Secretele Bucurestiului. Legendele din Centrul Vechi al Capitalei

Bucuresti, centrul vechi, cladiri istorice - 8

Ca multe orase vechi din Europa, Bucurestiul este incarcat de legende, unele care dateaza de sute de ani, altele mai recente, adevarate mituri urbane. Centrul istoric pare sa fie zona care ascunde cele mai multe secrete.

Cu siguranta multi au auzit vorbindu-se de “tunelurile secrete” de sub centrul vechi al Bucurestiului.

Legenda spune ca acestea existau inca din timpul domnitorilor fanarioti, care se plimbau prin ele cu trasura, prin urmare acestea ar fi mult mai vechi, poate chiar din vremea dacilor.

"Balta Vrajitoarelor". Un loc plin de legende si fenomene bizare, intr-o padure de langa Bucuresti

Ca in orice legenda, exista si aici un sambure de adevar, insa amplasarea acestor tuneluri este in realitate alta, dupa cum a explicat arhitectul Camil Roguski pentru publicatia Centrul Vechi:

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

“Un tunel care a fost mentionat si pe care l-am si vizitat a fost cel care lega curtea Manastirii Cotroceni si iesea din Bucuresti cam prin dreptul Garii Filaret. Intrarea este chiar in zidul Palatului Cotroceni. (...) Acest tunel avea cam 4 metri si ceva largime si cam 3 metri jumatate inaltime.

A fost facut ca sa mearga doua carute in doua sensuri. Pe parcurs, cand au inceput sa se sape, s-a dat de foarte multe sectiuni. Cu timpul, s-au mai prabusit din ele. Se spune ca intr-o sectiune se facuse o mare crama, Crama de la Razoare. Cand s-au facut sapaturi pentru Casa Poporului, am mai dat de o bucata din acest tunel. Nu este un tunel continuu, este intrerupt. A fost facut intr-o perioada de cel putin 100 de ani si se pare ca a inceput cam in vremea lui Tudor Vladimirescu.”

Tot in centrul vechi, pe strada Franceza, veti afla o poveste tulburatoare. Daca nu va temeti de fantome, puteti sa-i verificati autenticitatea. Treceti noaptea pe langa cladirea unui fost orfelinat de pe aceasta strada, situat la numerele 13-14. Orfelinatul era condus de Stavrache Hagi-Orman.

FOTO. Castelul Iuliei Hasdeu, de la Campina. Misterul unui "templu" incarcat de legende si simboluri

S-ar putea sa auziti plansete si voci stinse de copii, care va cer apa. Nu trebuie sa va surprinda. Se spune ca Stavrache era un om sadic, care se bucura de suferinta orfanilor de aici, pe care ii tinea insetati si flamanzi, in timp ce el se delecta cu mancaruri alese. Potrivit legendei, peste 200 de copii abandonati de parinti ar fi murit aici, in chinuri, iar spiritele lor au ramas captive intre aceste ziduri.

Si frumoasa Casa Vernescu, de pe Calea Victoriei, ar “gazdui” cateva fantome. Trei jucatori care si-au pierdut averea la ruleta si apoi s-au sinucis ar fi ramas inca atrasi de acest loc, pe care il viziteaza uneori.

Misca mobila, starnesc curenti de aer sau chiar apar in fata unor oameni. La fel de ciudat este si mirosul de sulf, care se simte uneori in curte, fiind si motivul pentru care locuitorii din zona au numit cladirea “Hruba lui Scaraotchi”. Toate aceste superstitii nu-i sperie insa pe actualii clienti ai cazinoului, care inca vin aici sa-si incerce norocul.

Desigur, acestea sunt doar cateva din zonele despre care circula diferite zvonuri si pe care unii trecatori, mai superstitiosi, prefera sa le ocoleasca.

Poate multi au trait, la un moment dat, experiente ciudate si aparent inexplicabile. Desi nimeni nu a putut demonstra deocamdata, cu dovezi de netagaduit, daca fantomele si demonii exista sau nu, oamenii de stiinta au oferit o posibila explicatie a acestor fenomene.

In anumite zone, unde exista o activitate electromagnetica mai intensa, oamenii pot avea senzatii stranii si chiar halucinatii. Este o reactie neurologica fireasca, iar intensitatea trairilor difera in functie de sensibilitatea fiecaruia si de puterea campului electromagnetic.

Merita sa va ganditi la aceasta teorie si chiar sa o dezbateti cu prietenii, la o halba de bere, chiar la Gambrinus, in cladirea Hotelului Cismigiu. De ce aici? Poate nu stiati, dar si acesta este pe lista locurilor considerate “bantuite”.

Hotelul a fost recent renovat, insa nu se stie daca, in urma acestei curatenii generale, a disparut si fantoma despre care se vorbea deseori ca bantuie cladirea.

Cladirea a fost inchisa in 1970, si redeschisa in 1990, cand a fost transformat in camin pentru studentii Facultatii de Teatru si Film. Legenda spune ca, intr-un weekend, cand toti studentii erau plecati in vacanta, o tanara din Republica Moldova a fost violata si apoi aruncata in casa liftului.

Acolo a murit, dupa 3 ore in care a strigat disperata dupa ajutor, fara ca nimeni s-o auda. Multi spun ca tipetele ei mai rasuna inca si, trebuie sa recunoastem, cat timp a fost in ruine, hotelul Cismigiu arata intr-adevar destul de sinistru.

"Din pacate, s-au intamplat niste lucruri cam uratele pe aici, niste morti cam ciudate", a recunoscut actorul Cristi Iacob.

Chiar daca pana acum nu stiati de aceasta legenda, nu se poate sa nu fi auzit macar o data celebra melodie Hotel Cismigiu, a formatiei Vama Veche. Este chiar despre aceasta poveste tragica.

Daca nu sunteti din Bucuresti, dar v-ar tenta o vizita la beraria acestui hotel “bantuit”, puteti castiga un sejur gratis in Capitala.

Tot ce trebuie sa faceti este sa participati la concursul organizat de Silva, premiul cel mare constand in 10 excursii pentru 4 persoane, in perioada 31 mai - 2 iunie 2013.

Silva asigura transportul tur-retur, cazare cu pensiune completa, un ghid insotitor si intrarea la anumite obiective turistice din zona. Detalii despre acest concurs pe www.beresilva.ro.


 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Mesajul descoperit in Turnul cu Ceas din Sighisoara. Detalii nestiute despre trecutul cetatii
Mesajul descoperit in Turnul cu Ceas din Sighisoara. Detalii nestiute despre trecutul cetatii

Turnul cu Ceas, cel mai vizitat obiectiv turistic din Sighisoara, ascunde multe mistere. Cladirea a gazduit primaria, dar si inchisoarea orasului. O inscriptie descoperita aici este probabil marturie a ultimei zile din viata unui condamnat la moarte.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.