Procente consistente la alegeri, castigate pe internet. Cine e campionul like-urilor
Sa nu uitam ca abia am iesit dintr-o campanie electorala care a fost total lipsita de culoare pe strada si in care candidatii s-au ferit de dezbateri ca ''dracul de tamaie''.
In schimb, pe internet, activistii s-au luptat pentru simpatia votantilor cu altfel de arme. Fara mii de voluntari si cu un buget redus, unii candidati au strans procente consistente datorita unor proiecte promovate de bloggeri, artisti sau jurnalisti. Daca am compara, numarul de fani adunati care au dat click-uri si like-uri, ordinea invingatorilor ar fi fost alta.
Pe internet sau telefoanele mobile, campania nu s-a oprit nici in ziua votului. Legea si bunul simt, in schimb, au fost sfidate cu tupeu, adica toata lumea a profitat total de libertatea nelimitata a spatiului virtual.
Pentru ca asa le-au spus consilierii de campanie, toti candidatii si-au facut site, pagina pe retele sociale si asa mai departe. Campania agresiva din strada a continuat si pe net, unde, spre exemplu, cuvintele cheie "Jos Poteras" scot la iveala o lista de postari sustinute de publicitate negativa platita mai ales in ziua votului.
Nici pe mobile nu a fost liniste. Mama lui George Buhnici a fost sunata de Crin Antonescu, un coleg de catre Alexandru Arsinel, amandoi inregistrati pe un robot.
Exista, insa, si performeri autentici care au facut campanie ca la carte. Exemplul cu asa "da" este Nicusor Dan. Cu un buget de numai 40.000-45.000 de euro dupa spusele sale, a pus putine afise, dar a strans mai degraba sustinatori activi pe Facebook. Si aici apare un fenomen interesant. In timp ce Sorin Oprescu a adunat prin promovare platita aproape 45.000 de like-uri, iar Silviu Prigoana, in mod ciudat, chiar dublu, Nicusor Dan a strans vreo 16.000. Toti cei trei au postat mesaje de multumire dupa anuntarea rezultatelor. Care a primit cele mai multe felicitari virtuale?
Prigoana sub 300, Oprescu 2160, iar Nicusor Dan- 2.300. Aici se vede diferenta intre fanii care te urmareasc si cei care doar te-au bifat. Daca like-urile ar fi decis primarul, azi ar fi fost edil-sef un independent, activist de ONG si hipster cu priza la bucurestenii de Centrul Vechi.
Inconjurat de prieteni si sustinatori, Nicusor Dan a asteptat rezultatele exit-poll-urilor pe terasa unei cafenele din centrul Capitalei.
Candidatul independent Nicusor Dan are 42 de ani, este matematician de profesie, cu un doctorat la Paris, dar este si un cunoscut activist. Multi il percep ca pe un tip antisistem, insa pare ca exact asta au cautat sustinatorii sai, pe care nu i-au mai impresionat politicienii zilei.
"Multa lume ar fi sperat la o victorie pentru candidatura de primar general, insa pentru o campanie cu buget redus si cu multi voluntari, faptul ca zeci de mii de oameni ne-au dat voturile lor este foarte important. Marele castig al acestei campanii este ca oamenii nu au votat asa cum i-au invatat sondajele de opinie", a declarat Nicusor Dan.
Pierderea Primariei generale de pe locul trei este o victorie pentru o campanie cu buget redus. Nicusor Dan devine totusi consilier general si ne promite un mandat in care va sta cu ochii pe actele primariei, ca pe butelie.
Sursa: Pro TV
Etichete: nicusor dan, campanie electorala, internet, alegeri locale,
Dată publicare:
11-06-2012 19:29