Actiunile europene au inchis in crestere, revenind puternic dupa declinul provocat de victoria lui Trump in alegeri

Dată publicare: 09-11-2016 21:06
Dată actualizare: 12-11-2016 00:22


piete

Actiunile marilor companii europene au incheiat tranzactiile de miercuri in crestere, dupa ce si-au revenit puternic din declinul provocat initial de victoria surprinzatoare a lui Donald Trump in alegerile prezidentiale din SUA, transmite Reuters.

Indicele pan-european Stoxx Europe 600 a urcat cu 1,5%, inversand o scadere de pana la 2,4% produsa in prima parte a sedintei, din cauza ingrijorarii investitorilor legata de politicile lui Trump. Revenirea pietei a fost sustinuta de avansul titlurilor farmaceutice si financiare.

Traderii au motivat ca cresterea actiunilor a fost determinata de tonul conciliant al discursului lui Trump de asumare a victoriei, iar ulterior investitorii s-au concentrat pe planurile acestuia de crestere a cheltuielilor in infrastructura si reducerea impozitului pe profit, ambele masuri fiind considerate pozitive pentru actiuni.

Componenta resurselor naturale a consemnat cea mai mare crestere, de 6,6%, alimentata de titlurile Fresnillo, Antofagasta si Glencore, ca urmare a cotatiei ridicate a aurului.

Actiunile din sectorul sanatatii au avansat cu 4,6%, dupa pierderile din ultima perioada provocate de ingrijorarea ca Clinton ar putea impune reglementari mai stricte si limitari ale cresterii preturilor.

Componenta companiilor din industria apararii si cea aerospatiala a urcat cu 4,4%, in baza asteptarilor ca presedintia Trump va duce la majorarea cheltuielilor pentru aparare in Europa.

Intre actiunile care au avut o tendinta negativa se numara cele ale bancii spaniole BBVA, cu un declin de 6,1%, din cauza deprecierii peso-ului mexican, dar indicele titlurilor bancare a a avut o evolutie pozitiva.

Indicele italian FTSE MIB a scazut cu 0,1%, intrucat victoria lui Trump creste probabilitatea respingerii propunerilor de la referendumul constitutional din Italia, care va avea loc in decembrie.

Indicele FTSE 100 al bursei londoneze a crescut cu 1%, DAX 30 al bursei din Frankfurt cu 1,56%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 1,5%. La Madrid, indicele IBEX 35 a scazut cu 0,4%.

 

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO