In loc sa luptam impotriva schimbarilor climatice, mai rau poluam. Politicile nationale, ineficiente

Laszlo Borbely

Politicile nationale din ultimul an pe tema schimbarilor climatice au fost ineficiente, in aceasta privinta Romania clasandu-se pe locul 55 din cele 58 de state care au participat la Indexul de Performanta in Schimbari Climatice 2012

Rezultatul foarte slab la acest capitol a facut ca Romania sa ramana cu greu in prima jumatate a clasamentului general, ocupand per ansamblu locul 28 din 58 de state participante la clasamentul privind performantele in lupta impotriva schimbarilor climatice.

Locul ocupat la evaluarea din acest an a fost similar cu cel pe care Romania s-a clasat si anul trecut, astfel ca, potrivit CCPI 2012, in Romania nu s-a inregistrat in ultimul an "niciun progres".

Specialistii au evaluat fiecare stat participant in functie de 13 indicatori. Cel mai bun scor obtinut de Romania a fost la capitolul "Evolutia emisiilor de CO2 pe cap de locuitor", tara noastra clasandu-se pe locul 12.

"Cel mai slab punctaj a fost obtinut la capitolul «Politici nationale privind clima», unde Romania ocupa locul 55 din 58, cazand in clasament cu 20 de pozitii fata de Indexul anterior", se precizeaza intr-un comunicat de presa.

Citește și
Romania, te iubesc - pe RTL Info
Ancheta "Romania, te iubesc", in presa internationala. Cum vad strainii dezastrele noastre ecologice
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Indexul de Performanta in Schimbari Climatice pentru 2012 (CCPI 2012 ) a fost realizat de Germanwatch si Reteaua Europeana de Actiune pentru Clima (CAN Europe) si prezentat marti la Durban, in Africa de Sud, cu ocaziia Conferintei ONU pe tema schimbarilor climatice.

Autorii analizei, 200 de experti din toate cele 58 de state considerate ca fiind cele mai poluatoare din lume, au evaluat nivelul de emisii si politicile nationale in materie. Ca si la indexul precedent, nicio tara nu a realizat progrese suficiente in prevenirea schimbarilor climatice pentru a ocupa primele trei locuri din clasament.

Pe urmatoarele trei locuri s-au clasat trei state europene - Suedia, Marea Britanie si Germania. La polul opus al clasamentului, cu cele mai slabe punctaje, se situeaza Arabia Saudita, Iran si Kazahstan.

Cele mai importante evolutii la capitolul referitor la energia din surse regenerabile au fost inregistrate de China, SUA si Germania. Cele 58 de state analizate sunt responsabile, impreuna, pentru peste 90 la suta din emisiile globale de CO2 provenite din sectorul energetic.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Hotel de lux eco. Cat costa o noapte intr-o camera facuta din materiale reciclabile
Hotel de lux eco. Cat costa o noapte intr-o camera facuta din materiale reciclabile

Grija fata de mediu e o preocupare la care unii nu renunta nici macar in vacante. In California, de exemplu, exista un hotel "verde", construit din materiale reciclabile, pentru oaspetii care tin la mediul inconjurator.

Ancheta
Ancheta "Romania, te iubesc", in presa internationala. Cum vad strainii dezastrele noastre ecologice

Jurnalistii de la AFP au realizat un material in care explica felul in care este exploatata energia verde in unele tari din estul Europei, precum Romania, Bulgaria, Serbia si Muntenegru.

Directorul de la Apele Romane Arges, suspendat in urma unui material
Directorul de la Apele Romane Arges, suspendat in urma unui material "Romania, te iubesc"

Lucrarile la microhidrocentralele din Fagaras despre care echipa "Romania, te iubesc" a relatat ca s-ar construi cu incalcarea regulilor de mediu vor fi sistate pentru doua-trei saptamani.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.