Haos si proteste violente in strada, dupa victoria lui Donald Trump in New Mexico. Cum arata sondajele in momentul de fata

Dată publicare: 25-05-2016 08:49
Dată actualizare: 28-05-2016 06:58


Miliardarul Donald Trump a castigat marti alegerile primare republicane in statul Washington, apropiindu-se de o majoritate necesară de delegati pentru a deveni candidatul oficial al Partidului Republican la prezidentialele din noiembrie.

Posturile de televiziune NBC si CNN l-au declarat invingator marti seara. Potrivit rezultatelor partiale provenind de la 67% din sectii de votare, Donald Trump a castigat 76% din voturi in acest stat din nord-vestul SUA, intr-un scrutin prin corespondenta, in contextul in care pe buletinele de vot au figurat de asemenea numele a trei dintre fostii sai rivali.

In paralel, incidente violente au avut loc la Albuquerque (New Mexico), in afara locului unde se desfasura reuniunea candidatului republican. Persoane mascate au fost filmate aruncand proiectile. Potrivit fortelor de ordine, pietre si sticle au fost aruncate in directia scutierilor. Politia a indicat pe Twitter ca a procedat la retineri mult mai tarziu in interiorul reuniunii publice.

Astfel, de trei saptamani Donald Trump nu are concurenta si investitura sa este ca si castigata, dar primarele vor continua pana in data de 7 iunie, fara miza mare, in putinele state care nu au votat inca.

Ted Cruz si John Kasich s-au retras din cursa dupa tiparirea buletinelor de vot in statul Washington, de aceea numele lor au figurat pe buletine. Fiecare a obtinut aproximativ 10% din voturi. Un al treilea fost rival, Ben Carson, s-a retras in martie, dar nu a solicitat in mod oficial autoritatilor electorale locale eliminarea numelui sau.

Statul Washington dispune de 44 de delegati. inaintea zilei de marti, Donald Trump avea 1.189 de delegati dintr-un necesar de 1.237 pentru nominalizarea automata, potrivit estimarilor CNN. Miliardarul ar putea atinge aceasta bariera la 7 iunie, cand vor avea loc alegeri in California si in alte patru state.

In tabara democrata, Hillary Clinton este cea care ar putea sa castige nominalizarea la primarele din 7 iunie, chiar daca rivalul sau Bernie Sanders isi continua in mod activ campania, adunand zeci de mii de sustinatori la mitingurile electorale, in special in California, in aceasta saptamana.

Conventia de investitura a republicanilor va avea loc la Cleveland (Ohio) din 18 pana la 21 iulie. Democratii isi vor desemna candidatul o saptamana mai tarziu, in Philadelphia (Pennsylvania).

Pentru prima data, Donald Trump o depaseste pe Hillary Clinton in sondaje

Cele mai recente sondaje efectuate in Statele Unite arata o rasturnare de pozitii intre cei doi candidati favoriti sa intre in cursa pentru alegerile prezidentiale de la finalul anului.

Pentru prima data, Donald Trump, candidatul Republican, a depasit-o in preferintele electoratului pe Hillary Clinton, candidata din partea Democratilor. Diferenta dintre cei doi este de 0.2%, potrivit sondajului realizat de RealClearPolitics (RCP), relateaza The Guardian.


VIDEO PROTVPLUS.RO