PSD aruncă în cursa pentru alegerile locale și candidați certați cu legea. Cine sunt „penalii” din județul Timiș
Deși codul electoral le interzice celor condamnați penal, care și-au pierdut drepturile electorale să intre în cursă, pe listele partidelor s-au strecurat și astfel de personaje.
„Este imposibil să fie desemnate astfel de persoane”, susține președintele autorității care supraveghează alegerile, iar partidele își asumă că au mai existat și scăpări.
Marius Preda este candidat PSD la Consiliul Local al comunei Dumbrăvița, din Timiș. În 2021 a primit o condamnare de doi ani de zile cu suspendare pentru trafic de migranți. Susține că era șofer la o companie de ridesharing, și că doi migranți i-au solicitat să îi ducă la o pensiune.
Susține că aplicația nu le permite șoferilor să refuze curse doar că atunci când a ajuns la destinație a fost ridicat de polițiști. Instanța i-a interzis să ocupe o funcție publică timp de doi ani și jumătate, interdicție care a expirat la începutul acestui an.
Marius Preda, candidat PSD la Consiliul Local Dumbrăvița: „A fost o comandă pe care trebuia să o onorez și trebuia să duc doi cetățeni de care nu aveam habar sunt ei sau ce caută în oraș. Practic, eu legal sunt valabil”.
Și tot PSD a propus la Dumbrăvița o candidată care a avut probleme cu legea.
Alina Sperlea, candidatul PSD la Primăria Comunei Dumbrăvița: „Nu m-au anunțat, nu le știu trecutul. Ei în continuare sunt doar cu numele și formal pe aceste liste pentru că au fost depuse. Nu se poate trage pur și simplu cu un pix peste numelele lor”.
Ce prevede codul electoral
Alfred Simonis, președinte PSD Timiș: „În momentul în care candidații depun candidatura dau și o declarație pe propria răspundere că nu au probleme penale, deci cei care au făcut declarații în fals, s-au declarat ca nefiind cu probleme și le au, vor suporta consecințele legii”.
La Prahova, după alegerile din 2020, două șefe de secție au fost condamnate pentru ca l-ar fi favorizat pe primarul în funcție. Ambele au fost desemnate și în acest an sa conduca secții de vot și au fost retrase abia după ce în presă au apărut mai multe articole.
Toni Greblă, președinte AEP: „Era imposibil să fie desemnate acolo acele persoane. AEP are la zi situația cetățenilor care au dreptul să voteze, știm toți cetățenii care au interzis fie dreătul de a alege, fie dreptul de a fi ales”.
Potrivit codului electoral, înainte să își depună candidaturile, toți cei care aspiră la o funcție publică trebuie să dea o declarație pe proprie răspundere în care să arate că au dreptul să aleaga și să fie aleși. Informațiile ar trebui să ajungă într-un registru al Autorității electorale permanente, iar cei care comit fals în declaratii vor fi pedepsiți.