”100 de ani în 100 de zile”. 1961 - România se află în plin proces de alfabetizare, dar și de îndoctrinare
1961 este anul despre care vorbim astăzi în cadrul campaniei Știrilor Pro TV "100 de ani în 100 de zile".
România se află în plin proces de alfabetizare, se introduce învățământul obligatoriu de 8 clase, iar cei care nu își îndeplinesc obligațiile la serviciu sunt condamnați la ani grei de muncă silnică.
Peste graniță se dă startul lucrărilor la zidul Berlinului, Iuri Gagarin este primul cosmonaut care zboară în spațiu și în Vietnam începe războiul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
1961 este anul în care printr-un decret al Consiliului de Stat se trece la învăţământul obligatoriu de 8 clase. România se află în plin proces de alfabetizare. Din păcate, procesul decurge în paralel cu cel de îndoctrinare şi de sporire a puterilor Securităţii care face masiv şi angajări şi arestări.
Se menţine un climat de teroare, se înăspresc legile care prevăd că "neîndeplinerea cu ştiinţă sau neîndeplinirea voit neglijentă a anumitor obligaţii de natură a submina regimul de democraţie populară constituţie infracţiune de sabotaj şi se pedepseşte cu muncă silnică de la 5 la 25 de ani şi confiscarea averii." Prin urmare, e de înţeles elanul muncitorilor din fabrici şi uzine.
Elita comunistă de la Bucureşti se află într-o situaţia contractorie. Pe de-o parte, îşi doreşte deschiderea către Occident, dar, pe de altă parte, se teme că nu cumva ruşii să o răstoarne de la putere. Tocmai de accea, în 1961 delegaţii din România fac mai multe vizite în Uniunea Sovietică pentru a păstra vie legătura de supunere. Nicolae Ceauşescu apare în aproape toate imaginile acestui an alături de Gheorghiu Dej.
Acasă, Gheorghiu Dej anunţă cu mândria că ţara este colectivizată în proporţie de 83,8%.
În faţa Comitetului Central al Partidului Muncitoresc român, Dej pune abuzurile făcute în timpul colectivizării pe seama măsurilor luate de Ana Pauker, care fusese înlăturată din partid încă din 1954. Dej declara că Pauker a organizat colectivizarea forţată prin teroare. 80.000 de ţarini au fost arestaţi. 30.000 au suferit procese publice. Cu toate acestea, colectivizarea îşi vede de drum, iar cei care se opun sunt în continuare arestaţi.
În Bucureşti se inaugurează teatrul de comedie, iar director este numit Radu Beligan.
România începe să fie primită în organismele internaţionale. În 1961 devine membru permanent în Consiliul de Securitate ONU.
În Germania încep lucrările la Zidului Berlinului pentru a separa est-germanii de berlinezii de vest. Începe şi Războiul din Vietnam, iar Statele Unite rup legăturile diplomatice cu regimul cubanez al lui Fidel Castro.
Toată omenire e cu ochii pe cer. La bordul navei Vostok, Iuri Gagarin este primul cosmonaut din lume care zboară în spaţiu. Zborul a durat 180 de minute. "Cerul e negru, pământul e albastru", rosteşte Gagarin, iar cuvintele sale intra în istorie.
MAI MULTE IMAGINI IMPRESIONANTE PUTEȚI GĂSI AICI
SURSA FOTO: Arhivele Naționale ale României
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, campanie, istorie, centenar, 100 de ani in 100 de zile,
Dată publicare:
05-10-2018 08:02