Cercel:Virusul AH1N1 este mai periculos! Inca nu s-a atins varful pandemiei
Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Adrian Streinu Cercel, a venit in studioul Stirilor ProTv pentru a raspunde intrebarilor despre evolutia gripei noi in Romania, vaccinul antigripal si masurile care pot fi luate pentru a preveni imbolnavirea.
Andreea Esca: A suferit virusul AH1N1 vreo mutatie? Este mai periculos decat la inceput?
Adrian Streinu Cercel: Nu! Slava Domului, in momentul de fata vorbim de acelasi virus, insa acest virus a capatat anumite valente de agresivitate si era normal sa se intample asa, pentru ca se stie ca pe masura ce este transmis de la o persoana la alta el isi creste virulenta si agresivitatea.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
A.E.: Daca o persoana s-a vaccinat impotriva gripei sezoniere este aparata si impotriva gripei noi?
A.S.C: Nu. Nu sunt protejati si impotriva acestui virus al gripei noi, pandemic. Vaccinul respectiv protejeaza doar impotriva gripei sezoniere. In momentul de fata noi avem trei virusuri gripale sezoniere in circulatie si acest virus gripal pandemic.
A.E.: Sunt mai multi oameni care mor de gripa sezoniera, decat de gripa noua?
A.S.C: Nu. Mortalitatea prin gripa normala este intre 0.01 si 0,1%, iar mortalitatea prin gripa pandemica ajunge de la 0,1 pana la 2,5% sau chiar 5%, in cazul femeilor gradive.
A.E.: Inteleg ca varful pandemiei nu a venit inca! Ce va insemna asta?
A.S.C.: Inca nu a venit varful pandemiei. In momentul de fata noi estimam ca acesta va fi atins la sfarsitul lunii ianuarie, iar in cursul lunii februarie vom asista la o scadere a incidentei imbolnavirilor si inclusiv a deceselor.
A.E.: A aparut o panica extraordinara pentru ca multi oameni aparent sanatosi au murit la 24, 48 de ore de la imbolnavire. Ce inseamna acest lucru? Erau intr-adevar sanatosi, nu erau?
A.S.C: Ei erau sanatosi. Persoanele care sunt sanatoase si care dezvolta o reactie de tip autodistrugere o fac mult mai repede decat bolnavii cronici, la care sistemul imunitar are deja o serie de probleme legate de diferite aspecte ale bolii si, ca atare, cei care sunt sanatosi mor in circa 48, 72 de ore de la imbolnavire, daca dezvolta o forma severa, evident, iar cei care sufera de boli cronice ajung la o rata de supravietuire de 10 pana la 14 zile.
90% dintre persoane fac infectia si o duc pe picioare fara sa stie ca au facut gripa, sau cu o forma minora. 8% fac forme medii, ajung sa fie consultate si ajung in evidentele medicilor si circa 2% ajung sa se prapadeasca.
A.E.: Cei care au diabet sau boli de inima ce trebuie sa faca in acest moment?
A.S.C.: Sunt primii care trebuie sa fie la vaccinare! Toti care sunt parte dintr-o categorie de risc trebuie sa se vaccineze, pentru ca, evident, au un risc mai mare de a se contamina. Riscul de contaminare la inceputul lunii decembrie era undeva intre 3 si 4%. In momentul de fata a ajuns la 8-10% si estimam ca in urmatoarele doua saptamani va ajunge la 15 spre 20%.
A.E.: Ce facem cu copiii si cu gravidele?
A.S.C.: Deocamdata ii protejam si le cream conditii de igiena cat mai bune. Ii alimentam cu fructe si cu legume.
A.E.: Nu poate fi vorba de vaccin in cazul copiilor.
A.S.C.: Nu. Indicatie pentru copiii intre 6 si 15 ani vom avea spre sfarsitul lunii ianuarie, dar pentru aceasta perioada de inca trei saptamani este bine sa fie protejati.
A.E.: Si pentru gravide?
A.S.C.: La gravide, pentru primul si al doilea trimestru de sarcina nu avem indicatie, avem indicatie pentru sfarsitul trimestrului doi de sarcina si trimestrul trei, acolo unde vorbim de o sarcina patologica.
A.E.: Exista si un alt vaccin care este produs in strainatate. El poate fi administrat copiilor si femeilor gravide?
A.S.C: El poate fi administrat pentru ca are indicatia respectiva. Au fost facute studiile si, ca atare, poate fi administrat. Vaccinul Cantacuzino nu are si nici nu mai avem cand sa facem aceasta extindere de program in vederea extinderii indicatiei pentru copiii de la 6 luni la 6 ani.
A.E.: Din momentul in care se face vaccinul, cat dureaza pana cand acesta isi face efectul? Cat tine efectul acestuia?
A.S.C.: Timpul de dezvoltare a imunitatii este intre 10 si 14 zile, iar imunitatea este pe termen lung: 2 ani, 3 ani. Dar este nesemnificativ, pentru ca problema este acum, cat virusul este inca in circulatie. El va iesi din circulatie in 2011, dupa estimarile noastre si, ca atare, nu ne mai intereseaza daca mai suntem protejati sau nu.
A.E.: Fiind un vaccin nou trebuie sa va intreb: care sunt efectele secundare?
A.S.C.: Raspunsul este in felul urmator: Nu este un vaccin nou! Este un vaccin care in Romania se face de peste 30 de ani. Singura diferenta dintre vaccinul sezonier si cel pandemic este ca cel sezonier are trei tulpini si cel pandemic, una singura. Initial s-a dorit punerea acestor patru tulpini intr-un singur vaccin. Nu s-a putut face acest lucru pentru ca au fost un set de probleme la izolarea tulpinii, dar modalitatea de administrare a vaccinului este aceeasi de 30 de ani.
A.E.: Este adevarat, insa 75% dintre medici nu si-au facut acest vaccin!
A.S.C.: Este regretabil ca nu si-au facut acest vaccin.
A.E.: Exista multi medici, care nu vor sa apara in fata camerelor de luat vederi, dar care spun ca, in ani, pot aparea efecte secundare grave ca urmare a administrarii vaccinului. Vorbim chiar de cancer sau probleme neurologice.
A.S.C.: Sunt niste nascociri teribile si este regretabil ca o astfel de nascocire este spusa de un medic care a trecut printr-o scoala care se numeste Facultatea de Medicina, unde se invata despre vaccinuri si rolul lor.
A.E.: Puteti sa-mi spuneti daca stiti cati dintre bolnavi au fost copii, cati adulti?
A.S.C.: Majoritatea au fost adulti. Peste 90% din cazuri au fost adulti si numai 10% din cazuri sunt copii. Ca sa va dau un ordin de marime, daca intr-o zi se interneaza circa 90 de adulti avem inca 5, 6, poate 10 copii care s-au prezentat si au facut boala.
A.E.: Vaccinul produs in strainatate, care poate fi administrat copiilor, exista in tara noastra? Poate fi cumparat?
A.S.C.: Nu, pentru ca nu este importat. Aceste vaccinuri, care sunt vaccinuri pandemice, sunt numai prin circuit inchis, ele au caracter de gratuitate, nimeni nu trebuie sa dea niciun leu. Vaccinurile pandemice nu au facut obiectul unei tranzactionari la liber prin intermediul farmaciilor!
A.E.: Pandemia la nivelul celorlaltor tari in ce stadiu se afla?
A.S.C.: In partea de vest a continentului suntem intr-o panta descendenta, in partea de est a continentului exista o panta ascendenta. Si ati vazut exemplul Ucrainei, care a avut probleme serioase. In Bulgaria, valul al doilea pandemic este in scadere. La noi este inca in panta ascendenta.
A.E.: Asadar, mesajul dumneavostra este ca populatia sa se vaccineze.
A.S.C.: Sa se vaccineze, pentru ca acest vaccin este sigur, este eficient si nu are niciun fel de reactii secundare neplacute.
A.E.: V-ati facut vaccinul?
A.S.C.: Eu mi-am facut vaccinul, da!