Ce promit cetatenii STRAINI care candideaza la alegerile locale din 10 iunie 2012

Alegeri

Cetatenii comunitari care candideaza in alegerile locale din 10 iunie pentru un mandat de consilier judetean sau consilier local sustin ca doresc sa schimbe atitudinea autoritatilor locale romane fata de cetaten.

Ei considera "umilitoare" practica de a da si de a primi bani in schimbul votului.

Unul dintre candidati, italianul Ciro Frasson Dario, este de sapte ani in Romania si nu are inca cetatenia romana. Doreste sa devina consilier local, candidand ca independent in comuna Ciucurova din judetul Tulcea.

Ciro Frasson Dario are doar 28 de ani, locuieste in comuna tulceana de cand avea 21 de ani si este casatorit cu o romanca. Candidatul are o firma care activeaza in domeniul agriculturii. "Sunt multi consilieri care au o anumita varsta. Trebuie sa se faca o schimbare", considera acesta.

Nu crede ca este un impediment faptul ca are doar cetatenie italiana. "Trebuie sa strang 80-100 de voturi. Oricum, am multe persoane care ma stimeaza in comuna", a declarat italianul, citat de Mediafax.

Citește și
Alegeri
LISTA SECTII DE VOTARE 2012. Unde putem vota ASTAZI, in functie de adresa de domiciliu
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

"Sunt un investitor italian. Cand am ajuns sa lucrez pamantul din Ciucurova era lasat parloaga, erau societati care veneau si nu plateau, isi bateau joc de oameni. Cand am ajuns, am defrisat pamantul, am adus pamanturile Ciucurovei la un nivel ridicat de productivitate. Am investit, dar nu pentru scurt timp, gandindu-ne ca maine o sa plecam. Am investit avand in proiect ca vom ramane aici", arata candidatul.

Intrebat daca va folosi experienta italiana in administratia locala, Dario raspunde afirmativ. Va face mai multe propuneri, dar totul depinde de primar. "Un consilier poate sa fie influentabil, sa faca anumite jocuri. Eu nu prea sunt influentabil", da asigurari acesta.

Tanarul investitor spune ca e prima data cand face politica: "Duminica m-am distrat tare sa fac campanie. Am trecut pe la lume, sa pun afisele. Lumea era fericita ca am hotarat sa candidez. M-au complimentat. Multi au spus «Bine ca este o schimbare de aer»".

Candidatul spune ca, spre deosebire de Romania, in Italia administratia locala organizeaza mai multe activitati. "Comuna se ocupa si de cursuri de yoga, de calculatoare, de limbi straine. Sunt organizate echipe de sport, lucru care aici nu se intampla - la municipii da, dar nu in comunele mici, unde nu ai nicio activitate. Nici macar o echipa de fotbal nu este in Ciucurova. Au incercat, la inceput, dar nu au avut sponsor", povesteste el.

Desi nu duce lipsa de bani, candidatul sustine ca a avut cheltuieli de campanie electorala "aproape de zero". "Am facut afisele la un prieten al meu, sambata seara. Ne-am pus, in doi, si am facut afisele. Sunt oribile", spune cu modestie tanarul candidat.

El critica practica romaneasca de a da bani alegatorilor in schimbul votului. "Sunt persoane din sat care sunt obisnuite sa primeasca bani pentru a vota o persoana si le-am spus: «Nu, de la mine nu primiti bani. Nu candidez ca primar, cei care candideaza ca primar platesc»", glumeste candidatul.

El considera obiceiul de a da bani si de a primi bani in schimbul votului drept ridicol si umilitor: "E ridicol. Daca consideri ca sunt bun pentru comunitate, voteaza-ma. Daca consideri ca e altcineva mai bun, voteaza pe altcineva. Fiecare alege ce doreste. E umilitor sa fii cumparat cu 2 lei, cu 10 lei. E oribil. Daca cineva mi-ar spune ca imi da 10 lei sa il votez, chiar m-as simti jignit".

Peter Ludwig Hochmuth candideaza pentru a ocupa un loc in Consiliul Judetean Timis, figurand pe locul 4 pe listele Uniunii pentru Timis, alianta electorala incheiata intre Forumul Democrat al Germanilor din Romania si PNTCD.

Cetatean german, Hochmuth este consultant de management si presedinte al Clubului Economic German. Candidatul, care a venit din Bavaria in Romania in urma cu 11 ani, declara ca vrea sa contribuie la atragerea investitorilor. "Vreau sa fie mai usor pentru firme", a declarat el.

El nu crede ca cetatenia germana il va impiedica in alegeri sa castige mandatul de consilier judetean: "Aici, in Banat, germanii sunt bine vazuti".

Intrebat daca va incerca sa impuna stilul nemtesc in administratia judeteana, Hochmuth raspunde afirmativ: "Da. Un stil prin care lucrurile sa fie facute mai eficient".

Intrebarea privind obiceiul romanesc de a oferi mita electorala il face pe sobrul candidat german sa rada. "Am auzit despre aceste lucruri. Eu nu pot sa fac asa ceva. Nu ma pricep si nu vreau. La noi merge si fara", arata el, adaugand ca Forumul Democrat al Germanilor din Romania, din care face parte, are, in schimb flyer-e.

"Forumul este o organizatie, nu avem buget mare pentru cadouri. Cine vrea cadouri sa mearga la alt partid. Noi avem gandirea noastra si daca acest lucru nu este destul ce sa fac?", mai spune candidatul.

Presedintele Forumului Democrat al Germanilor din Romania, Ovidiu Gant, considera ca posibilitatea acordata cetatenilor comunitari de a candida la alegerile locale din tarile Uniunii Europene este un lucru pozitiv.

"Daca cetateni romani pot candida in Spania sau Italia, la alegerile locale sau pentru Parlamentul European, este normal sa se intample acest lucru si viceversa. Exista europarlamentari care candideaza alternativ, o data pentru Germania, o data pentru Franta, de la o legislatura la alta. E de imaginat si in cazul nostru asa ceva in viitor. Eu cred ca e un lucru foarte bun pe care il ofera Uniunea Europeana. Ne cunoastem mai bine reciproc si venim si cu ideile proprii care izvorasc din comunitatile pe care le reprezentam", a declarat deputatul FDGR.

Pentru Consiliul Judetean Suceava candideaza un italian nascut in Sardinia si care a trait in Milano pana a decis sa se mute in Romania. Bruno D'Ambrosi, care este casatorit cu o romanca din Putna, are o firma de textile si o spalatorie de covoare.

A incercat sa candideze si pentru Primaria municipiului Suceava, dar candidatura sa a fost respinsa deoarece a nu are inca cetatenie romana.

"Am vazut ca politica locala aici este cu multi ani in urma fata de politica ce se face la noi (in Italia - n.r.). Am vazut ca in satele mici primarul devine un baron, e proprietar de sat, e proprietar al tuturor care locuiesc acolo, devine proprietar de terenuri. Persoana nu se pune la dispozitia celor care locuiesc acolo, ci trebuie ca locuitorii sa fie la dispozitia lui. E o situatia care nu se intalneste in tarile civilizate", a declarat candidatul care ocupa pozitia secunda pe listele Asociatilor Italienilor din Romania ROASIT.

El critica faptul ca in Romania primarii nu merg prin oras sa vada cum arata. "Suceava arata foarte urat. Nu este deloc civilizat", este de parere acesta.

Italianul apreciaza ca administratia locala ar trebui sa se bazeze pe banii proprii si nu atat de mult pe fondurile europene: "Nu vorbim de Europa. Noi suntem aici, in Romania. Trebuie sa facem ceva pentru Romania. Sa nu mai spunem... cu bani europeni. Facem cu banii nostri, cu posibilitatile pe care le avem".

"Am stat la Milano. Viceprimarul statea o gramada de ore pe strada, in cartiere, sa asculte lumea, sa afle care sunt problemele efective", relateaza candidatul italian, adaugand ca acest lucru nu se intampla si in Suceava. Acesta crede ca un primar bun trebuie sa mearga in alta tara si sa vada cum arata si sa revina cu "o idee mai buna".

Bruno D'Ambrosi este nemultumit de ceea ce face administratia publica locala din orasul in care locuieste, considerand ca in Suceava nicio munca nu se face cum trebuie.

Critica faptul ca trotuarele nu sunt facute din asfalt. "Se pune pamant, deasupra nisip si apoi pavelele. Intr-o luna apa intra printre pavele si totul se scufunda. Sunt bani aruncati. Nu se face un drum serios, se face numai cate o bucata".

D'Ambrosi admite ca nu sunt bani, dar arata ca aceia care sunt nu trebuie sa fie aruncati. "Trebuie sa fie facut un singur lucru si facut bine", sustine omul de afaceri.

Este increzator ca va fi votat si de alegatorii romani: "Eu am vazut ca strainii sunt apreciati aici si chiar au o sansa mai buna. La Primaria din Roma, din consiliul local fac parte si straini, care muncesc impreuna cu italienii. Daca un om are o idee buna nu vad care este problema".

Nu considera normal ca unii candidati sa ofere cadouri alegatorilor in campanie, el sustinand ca si aceasta este o forma de coruptie. "Eu am vazut cum se face aici propaganda. Am dat umbrela, am dat ceva de mancare pentru pensionari... Ce inseamna asta?! Daca tu esti o persoana buna, nu inteleg de ce tu sa dai ceva de mancare sau sa dai un cadou. E coruptie. Am vazut ca e o lege care spune nu dati bani pentru coruptie, dar si asta este coruptie. Dai un pix si te voteaza pentru asta?", intreaba nedumerit candidatul italian.

Giacomo Dreoni candideaza din partea USL pentru un mandat de consilier local al municipiul Cluj-Napoca. El s-a nascut in Borgo San Lorenzo, Italia, si s-a stabilit in Cluj in 1999, unde s-a casatorit cu o romanca si a dobandit cetatenia romana.

Italianul Giacomo Dreoni a fost proprietarul unui restaurant din centrul municipiului Cluj-Napoca, iar in prezent este patronul unei firme de consultanta. In 2010 a primit cea mai inalta distinctie oferita de statul italian - titlul de "Cavaler al Republicii Italia", semnat de presedintele Giorgio Napolitano si de premierul Silvio Berlusconi.

El ia parte la actiuni umanitare. Din 1999 ajuta cu mancare aproape o suta de copii care sufera de alergie la gluten. Intrebat de Mediafax despre proiectele pe care le va sustine daca va deveni consilier local, Dreoni enumera: un parc IT si un Aqua Park, pe care le califica drept proiecte extraordinar de bune.

Potrivit lui Giacomo Dreoni, faptul ca este cetatean italian este un avantaj, pentru ca astfel il stiu si romanii si italienii. "In cazul in care candideaza cineva care face parte din comunitatea europeana, el va duce ideile, modul de gandire din tara in care s-a nascut. Suta la suta e un avantaj. Pentru toti, nu numai pentru Romania, si pentru Italia, pentru toata lumea", apreciaza italianul.

In judetul Brasov, pe listele Forumului Democrat al Germanilor din Romania pentru consiliul judetean figureaza, de asemenea, trei cetateni germani: Braun Werner, de profesie manager, presedinte al Clubului Economic German Brasov (pozitia 2), Gross Dietmar Werner, inginer silvic pensionar (pozitia 10) si Neubert Esther Christiane, muzician bisericesc (pozitia 23).

Potrivit Legii 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, cetatenii Uniunii Europene care au domiciliul sau resedinta in Romania au dreptul de a alege si de a fi alesi in aceleasi conditii ca si cetatenii romani, cu indeplinirea prevederilor legale.

Legea electorala stipuleaza ca, in scrutinul local, cetatenii Uniunii Europene au dreptul de a fi alesi numai in functia de consilier local si consilier judetean.

In sensul legii, prin cetateni ai Uniunii Europene se intelege cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, altele decat Romania.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Romania voteaza pe 10 iunie. Peste 18,3 milioane de persoane au drept de vot la alegerile locale
Romania voteaza pe 10 iunie. Peste 18,3 milioane de persoane au drept de vot la alegerile locale

Peste 18,3 milioane de persoane au drept de vot la alegerile locale. Acestia pot vota numai in comuna, orasul sau municipiul in care au domiciliul.

LISTA SECTII DE VOTARE 2012. Unde putem vota ASTAZI, in functie de adresa de domiciliu
LISTA SECTII DE VOTARE 2012. Unde putem vota ASTAZI, in functie de adresa de domiciliu

Pe 10 iunie 2012 vor avea loc alegerile locale, in urma carora vor fi alesi consilierii locali si judeteni, primarii si presedintii consiliilor judetene. In Bucuresti au loc alegeri pentru consilii locale, CGMB, primari de sectoare si primar general.

REZULTATE alegeri parlamentare 2012. Informatii afisate in timp real pe STIRILEPROTV.RO
REZULTATE alegeri parlamentare 2012. Informatii afisate in timp real pe STIRILEPROTV.RO

www.stirileprotv.ro a lansat marti o aplicatie creata special pentru unul dintre cele mai importante evenimente politice si sociale din 2012: alegerile parlamentare. Cel mai mare avantaj al acestei aplicatii este faptul ca NU trebuie instalata.

Recomandări
Sondaj la comanda PSD: Bucureștenii îl vor tot pe Nicușor Dan în fruntea PMB. Firea l-a întrecut pe Piedone
Sondaj la comanda PSD: Bucureștenii îl vor tot pe Nicușor Dan în fruntea PMB. Firea l-a întrecut pe Piedone

Actualul primar al Capitalei Nicuşor Dan se află pe primul loc în intenţiile de vot ale bucureştenilor pentru postul de primar general, urmat de Gabriela Firea şi de Cristian Popescu Piedone, conform unui sondaj Avangarde.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

O gafă colosală a trupelor Kievului le-a permis rușilor să avanseze pe front. Soldații Moscovei au profitat imediat
O gafă colosală a trupelor Kievului le-a permis rușilor să avanseze pe front. Soldații Moscovei au profitat imediat

Armata ucraineană a făcut o greșeală gravă pe front, în urma căreia soldații ruși au reușit să înainteze și să își treacă în palmares noi cuceriri.