"Boala" sistemului cardurilor de sanatate le da dureri de cap medicilor. Cum s-au trezit cu datorii uriase din cauza erorilor
Controversatul sistem informatic al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate ii pune in incurcatura si pe medicii de familie, nu doar pe bolnavi.
Unii doctori s-au trezit ca trebuie sa achite sute de mii de lei amenzi pentru ca sistemul respectiv, care se blocheaza de cateva ori pe luna, nu le-a validat informatiile trecute de ei. Cu toate ca problemele au aparut de un an, ele nu au fost rezolvate nici acum.
Cand le e lumea mai draga, asiguratii si medicii constata ca sistemul se blocheaza, iar cardurile de sanatate, pe care titularii trebuie sa le prezinte la spital, farmacie sau consult, nu pot fi utilizate.
Alegeri 2024
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
Rodica Tanasescu, presedinte SNMF: "Aplicatiile informatice ale CNAS merg atat de prost ar noi suntem pusi in situatia de a nu elibera elibera documentele pacientilor nostrii pentru ca aplicatiile nu merg."
Pe langa faptul ca se blocheaza des, sistemul mai da si erori. Un medic din Constanta, de pilda, este obligat sa returneze 1900 de lei pentru retete compensate.
Medicul a incercat sa introduca reteta in sistem, insa pentru ca acesta nu functiona, a fost nevoit sa astepte cateva zile pana cand acesta si-a revenit. Apoi, ar fi introdus - o insa in realitate, o atla hiba de sistem, ar fi considerat procedura invalida fara insa ca el sa stie asta "
Augustin Costache, purtatorul de cuvant al CNAS: "Aceste cazuri trebuie analizate punct cu punct pentru ca e posibil ca una din datele care trebuiau sa fie scrise in sistem a fost scrisa gresit si din aceasta cauza nu a fost validat cazul."
Cei care au pus sistemul in functiune spun ca a fost gandit prost inca de la inceput.
Cristian Cot, Specialist IT: "Unele dintre echipamentele Casei Nationale sunt subdimensionate pentru volumul curent de lucru. Se intampla sa mearga bine in anumite zile si sa mearga prost in altele sau deloc. Dintotdeauna acest sistem a fost o nenorocire."
In ultima luna, programul pentru carduri a dat erori grave, o data la doua zile, arata un site de monitorizare, iar cel pentru retete electronice a dat erori in 14 zile din 27.
Atat de grave au fost problemele incat procurorii DNA s-au sesizat si au inceput o ancheta din care a reiesit ca s-ar fi cheltuit sume uriase cu asistenta tehnica in urma unor contracte semnate direct, fara licitatii.
De atlfel, Vasile Ciurchea si Irinel Popescu, fosti presedinti ai CNAS au fost pusi sub acuzare pentru abuz in serviciu, iar DNA sustine ca au prejudiciat statul, cu aproape 17 milioane de euro.