“100 de ani în 100 de zile”. 1999 - O nouă mineriadă cu confruntări violente. Papa Ioan Paul al II-lea vine în România

×
Codul embed a fost copiat

Campania Ştirilor PRO TV "100 de ani în 100 de zile" ajunge în anul 1999.

Este un an care începe cu o nouă mineriadă, cu confruntări violente între ortaci şi forţele de ordine, iar Preşedintele Emil Constantinescu instituie stare de urgenţă.

Papa Ioan Paul al II-lea vine în România, iar în august are loc ultima mare eclipsa a mileniului.

Tot atunci, NATO ataca Iugoslavia, iar în Turcia are loc un cutremur devastator resimţit şi în România. 

În 1999 continuă restructurarea economiei, industria prosperă din vremea comunismului îşi continuă declinul. Se închid mine, România trece prin cele mai grele momente din ultimii ani.

Minerii din Valea Jiului intră în grevă generală, la 4 zile după Revelion. În ianuarie, ortacii pleacă spre Bucureşti, au loc confruntări violente între ei şi forţele de ordine, în Defileul Jiului.

La Costeşti, o mie de poliţişti şi jandarmi sunt luaţi ostatici.
Preşedintele Emil Costantinescu instituie starea de urgenţă. Armata aduce tancuri pe A1, premierul Radu Vasile vine la negocieri cu liderul minerilor, Miron Cosma, la Mănăstirea Cozia.

În februarie, Miron Cosma e condamnat la 18 ani de închisoare pentru mineriada din septembrie 1991. Începe a doua mineriadă a anului, Miron Cosma e apărat de ortacii din Valea Jiului. Miron Cosma e arestat împreună cu locotenenţii săi, după alte confruntări, la Stoienești de Olt. Un miner moare în urma violentelor.

Sfârşitul de ani vine cu noi conflicte şi proteste sindicale, la Braşov. Angajaţii de la Uzinele Roman devastează sediul prefecturii şi blochează DN1.

Papa Ioan Paul al II-lea vine în România. E prima dată când capul Bisericii Catolice ajunge în România. După o mie de ani de separare, un papă vizitează o ţară ortodoxă, e primit de Patriarhul Teoctist şi liderii ţării.

Pe 11 august are loc ultima mare eclipsa a mileniului. România e printre puţinele popoare de pe teritoriul cărora se poate vedea eclipsa totală de soare.

Pe plan extern, începe conflictul din Balcani: NATO ataca Iugoslavia în luna martie, după de sârbii au fost acuzaţi de epurare etnică, împotriva albanezilor. Kosovo e bombardat, albanezii se retrag spre Macedonia.

România deschide spaţiul aerian, pentru avioanele alianţei, începe războiul din Serbia, iar Belgradul este bombardat. În vestul României apar primele tabere cu refugiaţi de război.

În Turcia, la Izmir, are loc un cutremur devastator, pe 17 august, 1999. S-a soldat cu 18.000 de morţi şi 40.000 de răniţi. A fost resimţit şi în sudul României.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Citește și...
"100 de ani în 100 de zile". 1998 - România este zguduită de scandaluri de corupție la nivel înalt

Continuăm campania Știrilor Pro TV "100 de ani în 100 de zile" cu anul 1998.

Recomandări
Scurgerile din gazoductul Nord Stream 2 au încetat. „Presiunea apei a închis mai mult sau mai puţin conducta”
Scurgerile din gazoductul Nord Stream 2 au încetat. „Presiunea apei a închis mai mult sau mai puţin conducta”

Scurgerile din gazoductul Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania, în Marea Baltică, au încetat, a declarat, sâmbătă, un purtător de cuvânt pentru AFP, scrie News.ro

2022, cel mai secetos an din istorie. Cât de pregătită este România pentru fenomenele extreme care ne lovesc
2022, cel mai secetos an din istorie. Cât de pregătită este România pentru fenomenele extreme care ne lovesc

2022 va intra în istorie drept cel mai secetos an trăit de omenire până acum. Ar trebui să plouă mărunt luni la rând pentru că pământul să-și revină și să rodească, așa cum se întâmpla în anii trecuți.

Comisia Europeană cere României să reducă consumul de energie electrică. Măsura îi vizează pe consumatorii industriali
Comisia Europeană cere României să reducă consumul de energie electrică. Măsura îi vizează pe consumatorii industriali

Deşi s-a împotrivit măsurilor privind reducerea consumului şi România va trebui să ia măsuri. Este decizia Comisiei Europene care obligă statele membre să reducă în această iarnă cu cinci procente consumul la electricitate.