"100 de ani în 100 de zile". 1944: Regele Mihai ordonă arestarea Mareșalului Antonescu

18-09-2018 10:23


Campania Știrilor PRO TV dedicată Centenarului - "100 de ani în 100 de zile" continuă cu anul 1944.

Este anul în care Aliații bombardează pentru prima dată Bucureștiul și alte orașe din România.

Regele Mihai ordonă arestarea Mareșalului Antonescu și ia o decizie care va scurta Al Doilea Război Mondial cu 200 de zile.

În primăvara lui 1944, Armata Roșie era deja la graniţele României, iar americanii reiau bombardamentele deasupra ţării noastre.

4 aprilie 1944 - Bucureştiul este bombardat pentru prima dată de avioane americane.

Mai multe imagini impresionante găsiți AICI

5.000 de oameni sunt răniţi sau omorâţi în aceste raiduri. Aliaţii ţintesc în special industria petrolieră şi transporturile. Iată imagini din Ploieşti, oraş bombardat de 24 de ori.

Au loc raiduri şi în Giurgiu, Craiova, Arad, Campina şi Timişoara. În Braşov, aliaţii au bombardeaz depoul, fabrica de armament şi uzinele IAR.

În vestul Europei începe o bătălie memorabilă. Debarcarea din Normandia, sau D-Day. Este cea mai mare operaţiune amfibie din istorie.

SURSA FOTO: Arhivele Naționale ale României

În iulie, colonelul german Claus von Stauffenberg încearcă să îl asasineze pe Hitler. Plasează un diplomat cu explozibil sub biorul Fuhrerului. Hitler scapă ca prin urechile acului.

La graniţa de est a României Armata Roșie intrase deja în Moldova. Regele vrea că România să treacă de partea aliaţilor pentru a evita un război cu Rusia.

Pe 23 august 1944 Regele Mihai încearcă pentru ultima dată să îl convingă pe Antonescu să renunţe la alianţa cu Hitler. Mareşalul refuza şi, în consecinţă, este arestat. La scurt timp regele anunţa la radio că alianţa cu Hitler a încetat şi România trece de partea aliaţilor.

Decizia Regelui de a schimba taberele scurtează Al Doilea Război Mondial cu 200 de zile. Hitler este furios şi ordonă aviației să-l ucidă pe Rege şi să bombardeze Bucureştiul.

Sunt bombardate şi clădirile de pe Calea Victoriei, inclusiv Ateneul Român.

Pe 31 august, trupele Sovietice defilează prin Bucureşti.

În toamnă, România încheie armistiţiul cu Uniunea Sovietică. Vom plăti Uniunii Sovietice şi despăgubiri de război.

Cu ajutorul trupelor sovietice, redobândim Transilvania, iar România capăta forma sa actuală.

Comuniştii intra în noul guvern. Iar Gheorghe Ghiorghiu Dej începe să dobândească susţinere populară.

Soarta României este din nou decisă de marile puteri. În octombrie, Churchill şi Stalin îşi împart sferele de influenţa după război. În documentul scris de mână, Churchill le propune ruşilor să aibă o influenţă de 90% în România şi de 80% în Bulgaria şi Ungaria. În schimb, britanicii vor avea o influenţă de 90% asupra Greciei.

VIDEO PROTVPLUS.RO