"100 de ani în 100 de zile". 1940: Anul dezmembrării României Mari. Întâlnirea Regelui cu Hitler

14-09-2018 08:18


Continuăm Campania Știrilor PRO TV dedicată centenarului - "100 de ani în 100 de zile" cu anul 1940, anul în care are loc dezmembrarea României Mari. Uniunea Sovietică ia Basarabia și Bucovina de Nord, iar Transilvania de Nord este cedată Ungariei.

În Europa, Hitler pare de neoprit. Invadează Olanda, Luxemburg şi Belgia. Danemarca se predă în 6 ore. Franţa capitulează. Începe „bătălia Angliei”. Winston Churchill este numit premier.

România este înconjurată de vecini argesivi. Ungaria, Bulgaria şi Uniunea Sovietică vor bucăţi din ţara noastră. Carol intra în al 10-lea şi ultimul an de domnie. Aduce în guvern miniştri pro germani şi se împacă cu legionarii, conduşi acum de Horia Sima. Totul pentru a câştiga bunăvoinţa Germaniei.

Mai multe imagini impresionante gasiti AICI.

"Guvernul era un mozaic incoerent, al cărui criteriu component era: personalităţi care să fie eventual agreate la Berlin şi la Roma" - constată Nichifor Crainic, ministrul Propagandei.

Totul este în zadar. Pe 26 iunie, ruşii cer României să cedeze Basarabia şi Nordul Bucovinei. Molotov desenează noua graniţa pe harta cu un creion roşu şi transmite la Bucureşti un ultimatum de 24 de ore.

"Este un lucru aşa de oribil încât nici o minte românească nu poate să-l conceapă...părerea mea este că trebuim să rezistăm ...dacă vom fi atacaţi, ne vom apăra." - aşa scria Carol în jurnal. Armata îl avertizează însă pe rege că nu vom rezista unui conflict cu ruşii. Iar Germania şi Italia ne cer să renunţăm la teritorii. România este izolată acum pe plan extern.

La 12 noaptea se reuneşte consiliul de Coroană şi decide cedarea teritoriilor fără luptă. Pierdem 3,8 milioane de locuitori şi 50.000 km pătraţi.

"E o zi a ruşinei naţionale. Restul nopţii, cu Duduia, am plâns amarnic. Şi ea vede dezastrul ce ne aşteaptă." - notează Carol în jurnal.

A doua zi o naţiune întreagă tine un minut de reculegere. Dezastrul este însă abia la început. Germania ne foteaza să renunţăm şi la Transilvania de Nord şi Cadrilater. Hitler îl ameninţă pe Carol cu "distrugerea României" în caz contrar.

SURSA FOTO: Arhivele Nationale ale Romaniei

În consecinţă, România, pe 30 august , la Palatul Belvedere, semnează dictatul de la Viena. Ministrul Manoilescu leşină în momentul în care i se prezintă harta mutilată a ţării noastre.

Pierdem Transilvania de nord vest, adică 43.500 de kilometri pătraţi şi 2,6 milioane de locuitori. Câteva zile mai târziu cedam Bulgariei , tot fără luptă , Cadrilaterul. În mai puţin de 3 luni tara pierde o treime din suprafaţă şi populaţie.

"Ştiu că, pentru cel puţin mult timp, eu sunt pierdut ca tot ce voi face şi voi zice voi fi considerat că vorbele şi faptele unui trădător de neam şi a unui vânzător de ţară." - scria regele în jurnal.

Avea dreptate. Poporul se întoarce împotriva lui, iar legionarii protestează violent. Ion Antonescu, numit între timp premier, profita de moment şi îi cere lui Carol să abdice, avertizându-l că nu-i mai poate garanta siguranţa.

Pe 6 septembrie Carol lasa tronul regelui Mihai. Avea 19 ani. A doua zi Carol pleacă în exil însoţit de amanta sa Elena Lupescu. Antonescu îi scrie în schimb Reginei Mama să se întoarcă în ţară, pentru a-i fi alături fiului.

"Mama s-a intors, după ce a plecat tatăl meu. Iar pentru asta îi sunt recunoscător lui Antonescu pentru că nu ştiu ce aş fi făcut fără ea, cum aş fi rezistat."

În primele zile de domnie, Mihai călătoreşte în Germania pentru a se întâlni cu Hitler. "Am luat prânzul cu Hitler, nu a fost deloc plăcut. Mi-a spus că îmi garantează că SUA nu vor intra în război."

În ţară, Antonescu suspendă constituţia şi instaurează regimul legionar.

Dezastrul loveşte din nou pe 10 noiembrie. Cutremur în Vrancea de magnitudine 7,4. 1000 de morţi, 4000 de răniţi şi 65.000 de locuinţe distruse. În Bucureşti se prăbuşeşte blocul Carlton.

În aceeaşi lună, Nicolae Iorga este asasinat cu brutalitate de un comando legionar.

Pe 23 noiembrie 1940 Antonescu adera la Axa Roma Berlin. La sfârşitul anului, zeci de mii de trupe germane defilează în România.

VIDEO PROTVPLUS.RO