"100 de ani în 100 de zile". 1933: Anul în care Hitler ajunge la putere și începe prigoana evreilor

07-09-2018 08:30


Continuăm Campania Ştirilor Pro TV "100 de ani în 100 de zile" cu tumultosul an 1933.

Hitler ajunge la putere şi, în România, legionarii cresc în popularitate.

Adolf Hitler ajunge la putere - începe regimul de teroare nazistă

Anul 1933 este un an de cotitură în politica internaţională. Adolf Hitler şi Partidul Naţional Socialist Muncitoresc German, partidul nazist, ajung la putere în Germania. În ianuarie Adolf Hitler este numit şeful guvernului, cancelar al Germaniei şi va instaura un regim de teroare împotriva opozanţilor şi eliminarea evreilor din societatea germană. Prioritatea lui este să denunţe Tratatul de la Versailles care obliga la demilitarizarea ţării, plăţi de datorii şi concesii teritoriale.

centenar

Mai multe imagini impresionante găsiți AICI

Toate pardidele non-naziste sunt interzise

În martie partidul nazist câştigă alegerile cu 44% din voturi şi Parlamentul adopta o lege care acorda guvernului lui Hitler împuterniciri special. Partidul nazist din Germania introduce o lege după modelul fascist din Italia prin care toate partidele non-naziste sunt interzise.

centenar

Începe al treilea Reich. Este pornită prigoana evreilor

Dictatura hitleristă duce la desfiinţarea republicii de la Weimer şi instaurează o eră a terorii. Începe al treilea Reich. Naziştii vorbesc despre o putere care va dura 1000 de ani. Svastica, crucea încârligată este impusă ca simbol. Începe prigoana evreilor şi a altor minorităţi, dar şi a comuniştilor sau opozanţilor politici şi a marginalizaţilor societății - homosexuali sau persoane cu handicap.

centenar

Noi tăieri salariale şi de pensii

În România criza economică continuă. Guvernul aplică o a treia curbă de sacrificiu - tăierea salariilor şi pensiilor între 10 şi 12,5%, ceea ce duce la proteste în toată ţara.

Nicolae Ceauşescu şi Gheorghe Gheorghiu-Dej sunt arestaţi

La Atelierele Griviţa se desfăşoară greve şi acţiuni muncitoreşti, iar comuniştii sponsorizaţi de URSS încearcă să se infiltreze şi să denatureze mișcările sociale. Sunt efectuate arestări şi printre capii comunişti sunt reţinuţi şi tânărul Nicolae Ceauşescu, dar şi Gheorghe Gheorghiu-Dej care se afirmă ca o figură importantă a comuniştilor români.

centenar

Afacerea Skoda, cel mai mare scandal de corupţie

Se declanşează scandalul Skoda, cel mai mare scandal de corupţie din perioada interbelică. Contractul încheiat în urmă cu 3 ani de zile pentru înzestrarea armatei române cu muniţie şi armamaent se dovedeşte a fi viciat de mituiri şi trădări din partea militarilor, dar şi din partea unor decidenţi politici. Sumele au fost umflate şi cu 20%, iar bugetul statului a fost prejudiciat cu sume enorme. Capul afacerii Bruno Seletzki a fost protejat chiar de ministrul Justiţiei de atunci, Mihai Ionescu, care a ordonat anchetatorilor să muşamalizeze cazul. Afacera Skoda s-a încheiat cu câteva condamnări minore, dar şi cu o sinucidere din partea unui general din armată.

centenar

Garda de Fier este interzisă. Au loc alegeri parlamentare

Pe fondul crizelor economice şi a corupţiei generalizate, Garda de Fier creşte în popularitate. Este momentul în care guvernul Duca interzice Garda de Fier. În decembrie au loc alegeri şi mişcarea legionară este oprită în a participa la scrutin. Câştigă alegerile PNŢ cu peste 50%, chiar cu sprijinul lui Corneliu Zelea Codreanu.

centenar

Premierul IG Duca este asasinat

În 29 decembrie premierul IG Duca se duce la Sinaia pentru a prezenta regelui rezultatul alegerilor. În gara din Sinaia este împuşcat de un grup de legionari. România intră în zodia violenței - crime politice şi violențe stradale.

centenar

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO