“100 de ani în 100 de zile”. 1945: Al Doilea Război Mondial ia sfârşit, primul guvern procomunist în România

19-09-2018 09:38


Continuăm campania Știrilor PRO TV dedicată centenarului - "100 de ani, în 100 de zile", cu anul 1945.

Trupele Sovietice eliberează Berlinul, Hitler realizează că totul este pierdut şi se sinucide. Uniunea Sovietică impune primul guvernul procomunist în România, condus de Petru Groza.

Este anul în care în România au loc primele parade de 1 mai şi 23 august. Pe cealaltă parte a globului, Japonia refuză să capituleze. 

În consecinţă, americanii folosesc pentru prima oară în istoria armele nucleare şi bombardează Hiroshima şi Nagasaki. Cel de Al Doilea Război Mondial ia astfel sfârşit. 

Mai multe imagini impresionante găsiți AICI

La începutul lui 1945, Germania este înconjurată. Franţa, Belgia şi Olanda sunt eliberate. La Est, Armata Roşie, ajutată de cea Română, eliberează Ungaria şi Cehoslovacia. Trupele române contribuie la eliberarea Budapestei şi ajung până la 80 de kilometri de Praga.

Churchill, Stalin şi Roosevelt se întâlnesc la Yalta şi decid viitorul continentului. Stabilesc ca ţările europene să fie conduse de guverne democratic alese în urma voinţei cetăţenilor.

SURSA FOTO: Arhivele Naționale ale României

Gheorghe Ghiorghiu Dej şi Ana Pauker sunt ajutaţi de Moscova să acapareze puterea. Adversarii lor politici, printre care Iuliu Maniu şi Dinu Brătianu sunt etichetaţi drept duşmani ai poporului. Stalin îl trimite la Bucureşti pe Andrei Vâşinski, procurorul care a instrumentat procesele politice de la Moscova în timpul marii epurări.

Vâşinski îl forţează pe rege să-l numească prim ministru pe pro sovieticul Petru Groza.

Guvernul român este condus pentru prima dată de comunişti, care se autointitulează "forţa democratică." Guvernul Groza începe epurarea administraţiei şi a intelectualilor. Şi face o nouă reforma agrară. Confiscă marile proprietăţi agricole, le împarte în fâşii mici şi le da ţăranilor.

Regele intra în grevă regală pentru a bloca deciziile guvernului impus de sovietici.

În aprilie 1945, Amata Roșie asediază Berlinul. Adolf Hitler, adăpostit într-un buncăr, realizează că totul este pierdut. Pe 29 aprilie Hitler se căsătoreşte cu concubina sa Eva Braun. Cei doi se sinucid a doua zi.

Luptele continuă în cealaltă parte a lumii. Japonia refuză să capituleze. În consecinţă, pe 6 şi 9 august americanii lansează două bombe atomice asupra oraşelor Hiroshima şi Nagasaki. Este prima şi singură dată când aresnalul atomic este utilizat în război. Peste 200.000 de oameni pier. Japonia capitulează. Al Doilea Război Mondial ia sfârşit.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

VIDEO PROTVPLUS.RO