Locul blestemat pentru romani, ingropat de cosmarul american. Ce s-a ales de stadionul pe care Hagi s-a sufocat in ’94

Romania - Elvetia

In 1994, imediat dupa Romania – Elvetia 1-4, la Mondialul din Statele United, Hagi explica neputinta jucatorilor romani: “N-am putut sa respiram pe stadionul asta… acoperisul a fost tras, a fost prea cald pentru noi.”

Dupa 20 de ani, stadionul Silverdome din Detroit nu mai poate respira din cauza crizei. S-a sufocat in 2009, odata cu izbucnirea crizei imobiliare, a fost tinut in viata cu cateva butelii de oxigen, dar intre timp robinetul s-a inchis. Un stadion de 100.000 de locuri, inaugurat in urma cu 39 de ani, zace in paragina in orasul ingropat in pamantul negru al crizei economice.

Lucrarile pentru constructia arenei au costat 55 de milioane de dolari la inceputul anilor ’70 (250 de milioane de dolari in 2014, conform analistilor economici).

De-a lungul timpului, aici s-a jucat fotbal (Detroit Lions), baschet (Detroit Pistons), fotbal indoor (Detroit Express), au fost show-uri de wrestling, Papa Ioan Paul al II-a a vorbit in fata a 100.000 de americani, s-au jucat meciuri de la Cupa Mondiala, in 1994, si au fost concerte memorabile – Elvis Presley (1975), The Who (1975), Led Zeppelin (1977), Bruce Springsteen (1985), Madonna (1987), Metallica (1992) sau Pink Floyd (1994).

Acum arata asa:

Citește și
Gica Hagi si Simona Halep
Fotografie inedita cu HAGI si Simona Halep: "A devenit deja un idol in Romania. O stiu de foarte mult timp"

 

Problemele au inceput in 2001, cand echipa de fotbal, Detroit Lions, s-a mutat pe o arena noua, Ford Field. Sapte ani mai tarziu a izbucnit criza in State, iar autoritatile locale si-au dat seama ca n-au cum sa tina in viata un asemenea gigant.

In toamna lui 2009, stadionul Silverdome a fost scos la licitatie, fara sa se stabileasca un pret de pornire. In urma licitatiei, un om de afaceri din Grecia, Andreas Apostolopoulos, a devenit proprietarul arenei, in schimbul a doar 600.000 de dolari.

In Statele Unite, tranzactia a fost resimtita ca fiind un simbol pentru prabusirea pietei imobiliare – o constructie a carei valoare era estimata la 250 de milioane de dolari a fost vanduta pentru doar 600.000. De-a dreptul socant.

Grecul a avut planuri mari cu arena Silverdome, dar si-a dat seama repede ca nu are cum sa dezvolte niciun proiect. Jumate din populatia orasului Detroit a fugit din oras. ‘Fugit’ este cuvantul, pentru ca in urma au ramas case abandonate, care au trecut in proprietatea statului, sau a bancilor.

Considerat in urma cu 20 de ani un simbol pentru industria americana, orasul Detroit a devenit orasul cel mai afectat de criza imobiliara in State. Sunt case scoase la licitatii care pornesc de la 1000 de dolari, dar nimeni nu vrea sa mai auda de acest loc.

In ianuarie 2013, acoperisul stadionului Silverdome a fost distrus. In martie 2014, proprietarul a anuntat ca vinde arena la bucata. Se organizeaza licitatii pentru scaune, tabela, nocturna, porti, orice… iar licitatiile pleaca de la 5 dolari.

Stadionul Silverdom a detinut recordul mondial de asistenta intre 1987 si 2010, dupa organizarea WrestleMania III, pe 29 martie 1987, cand tribunele au fost umplute de 93.173 de americani.

Pe 22 iunie 1994, la Romania – Elvetia, au fost 61.428 de spectatori.

Din 2011, n-a mai calcat nimeni pe acolo…

Text: Dan Pavel / editor www.sport.ro

Citește și...
Fotbalul care n-are nevoie de Hagi. Povestea celei mai eficiente fabrici de jucatori in 2014:
Fotbalul care n-are nevoie de Hagi. Povestea celei mai eficiente fabrici de jucatori in 2014: "Vrem inteligenta, nu macelari"

“Fotbalul romanesc nu are un Hagi in acest moment, dar un jucator ca el se naste la 100 de ani...” 

Fotografie inedita cu HAGI si Simona Halep:
Fotografie inedita cu HAGI si Simona Halep: "A devenit deja un idol in Romania. O stiu de foarte mult timp"

Hagi a felicitat-o pe Simona Halep pentru rezultatele deosebite pe care le-a obtinut pana acum si spune ca o cunoaste bine pe campioana.

Recomandări
Raport: China are 100 de ”secții de poliție” secrete în zeci de țări. România ar fi fost de acord cu ”Securitatea chineză”
Raport: China are 100 de ”secții de poliție” secrete în zeci de țări. România ar fi fost de acord cu ”Securitatea chineză”

China operează peste 100 de așa-numite secții de poliție în întreaga lume pentru a-și monitoriza, hărțui și repatria cetățenii în exil, potrivit unui raport al grupului de campanie pentru drepturile omului din Madrid, Safeguard Defenders.  

Zeci de muncitori români protestează de 8 zile în Croația pentru a primi salariile restante.
Zeci de muncitori români protestează de 8 zile în Croația pentru a primi salariile restante. "Dacă ne oprim, uită de noi"

Zeci de muncitori români se află într-o situație dificilă în Croația. Angajați să modernizeze rafinăria de petrol din Rijeka, aceștia nu și-au mai primit banii cuveniți în ultimele două luni.

Explozie pe un aerodrom din Rusia. Sunt trei morţi şi şase răniţi | VIDEO
Explozie pe un aerodrom din Rusia. Sunt trei morţi şi şase răniţi | VIDEO

Trei persoane ar fi fost ucise şi şase rănite după ce o cisternă cu combustibil a explodat pe un aerodrom din Rusia.