GHIDUL ALEGATORULUI 2012. Faptele care sunt considerate contraventii si infractiuni

Ultima actualizare: 06-10-2012 11:57
Alegeri - mita electorala

Pe 10 iunie 2012 au loc alegerile locale pentru consilierii locali si judeteni, primarii si presedintii consiliilor judetene. In Bucuresti au loc alegeri pentru consiliile locale, CGMB, primarii de sectoare si primarul general.

Ce fapte aduc atingere exercitarii drepturilor electorale?

CONSTITUIE CONTRAVENTII URMATOARELE FAPTE:

-► Refuzul de a permite accesul membrilor biroului electoral al sectiei de votare, candidatilor, persoanelor acreditate potrivit legii, precum si reprezentantilor mass-mediei romani si straini. Aceasta contraventie se sanctioneaza cu amenda de la 600 de lei la 1000 de lei. Constatarea contraventiei si aplicarea sanctiunii se fac de catre politisti.

-► Refuzul de a se conforma dispozitiilor presedintelui biroului electoral al sectiei de votare cu privire la asigurarea ordinii in localul de vot si imprejurimi. Aceasta contraventie se sanctioneaza cu amenda de la 2200 lei la 3000 de lei. Constatarea contraventiei si aplicarea sanctiunii se fac de catre politisti.

-► Incalcarea de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare a prevederilor articolului 89 din Legea 67/2004 republicata. Aceasta contraventie se sanctioneaza cu amenda de la 1400 lei la 2000 de lei. Constatarea contraventiei si aplicarea sanctiunii se fac de catre presedintele biroului electoral de circumscriptie.

-► Intocmirea proceselor-verbale cu incalcarea prevederilor articolului 90 din Legea 67/2004 republicata. Aceasta contraventie se sanctioneaza cu amenda de la 1400 lei la 2000 de lei. Constatarea contraventiei si aplicarea sanctiunii se fac de catre presedintele biroului electoral de circumscriptie.

-► Parasirea de catre membrii biroului electoral a localului sectiei de votare inainte de stabilirea rezultatului alegerilor si de semnarea procesului-verbal. Aceasta contraventie se sanctioneaza cu amenda de la 1400 lei la 2000 de lei. Constatarea contraventiei si aplicarea sanctiunii se fac de catre presedintele biroului electoral de circumscriptie.

-► Continuarea propagandei electorale dupa incheierea campaniei electorale potrivit dispozitiilor articolului 61 din Legea 67/2004 republicata, prin lansarea, afisarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip precum si sfatuirea alegatorilor, in ziua votarii, la sediul sectiilor de votare sau in perimetrul prevazut de lege (500m) sa voteze sau sa nu voteze anumite partide politice, aliante politice, aliante electorale.

Aceasta contraventie se sanctioneaza cu amenda de la 1400 lei la 2000 de lei. Constatarea contraventiei si aplicarea sanctiunii se fac de catre politisti.

-► Purtarea pe durata votarii de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare sau de catre persoanele acreditate de ecusoane, insigne sau alte insemne de propaganda electorala. Aceasta contraventie se sanctioneaza cu amenda de la 1400 lei la 2000 de lei. Constatarea contraventiei si aplicarea sanctiunii se fac de catre presedintele biroului electoral de circumscriptie.

-► Absenta nejustificata a presedintelui, a loctiitorului acestuia sau a membrilor birourilor electorale, stabiliti potrivit prevederilor prezentei legi de la activitatea acestora. Aceasta contraventie se sanctioneaza cu amenda de la 1400 lei la 2000 de lei.

-► Refuzul presedintelui biroului electoral sau al loctiitorului acestuia de a elibera o copie certificata de pe procesul-verbal persoanelor indreptatite potrivit prevederilor legale. Aceasta contraventie se sanctioneaza cu amenda de la 1400 lei la 2000 de lei.

-► Refuzul nejustificat de a inmana buletinul de vot si stampila de votare alegatorului inscris in lista, care prezinta actul de identitate, precum si inmanarea buletinului de vot unui alegator care nu prezinta actul de identitate.

CONSTITUIE INFRACTIUNI URMATOARELE FAPTE:

⇒ Inscrierea cu stiinta in copia de pe lista electorala permanenta sau in copia de pe lista electorala complementara a unor persoane care nu sunt inscrise in lista electorala permanenta sau in lista electorala complementara constituie infractiune si se  pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.

⇒ Impiedicarea prin orice mijloace a liberului exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi. In cazul in care prin fapta descrisa anterior s-a pricinuit o vatamare a integritatii corporale sau a sanatatii care necesita pentru vindecare ingrijiri mai mult de 60 de zile sau care a produs una dintre urmatoarele consecinte: pierderea unui simt sau a unui organ, incetarea functionarii acestora, o infirmitate permanenta
fizica ori psihica, slutirea, avortul ori punerea in primejdie a vietii persoanei, pedeapsa este inchisoare de la 3 ani la 10 ani.

Tentativa se pedepseste.

⇒ Violarea prin orice mijloace a secretului votului de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare ori de catre alte persoane constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani. Tentativa se pedepseste.

⇒ Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase in timpul campaniei electorale, precum si in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidati ori un anumit candidat pentru functia de primar, consilier sau de presedinte al consiliului judetean, precum si primirea acestora de catre alegatori constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.

Aceeasi pedeapsa se aplica si persoanei care voteaza fara a avea drept de vot ori alegatorului care voteaza de mai multe ori in ziua alegerilor. Tentativa se pedepseste.

⇒ Tiparirea si utilizarea de buletine de vot false, introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine fata de cele votate de alegatori, falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale, precum si utilizarea unui act de identitate nul sau fals constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 la 7 ani. Tentativa se pedepseste.

⇒ Atacul prin orice mijloace asupra localului sectiei de votare, furtul urnei sau al documentelor electorale, ruperea sigiliilor constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 ani la 7 ani daca fapta nu constituie o infractiune mai grava. Tentativa se pedepseste.

⇒ Deschiderea urnelor inainte de ora stabilita pentru inchiderea votarii, precum si utilizarea urnei speciale in alte conditii decat cele prevazute la articolul 87 din Legea 67/2004 republicata constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani. Tentativa se pedepseste.

⇒ Incredintarea urnei speciale altor persoane decat membrilor biroului electoral al sectiei de votare constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 5 ani.

Aceeasi pedeapsa se aplica si persoanelor care transporta urna speciala fara a face parte din biroul electoral al sectiei de votare. Tentativa se pedepseste.

⇒ Votarea de catre o persoana care nu are drept de vot, precum si votarea de mai multe ori in ziua alegerilor constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. Tentativa se pedepseste.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO