"100 de ani în 100 de zile". 1942: Hitler începe exterminarea în masă a evreilor

×
Codul embed a fost copiat

Continuăm campania Știrilor PRO TV dedicată centenarului - "100 de ani în 100 de zile" cu anul 1942.

Teritoriile dintre râurile Prut și Bug se află sub administrare românească.

Armata noastră ajunge până la Stalingrad, unde are loc cea mai sângeroasă luptă din timpul celui de Al Doilea Război Mondial.

Iar Hitler face o greșeală uriașă - încearcă să poarte un război pe două fronturi. Hitler și Antonescu sunt convinși că Uniunea Sovietică este ca și înfrântă. În presa din România, lupta este prezentată drept un "Război Sfânt" , antibolșevic.

Mai multe imagini impresionante gasiti AICI.

Citește și
Regele Mihai la o adunare legionara in Iasi, 1940
"100 de ani în 100 de zile". 1940: Anul dezmembrării României Mari. Întâlnirea Regelui cu Hitler
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

În 1942 trecuseră sub adminstrare românească teritoriul actual al Republicii Moldova, dar și cel dintre Nistru și Bug, care aparține în prezent Ucrainei. Antonescu este hotărât să meargă până la capăt cu Hitler. Și trimite armata română și mai adânc în interiorul Uniunii Sovietice.

Luptăm alături de Germania pentru cucerirea Sevastopolului. În toamna lui '42 ajungem la aliniamentul râului Volga, adică la nordul orașului Stalingrad. Aici are loc cea mai sângeroasă luptă a celui de Al Doilea Război Mondial.

SURSA FOTO: Arhivele Nationale ale Romaniei

Nici noi și nici nemții nu suntem pregătiți să facem față iernii rusești. În decembrie, armata germană este încercuită la Stalingrad de trupele sovietice.

Armata română este prost echipată. Avem puține tancuri și avioane, iar pe câmpul de luptă transportăm multe echipamente militare cu căruța. La sfârșitul lui 1942, trupele române sunt decimate: peste 300.000 de soldați morți, răniți sau dispăruți.

Hitler a făcut o greșeală care se va dovedi fatală. Duce un război pe două fronturi, atât în vest, cât și în est.

În țară, Regimul Antonescu deporteaza 25.000 de romi în Transnistria. În schimb, spre sfârșitul anului, mareșalul își schimbă politica în prinvința evreilor. Antonescu își da seama că soarta războiului se întoarce. Amână deportările evreilor din Transilvania de Sud și vechiul regat în Polonia.

În consecință, 292.000 de evrei români au supraviețuit războiului.

În Germania, Hitler începe aplicarea "Soluției Finale": exterminarea în masă a evreilor. La Auschwitz, naziștii încep să gazeze evreii cu gazul Zyklon B.

Statele Unite încep programul "Manhattan" pentru obținerea bombei atomice. Nemții testează cu succes și încep să producă racheta V2. Tenhologia a stat la bazele programelor spațiale americane și sovietice.

La Hollywood are premiera filmul "Casablanca" cu Humphrey Bogart și Inrgid Bergman în rolurile principale.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
"100 de ani în 100 de zile". 1941: Are loc Holocaustul în România. Mărturii ale supraviețuitorilor

Campania Ştirilor PRO TV dedicată centenarului - "100 de ani în 100 de zile" - continuă cu anul 1941. Este anul în care mareşalul Antonescu dă celebrul ordin "Ostaşi, vă ordon, treceţi Prutul".

"100 de ani în 100 de zile". 1940: Anul dezmembrării României Mari. Întâlnirea Regelui cu Hitler

Continuăm Campania Știrilor PRO TV dedicată centenarului - "100 de ani în 100 de zile" cu anul 1940, anul în care are loc dezmembrarea României Mari. Uniunea Sovietică ia Basarabia și Bucovina de Nord, iar Transilvania de Nord este cedată Ungariei.

"100 de ani în 100 de zile". 1939: Începe Al Doilea Război Mondial

Continuăm Campania Știrilor ProTV dedicată centenarului - "100 de ani în 100 de zile", cu anul 1939.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.