Mii de oameni au participat la manifestarile de la Iasi. Ponta si Antonescu au jucat Hora Unirii

×
Codul embed a fost copiat

La Iasi au avut loc manifestari dedicate Unirii Principatelor Romane. La Hora Unirii au participat liderii din opozitie, Crin Antonescu si Victor Ponta, si la distanta de ei ... cativa lideri locali ai PDL.

Responsabilii au luat masuri exceptionale de securitate, pentru Sarbatoarea Unirii de la Iasi. Protestele din tara i-au pus in garda pe organizatori. Acestia au convocat peste 700 de politisti si jandarmi, mai multi decat au fost la Sfanta Parascheva.

Cei care vor sa participe la manifestarile din capitala Moldovei sunt obligati sa treaca prin filtre si sa prezinte bagajele la control.

Cronologia evenimentelor - 24 ianuarie 2012

11.30 In Piata Unirii din Iasi au sustinut discursuri primarul Iasiului, Gheorghe Nichita, lider al organizatiei judetene a PSD, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Teofan, si prefectul Dragomir Tomaseschi, care provine din PDL si care a fost huiduit de multime. In discursul sau, primarul Gheorghe Nichita a spus ca "Bucurestiul a ramas dator Iasiului si Moldovei".

Citește și
Alba Iulia
Ziua Nationala a Romaniei, sarbatorita traditional la Alba Iulia. Video
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

"Azi nu polemizez si nu lansez atacuri impotriva nimanui pentru ca trebuie sa cinstim memoria inaintasilor nostri. Sa recunoastem sacrificiul Iasiului si al Moldovei. Domnitorul Cuza a spus la un moment dat: «Nu uitati ca acest oras este leaganul Unirii». Sa le amintim parlamentarilor si celor care se afla la putere vorbele lui Cuza. Bucurestiul a ramas dator Iasiului si Moldovei", a spus Nichita.

La randul sau, mitropolitul Moldovei si Bucovinei i-a indemnat pe cei prezenti in Piata Unirii sa transforme acest an in unul de iubire si binecuvantare. "Sa transformam acest an in unul de iubire, unire si binecuvantare. Acum 200 de ani Moldova a fost sfartecata in doua si se cuvine ca azi sa ne amintim de acel moment", a spus IPS Teofan.

Dupa discursurile oficialitatilor au avut loc depuneri de coroane de flori la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, a urmat o defilare a militarilor din Garnizoana Iasi, dupa care cei prezenti s-au prins intr-o Hora a Unirii. In Hora Unirii s-au prins si Victor Ponta, Crin Antonescu si liderii locali ai USL, intre care Varujan Vosganian, Relu Fenechiu, Cristian Adomnitei.

In aceeasi hora, dar la o distanta mare, s-au prins si prefectul de Iasi si parlamentarii PDL de Iasi Marius Spanu, Cristina Dobre si Mihaela Popa.

10.15 Unii participanti la manifestari au scandat "Jos Basescu", iar multi dintre ei au pancarte cu mesaje antiprezidentiale. La ora transmiterii acestei stiri in Piata Unirii sunt aproximativ 5.000 de persoane, potrivit estimarilor jandarmilor. Unii dintre participanti au pancarte cu mesaje precum "Jos Basescu", "Nu comasate", "Vrem anticipate", "Poporul a muncit si voi l-ati jerfuit", "In cinstea marelui unificator sa-l dam pe tradator".

Ponta si Antonescu au ajuns in Piata Unirii in jurul orei 9.45 si au mers in multime, unde au stat de vorba cu oamenii, unii dintre ei scandand "Jos Basescu", "Vrem anticipate". Victor Ponta, Crin Antonescu si Daniel Constantin au mers pe jos de la Primaria Iasi si pana in Piata Unirii, insotiti de aproximativ 300 de membri ai PSD, PNL si PC. Un barbat i-a spus liderului PSD, Victor Ponta: "Sa nu faceti la fel ca PDL pentru ca tot noi o sa va dam jos", iar o femeie le-a spus lui Ponta si Antonescu sa nu isi dea demisia din Parlament pentru a nu face jocul PDL.

10.00 Se canta imnul. La eveniment sunt prezenti cativa reprezentanti ai opozitiei, printre care: Victor Ponta, Crin Antonescu si Varujan Vosganian. Cateva persoane din multime au pancarte pe care scrie "Jos Basescu!"

09.15 Manifestarile dedicate Unirii Principatelor Romane au inceput in Piata Unirii din Iasi, cu un spectacol folcloric, in prezenta a aproximativ 400 de persoane. Pe scena montata in Piata Unirii vor sustine recitaluri Daniela Condurache, Mioara Velicu, Aurel Tamas si Maria Dragomiroiu.

In jurul statuii statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza au fost montate garduri metalice si este interzis accesul oamenilor in acea zona. La fata locului sunt mobilizati zeci de jandarmi si politisti, iar circulatia in Piata Unirii a fost inchisa. Incepand cu ora 10.00, in fata statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza vor avea loc un un ceremonial religios, discursuri ale oficialitatilor, ceremonialul depunerii de coroane, defilarea garzii de onoare si Hora Unirii.

La ceremoniile dedicate Unirii Principatelor Romane a fost invitat si presedintele Traian Basescu, insa acesta nu a confirmat prezenta. De asemenea, potrivit Municipalitatii iesene, pana in prezent nu si-a anuntat prezenta la festivitatile de la Iasi niciun lider al PDL. Dupa manifestarile din Piata Unirii, incepand cu ora 12.00, participantii sunt invitati la o masa traditionala cu fasole cu carnati, municipalitatea pregatind 10.000 de portii, alaturi de 2.000 de portii de ceai cald, colaci si vin fiert.

De la ora 17.30, pe bulevardul Stefan cel Mare este programata retragerea cu torte, la care vor participa o suta de militari. Manifestarile se vor incheia in piata Palatului Culturii, cu un spectacol sustinut de Andra, Marcel Pavel si Zdob si Zdub, la finalul concertului fiind programat un foc de artificii. In oras vor avea loc si alte manifestari, organizate atat de Primarie, cat si de Prefectura Iasi, printre care lansari de carte, expozitii si flash-mob-uri in diverse cartiere, unde iesenii vor fi invitati sa danseze Hora Unirii.

Totodata, de la ora 11.30, la biserica Trei Ierarhi din Iasi, unde este inmormantat domnitorul Alexandru Ioan Cuza, va avea loc o slujba de pomenire si depuneri de coroane. Primarul municipiului, Gheorghe Nichita, a afirmat ca vrea ca manifestarile de la Iasi sa nu fie politizate, adaugand insa ca sarbatoarea nu poate fi scoasa din contextual actual in care se afla Romania. In schimb, liderul PDL Iasi, senatorul Dumitru Oprea, sustinea ca se asteapta ca USL sa confiste evenimentul.

Anul trecut, presedintele Traian Basescu a participat la manifestarile de la Iasi prilejuite de Ziua Unirii Principatelor, fiind huiduit si fluierat de multime atat in momentul in care i-a fost prezentat onorul si a fost intonat imnul de stat, cat si pe parcursul discursului pe care l-a tinut in fata celor peste o mie de persoane.

24 ianuarie 2012 - masuri exceptionale de securitate la Iasi

Anul acesta, in premiera pentru sarbatoarea de pe 24 ianuarie, persoanele care doresc sa se prinda in Hora Unirii vor fi controlate de jandarmi in bagaje, ca sa nu aiba oua sau alte produse alimentare ce pot fi aruncate. Peste 50 de politisti vor actiona in civil si vor urmari in multime pe toti cei care ar putea protesta violent.

In paralel, angajatii de la primarie, ajutati de utilaje, s-au ingrijit ca locul sarbatorii sa straluceasca de curatenie. Tot cu noaptea in cap s-au apucat de treaba si bucataresele de la cantina sociala, care au pregatit 10.000 de portii de fasole pentru participantii la manifestarile de maine. La Hora Unirii de marti si-au confirmat prezenta liderii din opozitie, Crin Antonescu si Victor Ponta.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Romanii, convinsi sa iasa din casa de 1 Decembrie, cu fasole si carnati
Romanii, convinsi sa iasa din casa de 1 Decembrie, cu fasole si carnati

Ziua Nationala a Romaniei a fost sarbatorita in toate orasele tarii. Portiile de fasole cu carnati, oferite gratuit de primarii, i-au scos pe romani din case.

Ziua Nationala a Romaniei, sarbatorita traditional la Alba Iulia. Video
Ziua Nationala a Romaniei, sarbatorita traditional la Alba Iulia. Video

Manifestarile dedicate Zilei Nationale a Romaniei si implinirii a 92 de ani de la Marea Unire au avut loc si la Alba Iulia. Ceremoniale cu depuneri de flori au avut loc la busturile Regelui Ferdinand si al Reginei Maria din fata Catedralei Reintregirii.

Sesiune stiintifica la Muzeul National al Unirii
Sesiune stiintifica la Muzeul National al Unirii

Muzeul National al Unirii din Alba Iulia va marca implinirea a 90 de ani de la Marea Unire printr-o sesiune stiintifica.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.