Dulce și fără să îngrașe? Se poate!
Cercetările arată că oamenii au o dorință înăscută pentru gustul dulce. Chiar și nou nou-născuții reacționează pozitiv la întâlnirea gustului dulce.
De aici s-a dezvoltat și teoria conform căreia dulceața este, din timpuri străvechi, un indicator al siguranței în ceea ce privește selectarea alimentelor. Acest fenomen a dus la căutarea de îndulcitori pentru ca alimentele să devină mai plăcute la gust.
Pe de altă parte, statusul nostru nutriţional depinde de factorii genetici, pe care nu avem cum să îi modificăm, dar și epigenetici, posibil modificabili, care includ mediul înconjurător şi obiceiurile alimentare. Pentru că mediul înconjurător nu stă neapărat în puterea noastră de modificare, comportamentul nostru alimentar poate deveni cheia unui stil de viaţă sănătos.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Când ne gândim la o alimentaţie sănătoasă, ne gândim la echilibru și moderaţie. Dar micile plăceri? Poate tocmai acest fapt a dus la căutarea de îndulcitori pentru ca alimentele să devină mai plăcute la gust.
Îndulcitorii hipocalorici reprezintă alternativa pentru a conferi același gust dulce alimentelor de zi cu zi, fără aport caloric. Îndulcirea produselor alimentare este importantă pentru nu numai pentru gustul plăcut, dar şi pentru palatabilitatea sa. Acest procedeu a fost folosit demult pentru a gustul plăcut al alimentelor, dar şi pentru capacitatea carbohidraţilor simpli de a stabiliza, de a controla aciditatea sau de conservare, etc.
Îndulcitorii hipocalorici nu sunt o noutate, fiind descoperiți încă din anul 1900. Aceștia au avantajul că se leagă de aceiaşi receptori ai gustului dulce de la nivelul gurii că şi zahărul, ceea ce conferă percepţia „dulce”, doar că sunt mai prietenoși cu silueta.
Avantajul?
Îndulcitorii sunt folosiți în cantități foarte mici, datorită capacității mari de îndulcire. De exemplu, aspartamul îndulcește de 200 de ori mai puternic decât zahărul, sucraloza de 600 de ori, acesulfamul de potasiu de 200 ori, alitamul de 2000 de ori, iar ștevia (produs natural) de 40-300 de ori.
Orice substanţă, îndulcitor, care este pe piaţa consumului uman necesită aprobarea EFSA (Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara), organism care are regulile foarte stricte în ceea ce priveşte aprobarea unor substanţe. Acestea trebuie să îndeplinească anumite criterii de siguranţă şi eficacitate, să treacă de anumite teste, proces destul de laborios, ca în final să ajungă în cafeaua noastră de dimineață.