Romania voteaza pe 10 iunie. Peste 18,3 milioane de persoane au drept de vot la alegerile locale
Peste 18,3 milioane de persoane au drept de vot la alegerile locale. Acestia pot vota numai in comuna, orasul sau municipiul in care au domiciliul.
Ministrul delegat pentru Administratie, Victor Paul Dobre, a anuntat, joi, intr-o conferinta de presa dupa videoconferinta cu prefectii, ca pe listele electorale permanente pentru alegerile locale din 10 iunie sunt inscrise 18.315.880 de persoane.
Dobre a precizat ca au drept de vot cetatenii romani care implinesc varsta de 18 ani in ziua alegerilor inclusiv.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Totodata, au drept de vot cetatenii Uniunii Europene care au domiciliul sau resedinta in Romania. Dobre a precizat ca este vorba despre 37.704 persoane, dintre care 8.800 sunt din Italia, 5.181 din Germania si 4.104 din Franta.
Alegatorii pot vota doar in comuna, orasul, municipiul sau subdiviziunea administrativa in care isi au domiciliul.
Persoanele cu drept de vot care si-au stabilit rezidenta la alta adresa decat cea de domiciliu pot vota in acea localitate doar daca au facut acest lucru cu cel putin trei luni inainte de data alegerilor, respectiv pana in 10 martie 2012, a mai spus Dobre.
Alegatorii pot vota pe baza cartii de identitate, a cartii de identitate provizorii, a pasaportului diplomatic si a celui de serviciu sau a carnetului de serviciu militar, in cazul elevilor de la scolile militare.
In cazul alegatorilor netransportabili din motive de invaliditate sau de boala, presedintele Biroului Electoral al Sectiei de votare poate aproba deplasarea la domiciliile acestora a unei echipe formate din doi membri, cu urna mobila, stampila de votare si buletinele de vot.
Persoanele private de libertate care nu au interdictii electorale pot vota daca sunt in penitenciare din localitatile unde au domiciliul, a mai spus Dobre.
La alegerile locale nu pot vota debilii si alienatii mintal pusi sub interdictie si persoanele carora le-au fost interzise drepturile electorale prin hotarari judecatoresti definitive.
Dobre a precizat ca este vorba despre 23.235 de persoane la nivel national, iar datele acestora au fost transmise tuturor autoritatilor judetene.
www.stirileprotv.ro a lansat marti o aplicatie creata special pentru unul dintre cele mai importante evenimente politice si sociale din 2012: alegerile locale. Cel mai mare avantaj al acestei aplicatii este faptul ca NU trebuie instalata.Mai exact, utilizatorul poate accesa cele mai noi informatii despre castigatorii scrutinului din 10 iunie - de duminica seara cand vor aparea primele detalii si pana la rezultele finale - DIRECT din sectiunea speciala a website-ului stirileprotv.ro: ALEGERI LOCALE 2012.
Sursa: Mediafax
Etichete: candidati, rezultate, alegeri locale, alegatori,
Dată publicare:
07-06-2012 13:20