"100 de ani în 100 de zile". 1942: Hitler începe exterminarea în masă a evreilor

16-09-2018 08:01


Continuăm campania Știrilor PRO TV dedicată centenarului - "100 de ani în 100 de zile" cu anul 1942.

Teritoriile dintre râurile Prut și Bug se află sub administrare românească.

Armata noastră ajunge până la Stalingrad, unde are loc cea mai sângeroasă luptă din timpul celui de Al Doilea Război Mondial.

Iar Hitler face o greșeală uriașă - încearcă să poarte un război pe două fronturi. Hitler și Antonescu sunt convinși că Uniunea Sovietică este ca și înfrântă. În presa din România, lupta este prezentată drept un "Război Sfânt" , antibolșevic.

Mai multe imagini impresionante gasiti AICI.

În 1942 trecuseră sub adminstrare românească teritoriul actual al Republicii Moldova, dar și cel dintre Nistru și Bug, care aparține în prezent Ucrainei. Antonescu este hotărât să meargă până la capăt cu Hitler. Și trimite armata română și mai adânc în interiorul Uniunii Sovietice.

Luptăm alături de Germania pentru cucerirea Sevastopolului. În toamna lui '42 ajungem la aliniamentul râului Volga, adică la nordul orașului Stalingrad. Aici are loc cea mai sângeroasă luptă a celui de Al Doilea Război Mondial.

SURSA FOTO: Arhivele Nationale ale Romaniei

Nici noi și nici nemții nu suntem pregătiți să facem față iernii rusești. În decembrie, armata germană este încercuită la Stalingrad de trupele sovietice.

Armata română este prost echipată. Avem puține tancuri și avioane, iar pe câmpul de luptă transportăm multe echipamente militare cu căruța. La sfârșitul lui 1942, trupele române sunt decimate: peste 300.000 de soldați morți, răniți sau dispăruți.

Hitler a făcut o greșeală care se va dovedi fatală. Duce un război pe două fronturi, atât în vest, cât și în est.

În țară, Regimul Antonescu deporteaza 25.000 de romi în Transnistria. În schimb, spre sfârșitul anului, mareșalul își schimbă politica în prinvința evreilor. Antonescu își da seama că soarta războiului se întoarce. Amână deportările evreilor din Transilvania de Sud și vechiul regat în Polonia.

În consecință, 292.000 de evrei români au supraviețuit războiului.

În Germania, Hitler începe aplicarea "Soluției Finale": exterminarea în masă a evreilor. La Auschwitz, naziștii încep să gazeze evreii cu gazul Zyklon B.

Statele Unite încep programul "Manhattan" pentru obținerea bombei atomice. Nemții testează cu succes și încep să producă racheta V2. Tenhologia a stat la bazele programelor spațiale americane și sovietice.

La Hollywood are premiera filmul "Casablanca" cu Humphrey Bogart și Inrgid Bergman în rolurile principale.

VIDEO PROTVPLUS.RO