Număr uriaș de americani care au votat anticipat. Atuurile lui Trump și marele minus al lui Harris. "Ei sunt răspunzători!"
Americanii stau câteva ore la coadă, ca să voteze anticipat, într-unul dintre cele mai disputate scrutinuri prezidențiale din ultimele decenii.
În timp ce mulți analiști anticipează un val roșu, adică republican, pe 5 noiembrie, alții sunt convinși, că absolut fiecare vot contează și că deznodământul este imposbil de prevăzut.
Cu exact o săptămână inainte de ziua alegerilor, 45 de milioane de americani au votat deja anticipat, direct la urne sau prin corespondență. Peste tot în țară sunt cozi enorme la secțiile de votare.
Femeie: "Am crezut ca votăm din mers, că scăpăm în 5 minute".
Femeie: "Am crezut că o luăm înaintea celorlalți, că furăm startul, dar se pare că toată lumea s-a gândit la fel".
Bărbat: "E prima oară când votez anticipat. Și, uitându-mă la coada asta, cred că și ultima".
Inclusiv președintele Joe Biden a așteptat la coadă 40 de minute ca să voteze la o secție din Delaware, statul său de reședință.
Biden s-a retras din cursa prezidențială la finalul lunii iulie, lăsându-i locul Kamalei Harris.
Reporter: "Este dulce-amărui pentru dumneavoastră?".
Joe Biden, președintele SUA: "Nu, este doar dulce...".
Kamala Harris, candidata democrată la președinția SUA: "Acum e momentul sa votați anticipat!".
Donald Trump, candidatul republican la președinția SUA: "Se votează deja! Luați-i pe toți cunoscuții voștri și mergeți la vot!".
Afluența fără precedent la urne pentru votul anticipat demonstrează că alegatorii au opțiuni foarte categorice, fiind motivați de problemele care îi afectează cel mai mult.
Femeie: "Trump va salva America!".
Femeie: "Trump la închisoare!".
Femeie: "S-o ia dracu pe Kamala Harris!".
Brian Neel, alegător din Pennsylvania: "Pentru mine contează securizarea granițelor, economia și tulburările și războaiele din lume. Și cred că Trump e cel mai potrivit să se ocupe de toate astea".
Jodi Eichler-Levine, alegătoare din Pennsylvania: "Am o fată și cel mai mult îmi pasă să protejez dreptul ei de a decide pentru propriul corp".
Economia, subiectul cel mai important pentru americani
Totuși, economia este de departe subiectul care îi preocupă cel mai mult pe americani.
Utkarsh Jain, student la UC Berkeley: "Faptul că ea (n.r. - Kamala Harris) are origini asiatice n-are niciun impact asupra situației mele financiare, nu are legătură cu șansele mele de a-mi permite o locuință. Culoarea pielii ori sexul candidatului n-au nicio relevanță".
Lună de lună, o bancă de alimente ajută 150.000 de oameni din Nevada să nu moară de foame. Toți cei de la coadă spun că prețul alimentelor și economia în general le decide votul.
Bărbat: "Totul se scumpeste continuu, benzina, chiria, consultatiile medicale. Nu ne mai permitem sa iesim din casa. Abia avem ce mânca".
Bărbat: "Ne descurcăm la limită, am avut soția bolnavă și aproape toată pensia s-a dus pe doctori și tratamente".
Femeie: "Ne descurcăm binișor, dar apoi ne-au lovit rău scumpirile. Am ajuns la limită cu banii, ne-am pierdut asigurările medicale. Numai chiria a crescut cu 400 de dolari".
Reporter: "E inflație peste tot în lume. Și noi, în Belgia, avem inflație mare. Înțelegeți cauzele inflației sau dați vina pe administratția Biden-Harris pentru asta?".
Femeie: "Ei sunt răspunzători, în mare măsură. Când Trump era la Casa Albă nu era 4 dolari galonul de benzină (n.r. - 3,8litri)".
Reporter: "Deci votați pentru Trump".
Femeie: "Da, categoric!".
Reporter: "De ce Trump?".
Bărbat: "Pur și simplu e un președinte grozav, pe vremea lui economia duduia".
Ce spun specialiștii despre situația economică din SUA
Și, totuși, experții văd altfel lucrurile.
Prof. Matthias Matthijs, economie politică Universitatea John Hopkins: "Din punct de vedere macroeconomic, Statele Unite stau foarte bine. Europenii au de ce să ne invidieze creșterea anuală de 2-3% din ultimii 3-4 ani, rata scăzută a somajului. Inflația a fost foarte mare, dar este din nou sub control acum".
Reporter: "Și atunci de ce alegătorii americani nu văd lucrurile astea?".
Prof. Matthias Matthijs, economie politică Universitatea John Hopkins: "Cei mai mulți se întreabă de ce totul era mai ieftin cu 4 ani în urmă, de la înghețată ori pizza la asigurarea pentru mașină. Totul s-a scumpit cu 25-30%, ba chiar și 50%. Cei mai mulți americani mai tineri de 50 de ani nu-și amintesc inflația foarte mare de la începutul anilor '80. Pentru ei, impactul inflației a fost enorm, învinuiesc administrația Biden și vor neapărat să se facă ceva în privința asta".
Sursa: Pro TV
Etichete: donald trump, Kamala Harris, alegeri prezidentiale sua,
Dată publicare:
29-10-2024 20:09