Marius Boroi, omul care a plantat bani europeni in Gradina din Constanta. "Sa iei 25.000 de euro, bani gramada, e mare lucru"

25-05-2014 14:52


solarii

In comuna Gradina, din judetul Constanta, Uniunea Europeana a devenit cunoscuta prin intermediul lui Marius Boroi, un tanar crescut la oras. El s-a incapatanat sa faca bani din pamantul bunicilor lui.

A castigat ceva, ca navigator, dar recunoaste ca nu ar fi izbandit fara sa acceseze fonduri europene.

Acum produce, in serele lui, rasaduri ecologice pe care le exporta in toata tara, si i-a ambitionat si pe alti sateni sa porneasca afaceri frumoase, in agricultura.

La 18 ani, Marius s-a imbarcat pe un vas comercial, la presiunea parintilor. A navigat doi ani si departe de casa fiind si-a dat seama ca visul lui este sa cultive pamantul, in tara in care s-a nascut.

Intors acasa, s-a inscris la facultatea de horticultura fara sa spuna nimanui. In anul doi de facultate isi cumpara deja primele solarii. Trei nopti a dormit in camp, ca sa fie sigur ca vor fi ale lui.

In 2007, lucram cu bunica un solar de 80 de metri patrati. Nu era nimeni cu solarii, eu am venit si multa lume mi-a spus ca sunt nebun. Eu am fost afara, in Franta, America, Italia si am vazut ca acolo se poate in piatra, in roca sa se produca legume de buna calitate”, spune Marius Boroi.

Marius a pornit la drum cu 15 mii de euro, bani pe care i-a strans cand a navigat, dar recunoaste ca nu ar fi reusit sa se dezvolte daca nu ar fi fost cei 25 de mii de euro, bani europeni. Acum, produce pe an un million de fire de rasaduri ecologice pe care le trimite in toata tara.

Sa iei 25 de mii de euro, bani gramada, este mare lucru, iar fratele meu a luat 40 de mii de euro. Ganditi-va ca un om, daca castiga 10 milioane de lei pe luna, nu reuseste sa puna deoparte nici 2-3 milioane. Ganditi-va cati ani i-ar fi trebuit acestui om sa puna acesti bani deoparte sa investeasca intr-o astfel de afacere”, adauga Marius Boroi.

Marius, ramas orfan de tata si cu mama plecata in Italia, l-a luat langa el si pe fratele lui, Cristi, care avea 18 ani cand a inceput sa lucreze in solar, in urma cu cinci ani. Cristi a profitat de experienta fratelui mai mare si a reusit sa obtina 40 de mii de euro, fonduri europene.

Este destul de greu sa accesezi fonduri europene, birocratia din Romania te omoara, numai ca trebuie sa fii perseverent. Automat te ajuta, sunt niste bani nerambursabili, sunt necesari”, spune Cristi Boroi.

Fratii Ilie, din comuna Gradina, il cunosc pe Marius de cand venea in vacante la bunici.

I-am gasit pe cei doi frati la solariile lor de pe camp, intr-o zona dominata de centrale eoliene. La inceput, i-au dat o mana de ajutor lui Marius. Doar se cunosteau de-o viata. A incoltit apoi ideea ca ar putea face si ei acelasi lucru. Incurajati de prietenul lor, s-au pus pe treaba. Acum se implinesc patru ani de cand au plantat prima rosie, in camp. Fratii au accesat apoi fonduri europene: 10 mii de euro.

Fondurile au deschis capul fermierilor, au deschis portite. Multi se sperie si acum cand aud de fonduri europene, trebuie sa ne facem societati, sa ne autorizam, dar nu e chiar atat de greu. Cu societatea poti sa livrezi catre un magazin mare, catre oameni care vor cu factura. Nu merge sa faci totul la negru, sa vinzi in targuri, sa stai sa te chinui cum se chinuiau batranii. Nu, trebuie sa ne gasim clientii nostri”, spune Nicu Ilie.

Au inceput apoi certificarea ecologica. Nicu Ilie, ca sofer, a strabatut toata tara si a invatat sa vorbeasca cu oamenii. Asa a reusit sa puna la punct toata hartogaraia necesara. Nu a dat niciun leu spaga si se mandreste cu asta. A suportat controalele organismelor de certificare ecologica, iar in final a obtinut hartia atat de dorita.

Investitia a fost amortizata dupa primul an, ne spun cei doi frati. Dar de atunci, tot ce au castigat au reinvestiti.

Exemplul acestui tanar a fost urmat de intreaga comunitate. Oriunde te uiti, in satul Gradina, vezi un solar.

Nea Erchir are trei solarii pe care le-a ridicat pe pamantul ramas de la parintii lui.

"A fost el deschizatorul de drumuri si am invatat si noi de la el. Am inceput cu unul mai micut, am avut si rasaduri multe, in jur de 20 de mii”, spune acesta.
 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO