Cardurile de sanatate, blocate ore intregi vineri, in urma unei pene de curent. Ce sfaturi are CNAS pentru medici

Ultima actualizare: 21-09-2015 07:01

Sistemul romanesc de sanatate a suferit un blocaj de proportii vineri dimineata. O pana de curent a redus la zero utilitatea cardurilor electronice si nici un bolnav nu mai putea fi gasit.

Cel mai mare haos a fost evident, in cabinetele doctorilor. Suferinzii au stat degeaba pe holuri, ca sa primeasca retete si trimiteri, dupa ce sistemul electronic, a inceput sa dea erori.

Medic: Uitati, eroare card invalid. Azi n-a mers deloc.
Reporter: Aveti in asteptare multe retete ? Cel putin 20 si mai vin altele.

Acesta este mesajul pe care l-au primit vineri toti doctorii din tara care au vrut sa valideze servicii medicale acordate bolnavilor. Cum sistemul electronic s-a blocat la 7 dimineata, oamenii au batut drumul degeaba.

Pacienta: “Trebuie sa astept, am nevoie sa ma internez”

Ioana Stefan, pacienta: Sunt diabetica vreau sa merg la tara si n-am cum sa iau medicamentele

O stare de nervozitate a plutit si pe holurile ambulantorului de la spitalul sfantul ioan.

In cabinet pacientii au fost doar consultati. Cadrele medicale nu le pot da retete cata vreme sistemul informatic nu functioneaza pentru ca acestea nu vor fi decontate de CNAS. Iar in cazul bolnavilor cronice retetele sunt de mii de lei.

Gabriela Burnei, medic primar oftalmolog: "Cu cardul e o nenorocire aproape ca nu mai vine sa vin la servici nu pot sa scriu o reteta nimic, nu face decat sa consult si pleaca acasa si vino cand merge calculatorul."

Defectiunea a aparut din cauza unei pene de curent. Cel putin asa sustin reprezentantii casei nationale de asigurari de sanatate care atrag insa atentia ca sistemul are o varianta de avarie.

Mihaela Tanase, CNAS: Medicii trebuie sa utilizeze cardul in sistemul off line. In sistem se pastreaza amprenta si numarul de card folosit si se vad si 72 de ore serviciile

Asta inseamna ca orice reteta sau trimitere medicala introdusa in sistem ar fi fost salvata automat in calculatorul fiecarui medic urmind ca de acolo sa fie trimis electronic in retea intr-un interval de 3 zile.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO