“100 de ani în 100 de zile”. 1946: Economia este în plin proces de sovietizare
Continuăm campania Știrilor PRO TV dedicată centenarului - "100 de ani în 100 de zile" cu anul 1946.
Atunci se înființează primele societăți prin intermediul cărora Uniunea Sovietică va controla cele mai importante sectoare ale economiei românești.
Mareșalul Ion Antonescu este judecat și executat. Iar în a doua parte a anului au loc alegeri, comuniștii fraudează rezultatele și câștigă detașat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În 1946 economia este în plin proces de sovietizare.
Funcţionează deja primele Sovromuri: Sovromtransport, Sovrombanc şi TARS, precursolul Tarom şi Sovrompetrol.
Mai multe imagini impresionante găsiți AICI
Jumătate din acţiunile sovromurilor sunt deţinute de sovietici, care controlează astfel cele mai importante domenii ale economiei. O mare parte din producţiile companiilor mixte se duce tot către Uniunea Sovietică în contul datoriei de război.
În vara lui 1946, o secetă groaznică loveşte România. Este urmată de foamete.
Tot în 1946 mareşalul Antonescu este adus în faţa tribunalului poporului. Are loc "Procesul Marii Trădări Naţionale". Antonescu şi colaboratorii săi sunt găsiţi vinovaţi pentru crime de război şi condamnaţi la moarte. Mareşalul este ucis prin împuşcare la Jilava de un pluton de execuţie.
SURSA FOTO: Arhivele Naționale ale României
În Germania, Tribunalul Internaţional de la Nurenberg îi judecă şi condamna pe liderii nazişti vinovaţi pentru Holocaust.
În a doua jumătate a anului, în România se organizează alegeri. Cu câteva luni înainte guvernul a dublat pensiile şi salariile bugetarilor şi ale militarilor.
Primesc drept de vot cetăţenii peste 21 de ani. Înainte votau doar "ştiutorii de carte". Comuniştii conduc o alianţă numită Blocul Partidelor Democratice şi au la dispoziţie un vast aparat de propagandă. Se înfiinţează în guvern și Ministerul Informaţiilor cu misiunea "de a dirija, organiza şi controla toate acţiunile de informare din presă, radio şi film".
"Din ce în ce mai actual Caragiale. Îl întâlneşti în discursuri, în declaraţii, în proiecte, în presă, în literatură, pretutindeni unde se scrie şi se grăieşte" - scria Tudor Aghezi.
În campania lor, comuniştii promit un nivel de trai mai bun, dezvoltarea industriei, introducerea impozitului progresiv şi urmăresc preluarea controlului asupra Băncii Naţionale. Liberalii lui Dinu Brătianu şi ţărăniştii lui Iuliu Maniu reprezintă opoziţia.
Rezultatele oficiale ale scrutinului sunt anunţate cu o întârziere de 48 de ore. Timp în care comuniştii fraudează alegerile. Ana Pauker ar fi primit acordul de la Moscova să falsifice rezultatele astfel încât comuniştii să iasă câştigători, şi nu ţărăniştii.
În 1946, George Enescu părăseşte definitiv România.
În acelaşi an se naşte Petre Roman, fiul lui Valter Roman, şeful direcţiei de educaţie, cultura şi propaganda a Armatei.
La sfârşitul anului '46, Churchill vorbeşte pentru prima dată despre Cortina de Fier aruncat de Uniunea Sovietică peste estul Europei. Începe Războiul Rece.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!