de cifrele de la urne; spre exemplu, cel mai recent sondaj luat în calcul a fost încheiat cu 23 de zile înainte de data primului tur; d) În acest moment, importanţa este ierarhia. Şi ea însă, evident, se poate schimba”, subliniază el.
Scorurile recalculate sunt: Ciolacu = 16,74%, Simion = 11,98%, Lasconi = 9,86%, Ciucă = 9,25%, Geoană = 8,73%.
„Locul doi este acum extrem de disputat; practic, diferenţele dintre Simion, Lasconi, Ciucă şi Geoană sunt în marja de eroare, nesemnificative statistic. Am putea spune că sunt la egalitate”, este una dintre concluziile profesorului de la SNSPA.
El adaugă că a calculat şi probabilităţile ca unul dintre cei menţionaţi să intre în turul 2.
„Ele arată aşa: probabilitatea ca Simion să ajungă în turul 2 este de 9,5%, întrucât competiţia este foarte strânsă. Probabilitatea ca Geoană să intre în turul 2 este de 16,8%; în cazul lui Lasconi, această probabilitate este de 19,1%, un pic mai mare decât cea înregistrată în cazul lui Geoană. În cazul lui Ciucă, se înregistrează cea mai mare probabilitate ca să intre în turul 2 (20,4%). Părerea mea este că, având în vedere că şi în aceste alegeri contează „maşinăria de vot” din teritoriu, Ciucă poate fi avantajat, întrucât are în spate un partid cu reţea în teritoriu. Dezavantajaţi la acest capitol sunt Lasconi şi Geoană, şi mai puţin Simion, întrucât şi AUR are reţea în teritoriu”, notează Cătălin Stoica, subliniind că acestea sunt modelări statistice exploratorii şi că „procentele se vor schimba, fără îndoială”.