Vaccinul impotriva gripei noi, testat pe 36 de minori. Programul, in blocaj

Ultima actualizare: 27-09-2012 15:29

N-avem destui copii pe care sa facem cercetarile, n-avem vaccin impotriva gripei noi pentru grupa 10-16 ani. Autoritatile anunta ca amana cu o luna imunizarea celor mici pentru ca n-au reusit sa convinga suficienti parinti sa-si dea acordul.

Cei de la Institutul Cantacuzino spun ca vor intrazia cu testele clinice pentru ca pana acum vaccinul a fost incercat doar pe 36 de copii, cu varste intre 10 si 16 ani.

Iar conform protocoalelor medicale 100 de subiecti trebuie sa participe. Astfel programul de testare pentru aceasta grupa de varsta este in blocaj , pentru ca deocamdata sunt retincente cu privire la astfel de experimente medicale.

Asta mai ales ca aceste testari n-au niciun beneficiu terapeutic, pentru ca cei inclusi in program nu sunt copii bolnavi, ci sanatosi. Cei care au acceptat ca serul sa fie administrat copiilor primesc 350 de euro, dar si o asigurarea medicala pa durata unui an.

Studiul clinic se face in doua faze. Prima consta in administrarea vaccinului si monitorizarea copilului timp de 21 de zile, de obicei la domiciliu. Totodata in cele 3 saptamani sunt facute analize dar si opt consultatii, care sa arate care este nivelul anticorpilor si cata protectie ofera serul. Pentru acest lucru, familia primeste 150 de euro.

Daca in aceasta perioada nu apar efecte adverse, vaccinul este considerat bun de scos pe piata. Monitorizarea voluntarilor continua insa inca un an, iar cand au trecut sase luni de la imunizare, ei sunt chemati la diferite investigatii. Pentru ele parintii mai iau 200 euro.

La cei 36 de copii pe care s-a testat serul autoritatile spun ca nu au aparut efecte secundare, in cele trei saptamani cruciale. Mai au insa nevoie de voluntari ca sa valideze studiul.

Autoritatile spera sa inceapa campania de vaccinare a copiilor in luna martie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO