7 sali de cinema din lume care fac cinematograful de bulevard sa para preistoric. Unde merg romanii cand vor sa vada un film

cinema, 4dx

Mersul la cinematograf este una dintre cele mai populare metode de relaxare si de a mai iesi din cotidian. Dar cum ar fi sa mergi intr-un cinematograf amenajat intr-un jacuzzi sau pe acoperisul unei cladiri, in aer liber?

In Romania, cele mai multe sali de cinema sunt in mall-urile ultra populate, si au mai ramas foarte putine cinematografe de bulevard, asa cum sunt Scala sau Patria. Pana la inceputul anilor 2000, acestea erau cele mai populare si apreciate cinematografe din Romania. Acum, insa, publicul s-a orientat catre tehnologie, sunet puternic si ecrane imense, pe care intra 11 elefanti (ca la IMAX). Doar nostalgicii mai trec pragul cinematografelor de bulevard, pentru ca sunt intime, sunt locuri cu insemnatate emotionala sau pur si simplu prefera sa vada un film intr-o sala mai putin populata de zgomotul crantanitului de popcorn sau al telefoanelor care suna in mijlocul filmului.

. FOTO: Cinema Patria, Craiova, la premiera filmului "Garcea si oltenii", in 2002.

Salile de cinema din mall au avantajul tehnologiei moderne, insa, hai sa recunoastem, ca nu sunt foarte personale si sunt destul de banale. Insa, exista cateva locuri in aceasta lume in care vizionarea unui film la cinematograf devine o experienta unica. Pentru aceste locuri, cinefilii adevarati chiar ar fi in stare sa ocoloeasca si jumatate de glob, insa recompensa este pe masura. 

Cinematograful in jacuzzi

Citește și
popcorn gustarea ideala
Cinematografele sunt luate in vizor de expertii in sanatate. O portie de popcorn contine 35 de lingurite de zahar
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Londra este unul dintre orasele Europei in care veti descoperi cateva cinematografe cu totul deosebite. De exemplu, in Londra exista probabil cel mai inedit cinema: Hot Tub Cinema este creat pe ideea vizionarii unui film din jacuzzi. Asa ca spectatorii vin si stau intr-un jacuzzi, in timp ce vizioneaza pe ecrane mari filmul. Turistii sunt entuziasmati cand gasesc acest loc: “Cu siguranta, cand voi reveni in Londra, voi veni din nou la acest cinematograf”, era mesajul unui strain pe pagina de Facebook.

Tot in Londra, descoperim un cinematograf in aer liber, amplasat pe acoperisul unui bloc. Dalston Roof Park gazduieste joia o seara speciala de vizionat filme, iar dupa film spectatorii isi pot lua pantofii de dans, pentru o seara de neuitat.

In Washington exista un cinematograf care arata ca un palat. AMC Loews Upton este o constructie masiva, care are un singur ecran cu 21 metri lungime si 12 metri inaltime, intr-o sala care are si balcon, la fel ca la teatru.Cinematograful dateaza inca din 1936 si este un loc opulent, luxos, chiar in inima capitalei SUA.

 

ArcLight Cinema este unul dintre cele mai cunoscute cinematografe din Los Angeles, care gazduieste des si premiere mondiale pentru diverse filme. Cinematograful este construit pe principiul unui multiplex: are 14 ecrane si meniul obisnuit alcatuit din popcorn sau nachos este inlocuit cu preparate speciale, din baghete, somon, tarte cu pui si alte specialitati. Cinematograful este recunoscut la nivel mondial si pentru domul maret, in care ruleaza filme, de asemenea. O alta surpriza ar fi publicul select: daca aveti ocazia sa mergeti acolo, a-ti putea gasi in locurile de langa voi chiar marile staruri de la Hollywood.

Bollywoodul si cinema-ul

Insa, nu doar SUA sau Anglia ofera experiente unice de vizionat un film. India, care are o piata de film in plina ascensiune, asa cunoscutul Bollywood, are un cinematograf deosebit. Raj Mandir Theatre se afla in Jaipur, s-a deschis in 1976 si are o capacitate de 1200 de locuri. Insa, locurile in sala au preturi variate: spectatorii isi pot alege preturi mai scumpe sau mai iefinte. Un bilet costa aproximativ 2 dolari, de trei ori mai ieftin decat un bilet normal in Romania. Vizionarea unui film in acest cinematograf are un ritual mai special: inainte de fiecare film, se aude intai imnul national, iar filmele locale, de obicei foarte lungi, sunt impartite si au o pauza la mijloc, la fel ca pauza intre acte la un spectacol de teatru. Cinematograful este un punct de atractie al orasului .

Cinematograful 4DX, locul unde simti ploaia si vantul in sala de cinema

Daca aveti ocazia sa ajungeti in Seul, in Coreea de Sud, atunci trebuie sa mergeti la 4DX. Acesta este primul cinematograf 4D din lume, unde experienta vizionarii unui film 3D capata un nou sens si o noua dimensiune. Aici, in timpul filmului puteti simti adierea vantului, scaunele se misca si puteti simti ploaia.

Tot in India, gasiti si cel mai mare ecran IMAX-3D din lume, lansat in 2003, in cinematograful Prasads, in Hyderabad. Exteriorul cinematografului arata la fel ca un mall impunator, si din ziua lansarii si pana acum a atras peste 80 de milioane de spectatori.

Unde se duc romanii la cinema si cati spectatori sunt anual in cinematografe

In Romania, media anuala de spectatori la cinema a crescut in ultimii 4 ani ( de cand s-a lansat IMAX in Romania) de la 3 milioane la 8 milioane de spectatori. Cel mai mare operator ramane CinemaCity, care in 2013 a atras jumatate din public, peste 4 milioane de spectatori, care au fost sa vizioneze filme in salile de cinema din mall-urile bucurestene.

Autor: Adela Ghidoveanu / Editor www.procinema.ro

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Cel mai vechi cinematograf din Transilvania este salvat de la ruina si folosit in scopuri culturale
Cel mai vechi cinematograf din Transilvania este salvat de la ruina si folosit in scopuri culturale

 Vibe Factory Festival, festivalul de muzica electronica care va fi lansat curand la Cluj-Napoca va avea loc in fosul cinema „Favorit”, renovat special pentru evenimente deosebite.

Cinematografele sunt luate in vizor de expertii in sanatate. O portie de popcorn contine 35 de lingurite de zahar
Cinematografele sunt luate in vizor de expertii in sanatate. O portie de popcorn contine 35 de lingurite de zahar

Zaharul este foarte periculos pentru sanatatea noastra, iar meniurile de la cinematograf il contin din belsug. O portie mare de popcorn are de sase ori mai mult zahar decat cantitatea recomandata, iar o cutie de suc, de patru ori mai mult.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți
România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți

Dacă păstram ritmul actual vom avea nevoie de cel puțin 50 de ani de acum înainte pentru ca România să atingă rata de imunizare împotriva infecției cu HPV, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.